A komáromiak voltak a legadakozóbbak Nyitra megyében

Nagy Miskó Ildikó 2018. december 06., 15:22

Sikeresnek bizonyult az AGEL Alapítvány és több szlovákiai karitatív szervezet által az idei karácsonyi ünnepek előtt immár harmadízben rendezett ruhagyűjtés. A novemberben zajlott jótékonysági akcióhoz 9 hazai kórház csatlakozott, s azokban a több mint másfél tonna ruházaton kívül meleg lábbelit, babaholmit, valamint háztartási és sporteszközöket is összegyűjtöttek.

Fotó: AGEL Rt.

Az idei akció kiértékelése után Alžbeta Sivá, az AGEL Rt. szóvivője portálunkat egyebek mellett arról tájékoztatta, hogy Nyitra megye kórházai közül kiemelendő a gyűjtésben élenjáró komáromi kórház.

„Nyitra megyében jótékonysági akciónk iránt nagy érdeklődés mutatkozott a komáromi, a lévai és az aranyosmaróti kórházban. Bár mindenütt elsősorban a kórházak munkatársaitól és hozzátartozóiktól vártunk segítséget, ám felhívásunk ez alkalommal a széleskörű nyilvánosság körében is felettébb pozitív fogadtatásra talált. A novemberben összegyűjtött holmikkal közvetlenül az egyes régiókban élő, hátrányos helyzetű polgártársainknak kívántunk segíteni” – ismertette a részleteket.   

Azt is megtudtuk: a komáromi kórházban több mint 450 kilogramm ruházat és más holmi gyűlt össze, amelyeket dél-szlovákiai humanitárius szervezetek közreműködésével juttatnak el a rászorulókhoz. Az aranyosmaróti kórházba bevitt közel 250 kilogramm ruházatnak majd a nyitrai hajléktalanszálló lakói örülhetnek. A lévai kórházban felhalmozódott hozzávetőleg 200 kilogrammnyi ruhaneműt a lévai Miesto v dome nevű karitatív egyesülethez továbbítják. 

,,A kórházak részvételével zajlott karitatív esemény nemcsak azért nyerte el a polgárok bizalmát, mert a legsebezhetőbb személyek megsegítését célozta, hanem azért is, mert az az egészségügyi létesítmények társadalmi felelősségvállalásának jó példája. E kampánnyal az előző években is több ezer embertársunknak segítettünk, ezért nem lehet kérdéses az, hogy azt érdemes-e minden évben megszervezni” – indokolta a folytatás szükségszerűségét  Iveta Chreneková, az AGEL Alapítvány igazgatótanácsának elnöke.

Az évek során némileg változott a gyűjtés jellege, hiszen a kórházi dolgozók és a további adakozó kedvű emberek a ruházaton kívül másféle, odahaza feleslegesnek bizonyuló tárgyakkal is megörvendeztetik szegényebb polgártársaikat. Például idén több száz pár használt cipőt, televíziót, mikrohullámú sütőt, legóval teli táskákat, babakellékeket és sporteszközöket, így focilabdákat, hokibotokat és teniszütőket is vittek a kórházakba. A csomagok tartalmának java részét gyermekholmik képezték. Akadtak díszes csomagolópapírba rejtett ajándékok, azok között teljesen új játékok is, hiszen adni nagyszerű érzés. 

0 HOZZÁSZÓLÁS