A komáromiaknak sem tetszik a szabályozásban uralkodó káosz - KÉPEKKEL

2021. július 9., 10:22
Nagy Miskó Ildikó

Több szlovákiai településen tiltakozó rendezvényt szerveztek mára a szabályozások átláthatatlansága miatt, reggel óta Komáromban is ilyen zajlik.

komaromi tüntetés
komaromi tuntetes
komaromi tuntetes
komaromi tuntetes
komaromi tuntetes
komaromi tuntetes
komaromi tüntetés
komaromi tüntetés
komaromi tüntetés
komáromi tüntetés

Az országban érvényben lévő szabályozások napról napra változnak, előbb hétfőn lezárták, majd mától újra megnyitották a lezárt átkelőket is, de az ellenőrzéseket a héten megszokott rendben folytatják, miközben azok is jócskán megnehezítik a lakosok életét, a határ mentén pedig hatványozottan.

Hozzávetőleg kilencvenen vettek részt a július 9-én a komáromi Erzsébet-híd szlovákiai oldalán tartott tüntetésen, amelyen a jelenlevők a járványügyiintézkedések és a lakosságot a Covid-19 elleni védőoltás beadására a határszigorításokkal szinte rákényszerítő rendeletek ellen tiltakoztak.

„Ha nem ért egyet azzal, amit a kormány művel, ha a korlátozásokat és intézkedéseket feleslegesnek és diszkriminatívnak tartja, adja tudomásuk úgy, hogy kijön pénteket 8:00-ra a Komáromi VÁM-ra“ – körözött az előző napokban e felhívás a Facebookon. Mivel a tüntetést a vonatkozó jogszabály alapján hivatalosan senki sem jelentette be a hatóságoknál, az spontán gyülekezésnek számított, amely főszervezői tisztjét végül senki sem vállalta.

A tüntetők előbb csak a híd bal oldalát állták el, majd a közúti forgalmat mindkét oldalon akadályozták. A rendőrök azon kérésének, hogy oszoljanak, hiszen nem engedélyezett, hivatalos tüntetésről van szó, nem tettek eleget. Ehelyett őket is arra biztatták, hogy álljanak a tüntetők közé, de ez nem történt meg.

Egy Stop polícia feliratú táblával figyelmeztették a Magyarországról érkező sofőröket arra, hogy ezen a hídon nem tudnak áthaladni. Szóban pedig tudatták velük azt, hogy ideiglenesen a személyforgalom elől eddig lezárt Monostori-hidat használhatják.

Fél 10 körül az új hídnál is terepszemlét tartottunk, de ott tüntetőkkel nem találkoztunk. Két rendőr állítgatta meg a kocsikat, és ellenőrizte a szükséges iratok, védettség igazolvány vagy negatív teszteredmény meglétét.

Közben több sofőr kiszállt az autójából, és veszekedni kezdett a tiltakozókkal. Azt állították, hogy csak az ő áthaladásukat gátolják, de úgysem érnek el semmit, mert e dolgokról felsőbb szinten születnek döntések, a szolgálatos rendőrök csak a munkájukat végzik. A türelmetlenebb járművezetők a füves részen átgázolva megfordultak, mások pedig félreálltak, s onnan figyelték a fejleményeket.

A tiltakozókat a közben eleredő eső sem térítette el a szándékuktól, hogy a helyszínen délig kitartsanak. Abban bíznak, hogy a ma országszerte megvalósuló tüntetések főszervezői közül is páran ellátogatnak majd a komáromi határátkelőre, ahol egyesek kétnyelvű „Nem beoltottak“ feliratú levonókat is osztogattak. Páran nyilatkoztak a Ma7-nek, ahová hamarosan felkerülnek az általuk mondottak.