2019. október 16., 20:29

A komáromi sebészek új technikát alkalmaznak a hasfali sérv műtéti kezelésére

A komáromi kórház sebészei Szlovákiában elsőként sikeresen alkalmaztak egy innovatív technikát a hasfali sérv műtéti kezelésére. Ez utóbbi a laparoszkópos eljárás tökéletesített változata, amelynek köszönhetően a páciensnek kevésbé fájdalmas a műtét utáni időszak, és nagyon gyorsan visszatérhet a hétköznapi életviteléhez. Maga a műtét azonban technikai szempontból igényesebb a hagyományos laparoszkópos műtétnél. 

Komáromi kórház

„Az első két pácienst sikeresen megműtöttük. Már otthon vannak, jól érzik magukat” – közölte Martina Pavliková, az Agel csoport szóvivője. Ez utóbbi a működtetője a komáromi kórháznak is.

A műtét során az ún. eTEP technikát alkalmazzák. Eduard Csekes műtőorvos az új eljárás pozitív hozadékai között a műtét utáni fájdalom mérséklődését említette, továbbá azt, hogy csökken a sebgyógyulási szövődmények, valamint a sérv kiújulásának kockázata.

A páciensek ráadásul nagyon gyorsan felgyógyulnak, és rövid időn belül újra dolgozhatnak, fizikai aktivitásokat is végezhetnek.

Rudolf Pelikán, a kórház igazgatóhelyettese elmondta: a komáromi orvosok több, külföldi továbbképzésen is részt vettek. A komáromi kórház rendelkezik az új típusú műtéthez szükséges felszereléssel. Az újféle laparoszkópos eljárás ugyanakkor nem minden típusú sérv kezelésére javallott, figyelmeztetett Pavliková.

Megosztás
Címkék