2020. május 13., 11:37

A komáromi óvodák többségében e héten zajlik a beíratás

A komáromi református Csillag Óvodában és Bölcsődében már múlt héten megtartották a beíratást, a városi fenntartású óvodákban arra ezen a héten, a Marianum Egyházi Iskolaközpontban pedig május 1-31. között kerül sor.

Médialapozó
Fotó: Facebook
A járvány alatt a Ferences Barátok Utcai Óvodában is hiányolják a gyerekeket

A város fennhatósága alatt 5 magyar, 5 szlovák és 2 vegyes nevelési nyelvű óvoda működik.

Azok tizenhét magyar osztályába 293, huszonegy szlovák osztályába 414 gyermek jár. A Marianum Egyházi Iskolaközpont öt, a református Csillag Óvoda és Bölcsőde három osztályában pedig további 158 gyermekkel foglalkoznak magyar nyelven. E tanévben tehát 451 magyar és 414 szlovák óvodást tartanak számon a Duna-parti városban – tudtuk meg a Komáromi Városi Hivatal Oktatási, Kulturális és Sportügyi Főosztályától.

„A városhoz tartozó óvodákban az e héten zajló beíratás keretében még holnap 13-16, pénteken pedig 8-11 óra között írathatók be a gyermekek. A koronavírus-járvány miatt a felvételi kérelmeket a gyermek jelenléte nélkül kell benyújtani az egyes óvodákban. Ha a szülő e vészhelyzetben nem tudja megszerezni a szükséges egészségügyi igazolást, akkor azt később, a felvételi határozat kiadásának időpontjáig is mellékelheti.” 

Mivel ez idő tájt a helyi pszichológiai- nevelési tanácsadó munkatársai ugyancsak rendhagyó módon dolgoznak, ezért a különleges bánásmódot igénylő gyermek beíratásakor sem szükséges annak nyilatkozatát csatolni, később azonban azt is pótolni kell“

- mondta el portálunknak Bajkai János főosztályvezető.

A komáromi óvodák többségében e héten zajlik a beíratás
Fotó:  Facebook
A legtöbb kicsit az Eötvös utcai "bóbitások" közé szokták beíratni

Örömmel újságolta, hogy a Ferences Barátok utcai magyar óvoda befogadóképességét a sikeres pályázat és a nyáron kezdődő épület-átalakítás után idén bővíthetik.

„Februárban nagy örömmel értesültünk arról, hogy még az előző kormánytól megkaptuk a Ferences Barátok utcai magyar óvoda épületbővítésére költendő támogatást, de a szerződés-aláírásra csak két héttel ezelőtt kerülhetett sor. Jelenleg előkészítés alatt áll a közbeszerzés, s a járvány ellenére nyáron kezdődhetnek a tervezett munkálatok az oldalsó épületszárnyban. A szakemberek majd valamennyi helyiséget azonos szintre hozzák, azokat álmennyezettel és tetőtéri ablakokkal látják el, s minden tekintetben alkalmassá teszik az óvodai foglalkozásokra.

Az átalakítási munkálatok után az óvoda kapacitása a jelenlegi 23 fősről 44 fősre nő. Ekképp oda majd a korábban várólistára kerülő kicsiket is felvehetik“

- fejtette ki a főosztályvezető.

A komáromi óvodák többségében e héten zajlik a beíratás
Fotó:  Nagy-Miskó Ildikó
A Víz utcai Tulipán Óvodában nagy hangsúlyt helyeznek a néphagyományaink éltetésére

Végül az anyanyelven történő óvodai nevelés választását ajánlotta a szülőknek: „A magyar kisgyerekek odahaza magyar meséket hallanak a szüleiktől. Főleg a magyar népmesékben rejlő gazdag szókincs, fantáziadús tartalom és népi bölcsesség egész életre szóló biztos alapot adhat a kicsiknek. Ezért fontos az, hogy e kincsekkel tovább gazdagodhassanak az anyanyelvi óvodában. Ezt szülőként is állítom, hiszen a lányunk idén lesz alapiskolás. Könyv és film formájában is imádja a magyar népmeséket, illetve az azokban szereplő mesefigurákat. Általuk pótolhatatlan élményekkel és ismeretekkel gyarapodott. Azoktól más gyerekeket se fosszanak meg a szüleik!“

A Marianum Egyházi Iskolaközpont honlapján az olvasható, hogy az intézményben egész májusban zajló óvodai beíratási kérvény és adatlap leadásának helye az iskolaközpont főépületének I. emeleti titkársága (Király püspök u. 30.). A 0917 350 271-es telefonszámon előre kell időpontot egyeztetni, vagy azok postai úton is leadhatók. A kérvényhez orvosi alkalmassági igazolás csatolása még ott sem szükséges, később pótolandó. Az illetékesek a jelentkezési lapok összesítése után minden jelentkezővel fel fogják venni a kapcsolatot.
A komáromi óvodák többségében e héten zajlik a beíratás
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék