2019. március 30., 09:39

A királyhelmeci fiatal az automatizációról írt könyvet

Muszka Péter, a 27 éves királyhelmeci származású fiatalember nagy feltűnést keltő e-könyvét szakterületéről, az automatizáció világáról a napokban dobta piacra a kiadó, és azonnal a legnépszerűbb kiadványok egyike lett. Péter könyve angolul íródott, címe pedig The ART of Automation. A Kassai Műszaki Egyetem Távközlés és Számítógéptudomány szakán szerzett diplomát, tanulmányai befejezése után előbb a Globál Logic-hoz került, pillanatnyilag pedig a Ness offshore cégnél dolgozik QA mérnökként. 

book-tablet-mockup-2.jpg
Médialapozó
Fotó: Muszka Péter

Nagyon új és modern tudományágban tevékenykedik. Honnan jött az ötlet, hogy ezzel foglalkozzon?

A pályaválasztáshoz édesapám és egy Királyhelmecen élő informatikus, Lovas Tibor adott számomra impulzust. Meglehetősen igényes szakot választottam, hiszen évfolyamunkban 100 diák kezdte el tanulmányait, de mindössze huszan végeztünk. Ugyanakkor könnyű elhelyezkedni a szakmán belül. Már egyetemistaként is dolgoztam, szoftvertermékek fejlesztésével, piacra dobásával, javításával, új verziók létrehozásával foglalkoztam.

Két évig a cukorbetegek helyzetét megkönnyítő szoftver kidolgozásán munkálkodtam, amely a napi injekciózást helyettesíti egy inzulinpumpa és egy glükózmérő segítségével. Az egészségügyi projektek kifejezetten vonzanak, mert javítják az emberek életminőségét.

Mi motiválta a könyv megírásában?

Leginkább az a tény, hogy többször hívtak be fiatalokat tanítani, előadást tartani vagy épp elmagyarázni folyamatokat, és egyszerűbbnek tűnt, ha ismereteimet virtuálisan papírra vetem. Magyarul Az automatizáció művészete címet viselő munkám alig 2 hónap alatt készült el, és 124 oldal terjedelmű. Elméleti és gyakorlati  tudnivalókat egyaránt tartalmaz. Betekintést nyújt egy-egy szoftver életciklusába. Feladatainkat  elvégezhetjük manuálisan vagy az automatizáció igénybevételével. Ha sok valamiben  az ismétlődő folyamat, nagyon praktikus az automatizációt hívni segítségül, hiszen az időt takarít meg, ráadásul minőségileg megfelelő és könnyebben fenntartható. Ha ilyen szinten használjuk a szoftvereket, a számítógép előre lefektetett szabályok alapján működik.

Muszka Péter
Muszka Péter
Fotó:  Muszka Péter

Csakhogy a számítógép tanítható is. Ilyenkor már mesterséges intelligenciáról  beszélünk, és célunk, hogy megtanítsuk az emberhez hasonló módon gondolkodni. Ez történhet egy adott feladatra fókuszálva. Létezik már számítógép, amely képes sakkban a világbajnokot megverni, de tud autót vezetni, fotók alapján betegségeket  felismerni, járni és sok minden mást. Az általános intelligenciával rendelkező számítógép viszont olyan, mint az ember: mindenhez ért egy kicsit. Úgy tanul, hogy sok-sok alkalommal ismétel, és sok hibát vét, de motiválható. Jutalma pontokban mérhető.

Ha elérjük a teljes automatizációt, az valószínűleg munkanélküliséget is eredményez.

Nyílván kevesebb szakemberre lesz szükség minden területen. Hihetetlen, hogy mi mindenben lehet az intelligens számítógépet felhasználni. Még a jog területére is létezik felhasználható aplikáció, sőt a művészeknek is képes segíteni. Az ember biztonsága érdekében természetesen fontos az állandó kontroll a szoftver felett, hiszen tudását rossz dolgokra is képes használni. De ha minden flottul működik, akkor a szoftver dolgozik, az embernek meg csak felügyelnie és  javítania kell.

Hol szerezhető be a könyv?

Március 18-án jelent meg a piacon, az Amazon e-shop  a kiadója. 5 napig ingyenesen letölthető volt, azután féláron, 4,50 euró értékben vásárolható meg.  Végleges ára valószínűleg 9 euró lesz. Az én feladatom a megíráson túl annyi volt, hogy a testvérem megtervezte a borítót, én pedig a megfelelő formátumban eljuttattam  a kiadóhoz. Azóta újságok, cégek, szociális hálózatok kerestek már meg. Mindez valószínűleg cégen belüli előrelépést is jelent.

book-tablet-mockup-2.jpg
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.