2020. november 15., 07:49

A kétéves Koós Tomika nem adja fel. Összefogtak a gyógyulásáért

Példás összefogás indult Egyházasbáston egy beteg kisgyermek, a kétéves Koós Tomika megsegítésére. Néhány segítőkész helyi barátnő saját készítésű őszi díszeket ajánlott árverésre az interneten, hogy a befolyt összeggel a kisfiú gyógykezelését támogassa.

A mindig mosolygós, életvidám Tomika idén novemberben lesz kétéves és két hónapos. Ebben a korban a gyermekek már tudnak járni, és több szóból álló mondatokat alkotni. Nála még ezek a készségek nem fejlődtek ki, egyelőre csak hason fekszik, oldalra fordul.

A Koós család kálváriája a kisfiú születésekor kezdődött, a terhesség alatt ugyanis úgy tudták, hogy minden rendben van.

Viszont az anyukánál, Lauránál hat és fél hónap után komplikációk léptek fel, ezért császármetszéssel kellett Tomikát világra segíteni. Amint kibújt az édesanyja pocakjából, kétszer is leállt a szívecskéje, de sikerült újraéleszteni. Ezt követően Besztercebányára került speciális inkubátorba, majd két hét múlva visszahozták a rimaszombati kórházba, ahol továbbra is inkubátorban tartották, de már a szülők látogathatták.

Édesanyja ma is könnyes szemmel mutatja kisfia első ruhácskáját, amely még egy játékbaba ruhaméretétől is kisebb volt.

Az orvosok a koraszülés ellenére is azzal biztatták a szülőket, hogy Tomika rendben lesz, csak kicsivel több idő kell majd neki a fejlődéshez. A nyolcadik és a tizedik hónap között azonban újabb gondokkal kellett szembenéznie a családnak. Tomikánál epilepsziát állapítottak meg, és kiderült, hogy két ciszta is van a fejecskéjében. Mivel a kisfiú bal oldala gyengébb volt, ezért az orvosok gyermekbénulásra is gyanakodtak, és gyakori tornát javasoltak, hátha attól javul az állapota.

Viszont ahány doktornál jártak, annyiféle szakvéleményt kaptak.

Végül egy érsekújvári neurológus állította be a kisfiú gyógyszereit, azóta rendszeresen oda hordják kivizsgálásra. De gyógykezeléseken is részt vesznek.

koós tomika

A szlovákiai rehabilitációt évente kétszer kifizeti a biztosító, a magyarországinak viszont maguknak kell állniuk a költségeit.

A soproni gyógykezelésre egy korábbi felajánlásnak köszönhetően már sikerült eljutniuk, amelynek hatására fejlődést tapasztaltak gyermeküknél. Azóta meg tudja fogni a játékokat, jobban odafigyel és reagál az őt körülvevő világra, ezért a szülők továbbra is ezt a kezelést szeretnék folytatni, ennek látják az  eredményét. Természetesen az ott elvégzett tornagyakorlatokat otthon is napi háromszor elvégzik. Megmozgatják a kezecskéjét, a lábacskáját, hasra fordítják, hogy a fejét emelje, kitolja magát, és próbálják lábra állítani.

Az anyuka azt mondja, szerencsére nagyon jó kisfiú, sokat nevet, tetszik neki a torna is, úgyhogy dicséretet érdemel.

Az étvágyára szintén nincs panasz, bár jobbára pépes ételeket eszik, mindent turmixolnak neki. Jelenleg épp egy vizsgálat eredményét várják, ebből derül ki ugyanis, hogy milyen kezelésekre szorul Tomika a továbbiakban.

Mi csak azt szeretnénk, hogy egészséges nagyfiú váljon belőle, ehhez kérjük a jóakarók támogatását

– mondják a szülők.

A család története sokakhoz eljutott, főképp annak a néhány helybéli lánynak, asszonynak köszönhetően, akik felkarolták Tomika ügyét, és anyagi támogatással is igyekeztek segíteni.

– Őszi ajtódíszeket készítettünk, ezekre lehetett licitálni. Magdeme Kati, Szabó Edina, Szabó Mónika, Juhász Tímea és jómagam kreáltuk őket. Mindegyik természetes anyagból készült, az erdőben gyűjtöttük össze az alapanyagot – meséli a kezdeményező, Bozó Judit. A csapatmunkának köszönhetően 60-70 ajtódísz talált gazdára a közösségi oldal segítségével, ahol licitálni lehetett rájuk.

A csoportban egyébként bárki árverésre bocsáthatja felesleges, de más számára hasznos tárgyát, akinek pedig pont erre van szüksége, vagy csak segíteni szeretne, licitálhat rá.

A licit nyertese elnyeri a terméket, és átutalja az árát a megsegítendő gyermek részére. Az egyházasbásti lányoknak a koszorúkból nem várt összeget sikerült összegyűjteniük.

– 500 eurót adtunk át Tomika szüleinek. Ezúton is nagyon szépen köszönjük mindazoknak, akik a mi szeretetkoszorúinkkal díszítették otthonuk ajtaját – tette hozzá Juci.

Ezekből a szeretetkoszorúkból vásárolt Ladóczki Vilmos is, aki szintén csatlakozott a kezdeményezéshez. Saját gyűjteményi tárgyainak felajánlásával támogatja a kisfiú gyógykezelését.

– Nem áll tőlem távol a segítségnyújtás. Tavaly a Jónak lenni jó alapítvány részére adományoztam ilyen formában, az idén pedig Tomikának szeretnék segíteni – mondja a néprajzi gyűjtő. – Viszonzásképpen bőven megelégednék azzal, ha látnám Tomikát szaladozni, a többi gyerekkel focizni – teszi hozzá Vilmos, aki olyan egyedi tárgyakat ajánl licitre, amelyek becses darabjai lehetnek bármely háztartásnak.

Az ötvös ezüst ékszertől kezdve olajfestményeken keresztül a különféle porcelánokig, tálakig számos értékes eszközre lehet ajánlatot tenni.

Szintén becses darabja az albumnak egy Jacsmenyík-festmény, amit a művész úr ajánlott fel, és már most 100 eurónál tart a licit. Tehát ezek mind valós értéket képviselnek, ám azáltal, hogy nemes célt szolgálnak, a lelkem is gazdagabbá válik – mondta. 

koós tomika

Vilmos karácsonyig tervezi a licitcsoport működtetését, amihez lehet, hogy a lányok is újra hozzájárulnak néhány karácsonyi dísszel.

Vilmos egyébként korábban már átadott a családnak 160 ezer forintot, amit magyarországi ismerősei gyűjtöttek a kisfiúnak, és reméli, hogy az év végéig még legalább ennyit sikerül összegyűjteni. Aki szeretne licitálni, látogassa meg Ladóczki Vilmos közösségi oldalát, vagy pedig a Tomi- és Laura-oldalt, ahol szintén követhetők a felajánlások.

Aki nem vásárolna, de anyagilag szeretne segíteni, ezen a számlaszámon támogathatja a kisfiú gyógykezelését: SK51 5200 0000 0000 1826 2201. Jót tenni jó!    

Megjelent a Magyar7 2020/46. számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.