2024. június 5., 09:48

...A kő marad... Megemlékezés Nagymegyeren – VIDEÓVAL

Nagymegyeren a Szent István-emlékparkban tartottak megemlékezést a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Az esemény fő szónoka Pomichal Krisztián, a Mathias Corvinus Collegium dunaszerdahelyi központjának igazgatója volt.

a-nemzeti-osszetartozas-napja-nagymegyeren-03
Galéria
+13 kép a galériában
A nemzeti összetartozás napja Nagymegyeren
Fotó: Lacza Gergely

Az esemény szentmisével kezdődött a Szent Miklós-plébániatemplomban, majd a Szent István-emlékparkban a megemlékezés hivatalos része Aranyosi Ervin Nem adhatom fel című versével kezdődött, amelyet a Bartók Béla Alapiskola tanulója, Nagy Kincső mondott el.

nagy-kincso
Nagy Kincső
Fotó:  Lacza Gergely

Huszár Ambrus Rita a helyi Csemadok Juhász Gyula Trianon című versét idézte, majd a nagymegyeri Csemadok alapszervezete nevében összefoglalta a megjelenteknek a trianoni békediktátum létrejöttének körülményeit és legfájóbb sarokpontjait, majd hangsúlyozta, hogy a magyar nemzet ezt a tragédiát ugyan még nem dolgozta fel, de mégis átvészelte, sőt 2010-ben Magyarország országgyűlése a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

huszar-ambrus-rita
Huszár Ambrus Rita
Fotó:  Lacza Gergely

Beszédében Pomichal Krisztián kiemelte, hogy 14 évvel ezelőtt nem értette és rossz döntésnek gondolta, hogy a magyar történelem talán legnagyobb gyásznapján az összetartozásunkat ünnepeljük, hiszen szétszakításunkat kellene gyászolnunk, ugyanis az ország 191 ezer négyzetkilométer területet és 3,7 millió magyart elvesztett, 4200 gyárából a Magyar Királyságnak 2100 maradt, 19 ezer kilométernyi vasútjából pedig kevesebb, mint annak fele, mindössze 8300. Az ország határain kívülre 92 város került, minden arany- ezüst- és sóbánya, a háború előtti nemzeti vagyon 62 százaléka szintén elveszett.

Itt ez a rengeteg szám, megannyi letaglózó adat, de talán még letaglózóbb, és emberi ésszel szerintem talán fel sem fogható, azoknak az egyéni sorstragédiáknak a sora – milliószámra történtek ilyen egyéni sorstragédiák –, amelyek a trianoni békediktátum közvetlen vagy közvetett következményeként keletkeztek. S engedjenek meg egy személyes, saját példát: az én dédnagyapám, Kovács Gyula, aki a század elején született Csallóközaranyoson, élete során négy alkalommal váltott úgy állampolgárságot úgy, hogy – két kivételt leszámítva – soha nem hagyta el szülőföldjét. A két kivétel közül az egyik 1943-ban volt, amikor a Szovjetunióba vitték katonának; a másik pedig 1947-ben, mikor marhavagonban deportálták őt és családját a csehszlovák Szudéta-vidékre”,

emlékezett az MCC igazgatója, majd hozzáfűzte, hogy ez a már-már tragikomikus tény, amely persze önmagában nem sokat mond el, ugyanis nem beszél a betiltott anyanyelvről, a vagonokba rakott tízezrekről, a bezárt iskolákról, a szó szerint határkerítéssel szétszakított falvakról, az elkobzott földekről.

pomichal-krisztian-_
Pomichal Krisztián
Fotó:  Lacza Gergely

„Mit is kellene hát nekünk ünnepelnünk június negyedikén?” – tette fel a költői kérdést Pomichal Krisztián, majd mégis arra a megállapításra jutott, hogy 14 év távlatából szemlélve már a dolgokat, tévedett, ugyanis – nem feledve a trianoni gyásznapot – ma már látjuk, hogy június 4-én igenis van mit ünnepelnünk, mondta.

Muhi, Mohács, Világos, majd a Don-kanyar után nem csoda, ha búra hajló nép a magyar, miközben elfelejtjük, hogy sokkal kevesebb viszontagság is törölt már el népeket a föld színéről, és minket nem sikerült. Az egységes és oszthatatlan magyar nemzet megmaradásának ünnepe ez”,

vonta le a konklúziót, hiszen „megtettük, amit Széchenyi javasolt, az elénk gördített kövekből lépcsőket emeltünk”.

Trianon fájdalmából nem következhet a bezárkózás, a zsigeri elutasítás, mert ha bezárkózunk, ha egymás torkának esünk, akkor a XXI. századot ugyanúgy elveszíti a magyarság, ahogy a XX. századot elvesztette,

ahol előbb a német, majd a szovjet birodalom próbálta meg saját kényére-kedvére formálni a Kárpát-medence népeinek, köztük nekünk, magyaroknak az életét. De ugyanezeket a próbálkozásokat látjuk most is, hiszen birodalmi érdekek kiszolgálói keletről és nyugatról próbálkoznak azzal, hogy régi és új szövetségeinket szétzilálják, egymás ellen fordítsák a Kárpát-medence népeit, amit nem szabad engedni, szögezte le Pomichal, majd Huszár Ambrus Rita Sajó Sándor sorait tolmácsolva mondta el, mit is jelent magyarnak lenni:

Magyarnak lenni, tudod mit jelent?
Magasba vágyva tengni egyre lent,
Mosolyogva, mint a méla őszi táj,
Nem panaszolni senkinek, mi fáj.

(…)

Lelkünkbe szíva magyar földünk lelkét,
Vérünkbe oltva örök honszerelmét,
Félton borulni minden magyar rögre,
S hozzátapadni örökkön - örökre!...”

sooky-marian
Soóky Marián
Fotó:  Lacza Gergely

A megemlékezés végén meggyújtották az összetartozás mécseseinek lángjait, melyet a négy évvel ezelőtt, a helyi Csemadok által állíttatott emlékkő tövében helyeztek el. Zárásképpen a megjelentek elénekelték a Himnuszt.

a-nemzeti-osszetartozas-napja-nagymegyeren-02
A nemzeti összetartozás napja Nagymegyeren
Fotó:  Lacza Gergely

Az eseményen megjelent többek között Jankovics Gyula, a Pozsonyi Magyar Nagykövetség tanácsosa és Soóky Marián, Nagymegyer város polgármestere. Pomichal Krisztián beszédét alább tekinthetik meg:

a-nemzeti-osszetartozas-napja-nagymegyeren-02
Galéria
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.