2021. április 19., 13:32

A kollektív immunitást vizsgálják Kelet-Szlovákiában

Tízezer embert terveznek letesztelni Kassán, hogy megvizsgálják, a lakosság mekkora hányada rendelkezik a SARS-CoV-2 vírus elleni antitestekkel. A hétfőn kezdődő, két héten át tartó önkéntes tesztelés célja felmérni, milyen kollektív immunitással rendelkeznek az emberek Kelet-Szlovákiában.

Fotó: TASR
Monika Halánová dékánhelyettes és Pavol Jarčuška infektológus.

Ez a vizsgálat a vírus ellen termelődött ellenanyagokat mutatja ki. Míg a PCR és az antigén teszt a vírus jelenlétét igazolhatja, a COVID-19 specifikus antitestek vizsgálata arra adhat választ, hogy korábban találkoztunk-e a vírussal, illetve elkezdődött-e már egy arra specifikus válaszreakció.

A Pavol Jozef Šafárik Egyetem (UPJŠ) orvosi kara már eddig is vizsgálata az antigén teszteket, választ keresve arra is, a fertőzöttek között milyen arányban fordulnak elő a vírus egyes mutációi.

A mostani tanulmány azokat célozza meg, akik már átestek a betegségen, esetleg tünetmentesen estek át rajta anélkül, hogy egyáltalán tudtak volna róla”

– magyarázta Monika Halánová, az egyetem orvosi karának dékánhelyettese, az intézmény járványügyi intézetének vezetője.

Monika Halánová
Monika Halánová

A vizsgálatot az ujjbegyből vett vérmintán végzik, minden korcsoportnál alkalmazható. Halánová hangsúlyozta, azokat nem vizsgálják, akik már megkapták a védőoltás első vagy mindkét adagját.

Azt akarjuk megállapítani, valójában mennyien betegedtek meg a városban a járvány idején”

– fejtette ki.

A tesztet a magisztrátus épületében végzik hétfőtől csütörtökig 12.00 és 17.00 óra között, illetve péntektől vasárnapig 9.00 és 17.00 óra között. Nem szükséges előzetes elektronikus regisztráció a korona.kosice.sk weboldalon, viszont ki kell tölteni az írásbeli hozzájárulást és egy kérdőívet. Ezek elérhetők az említet oldalon, az érdeklődőknek jóval kevesebb időt kell eltölteniük a mintavételi ponton, ha az iratokat otthon kitöltik és magukkal viszik.  

Jaroslav Polaček főpolgármester elmondta,

arra számítanak, hogy nagy lesz az érdeklődés.

„Azt azonban tudatosítani kell, hogy egy tanulmányról van szó, vagyis ki kell tölteni bizonyos dokumentumokat, mi időbe telik” – jegyezte meg hozzátéve, a mintavétel után a résztvevők az antigén tesztekhez hasonlóan SMS-ben kapják majd meg az eredményt.

Pavol Jarčuška, Jaroslav Polaček és Monika Halánová
Fotó:  TASR
Pavol Jarčuška infektológus, Jaroslav Polaček főpolgármester és Monika Halánová dékánhelyettes.

A teszt a vérben található COVID-19 specifikus ellenanyagok (IgM és IgG) jelenlétét vizsgálja. Amennyiben egyik sincs jelen, az alany korábban nagy valószínűséggel nem fertőződött meg a SARS-CoV-2 vírussal, illetve a betegségen való átesést követően nem alakult ki nála megfelelő védelem.

A pozitív eredmény azt mutatja, hogy már korábban átesett a COVID-19 megbetegedésen vagy jelenleg is koronavírusos. Pozitív eredmény esetén azt javasolják, az érintett vegyen részt PCR vagy antigén teszten. A tanulmány során csak az antitestek jelenlétét vizsgálják, azok szintjét nem.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.