cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. március 4., 09:51

A könyv hónapja a Lévai járásban

A Lévai járás könyvtárai márciusban, a könyv hónapjában is színes programokkal és sok-sok olvasnivalóval várják a látogatókat.

Ipolyvisk
Baka Anita és Szomolai Tibor
Fotó: Baka Anita

A tavalyi évhez hasonlóan 2023 is tartalmasan indult az Ipolyviski Községi Könyvtár életében. Amint azt a helyi könyvtáros, Baka Anita részletezte, a könyvállományuk folyamatos bővülése mellett könyvbemutatókra is sor került:

Tavaly év végén vendégül láttuk Zolczer János televíziós producert, aki bemutatta a Gorbacsov titkai című nagy sikerű könyvét. Idén februárban Szomolai Tibor fogadta el a meghívásunkat és ismertette a Cigányúton címmel megjelent könyvét.”

A könyv hónapját egy rendhagyó könyvbemutatóval ünneplik. Az Ipolyviski Római Katolikus Plébániaközösséggel és a lekéri Dudich Ferenc Polgári Társulással karöltve háromnapos történelmi kiállítást szerveznek Ipolyvisken, amelynek keretén belül Kicsindi Enikő bemutatja a Nagysallói csata című könyvét.

Az 1848–49-es történelmi kiállítással egybekötött megemlékezés, amely Kőnig Mór szabadságharcos születésének 200. évfordulója alkalmából kerül megrendezésre, március 17–19. között tartjuk”

– tette hozzá a könyvtáros.

Az Ipolyviski Községi Könyvtár rendezvényeire nemcsak a településről, hanem a környékről is rendszeresen érkeznek látogatók. Nagy örömükre szolgál, hogy a könyvtár látogatottsága évről évre növekszik, köszönhető ez a változatos könyvbemutatóknak és az igényekhez igazított könyvállománynak.

Tavasszal a Zselízi Városi Könyvtár termeiben is nagyobb a nyüzsgés. Március első napján a könyvtárban már hagyományosan ingyenes beiratkozást biztosítottak az érdeklődőknek; ezt a lehetőséget idén több tucat olvasó használta ki.

Március 2-án óvodáknak és iskoláknak szóló rendezvénysorozatot indítottunk el, amely a tanév végéig tart majd. Márciusban – a könyv hónapjában – az iskolai rendezvények viszik a prímet; ekkor a pedagógusok a felkínált témákból válogathatnak. A rendezvényeken kiemeljük a könyvek fontosságát, melyek olvasása segíti a szókincs bővítését. Az olvasás által és a könyvekből megszerzett ismeretek révén pedig az olvasó egy sokkal gazdagabb életet élhet át. Leegyszerűsítve azt szokták mondani, hogy aki rendszeresen olvas, az okosabb és annak jobb a tanulmányi előmenetele az iskolában”

– mondta el kérdésünkre Jana Beníková könyvtáros.

Minden gyermekeknek szóló rendezvényen a könyvekkel dolgoznak, kommunikálnak az adott témában, a gyerekek mesét hallgatnak, érdekes tevékenységbe vonják őket be, s engedik, hogy saját maguk találják meg és lapozzák a könyveket: „Ebben a hónapban a következő témákban készültünk a kiskorúaknak: Történetek és mesék, A könyv utazása, Március – a könyv hónapja, Érzelmek, Szlovák népmesék, A könyvek történelme, jelene és jövője, A három kismalac.

A március minden évben nagyon mozgalmas hónap a számunkra; sok kis olvasónk van, akiket a könyvek mindig meg tudnak érinteni, ezért még talán van reményünk a szebb jövőre”

– fűzte hozzá Jana Beníková.

Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.