2019. január 22., 15:32

A költői vénával megáldott nagyvőfély

Nincsen párja a hagyományos magyar falusi lakodalomnak, amelynek egyik fontos szereplője a nagyvőfély, aki rigmusokkal, tréfás mondókákkal szórakoztatja a násznépet. Ő kéri ki a menyasszonyt, tálalja fel a vacsorát a párnak, minden fogáshoz megjegyzést fűzve, tréfás történetekkel, játékokkal szórakoztatja az este folyamán a vendégeket, és ő vezényli le a menyasszonytáncot.

Fullajtár Bernát - vágott kép
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

A dobóruszkai Fullajtár Bernát 59 éve tölti be esküvőkön a vőfély szerepét. Először, 14 évesen, testvére esküvőjét vezette le, azóta pedig újabb 630 lagzit dolgozott végig. Hogy miért? Mert ez a szenvedélye. De nemcsak vőfély, a Kárpát-medencei Vőfélytalálkozóknak  is rendszeres résztvevője. Ezt a hajdú-bihari Földesen tartják, és a kétnapos rendezvény szervezője Gyönyörű Zsigmond.

A 120-150 vendéget minden páratlan éven, november utolsó szombatján látják vendégül, hogy együtt idézzék fel a magyarság lakodalmi szokásainak emlékét. Ilyenkor tartják a vőfélyek ismerkedését, szakmai továbbképzését, szakmai kérdések megvitatását. Vőfélyek,  népzenei-  és néptánc csoportok mutatkoznak be,  népszokások felelevenítését láthatják az érdeklődők. Mindemellett tartanak még néprajzi előadást,  lakodalmi sütemények vásárát, borkóstolást, vőfély-fa ültetést, közös fotózást.

A vőfélysarok
Fotó:  Fullajtár Bernát
A vőfélysarok

– De nemcsak Magyarországon,  Kárpátalján is van hasonló vőfélytalálkozó–veszi át a szót Fullajtár úr, de ezeket mindig más községben tartják, mert az a cél, hogy  minél többen kapjanak kedvet a vőfélykedéshez. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és Bacskai Béla szalókai nagyvőfély már többször is megszervezte a Kárpátaljai Vőfélytalálkozót, amely a KMKSZ megyei rendezvényének számít, és  a Szülőföld Alap mellett sokan támogatták munkájukkal és adományaikkal. Itt a vőfélytalálkozóra érkezők valóban úgy érezhetik: egy igazi,  hamisítatlan lagziba csöppentek, minden úgy működik, mint egy valódi lagziban.  Sajnos, a Felvidéket csak egyedül képviselem.

Erdélyben  Szilágyszéren tartanak hasonló rendezvényt, ahol együtt vagyunk a magyarországi, a kárpátaljai és a felvidéki kollégákkal. A Szatmár Megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató Központ célja a rendezvénnyel újra elterjedtté tenni a vőfélyek által levezényelt lakodalmakat. Itt sem volt igazi a lagzi, de mindent felvonultattak ahhoz, ami egy valódi egybekelés tartozéka. Itt jegyezném meg: voltam én már Erdélyben igazi lakodalomban is, eljöttek értem, és 450 fős lakodalmat vezettem le. Az  erdélyi lakodalmakban mindig  nagyon sok a meghívott vendég, ennek hátterében az áll:

annyi pénzt kell összegyűjteni, amely elindítja a fiatalokat a közös életbe.

Erről pontos elszámolást készítenek, hogy ha visszahívják őket is más lagzikba, tudják, mennyi pénzt kell nekik is adniuk.

Jó olykor elnosztalgiázni is!
Fotó:  Fullajtár Bernát
Jó olykor elnosztalgiázni is!

Egyébként én olyan áldást adok, hogy utána csak kevesen válnak el!

Milyen követelményeket kell teljesítenie egy jó vőfélynek?

Először is fontos, hogy gazdag legyen a szókincse, legyen józan életű, talpraesett, hogy minden váratlan helyzetben fel tudja találni magát. Fontos, hogy tudjon mulattatni, a lakodalmat zökkenőmentesen levezetni.

Sajnos, nálunk a fiatalok között nem igen akad utánpótlás!

Önt viszont nemcsak esküvőkre, hanem falunapokra, nyugdíjas összejövetelekre is szívesen meghívják. Ott mivel szokott szerepelni, szórakoztatni?

Szeretek hazafias verseket írni. Mára már annyi összegyűlt, hogy akár 24 órán át is tudnám őket idézni. Ha éjszaka nem tudok aludni, ezzel szoktam foglalkozni. Úgy látom, nagy az igény iránta!

Fullajtár Bernát - vágott kép
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!