2022. augusztus 7., 09:03

A kassai állatkert lakóit is gyötri a kánikula és a vízhiány

Az elmúlt időszak szélsőségesen meleg időjárása, a kánikula és az ezzel járó vízhiány a kassai állatkertben is érezteti hatását. A fókák medencéjében a víz minősége már az állatok egészségét veszélyeztette, az intézmény saját víztartályából nem tudta lecserélni a vizet, így segítséget kért.

kassai állatkert, fóka, kánikula
Galéria
+5 kép a galériában
Fotó: zookosice.sk

Az állatkert víztartályát két forrás táplálja, de ezek vízhozama a szárazság miatt körülbelül a felére csökkent, így ha ezt használták volna a fókák 210 m3-es medencéje vizének lecserélésére, az az egész intézmény működését veszélyeztette volna.

Ezért a város vezetéséhet fordultak segítségért, amely azonnal reagált, s a tűzoltók közreműködésével 26 lajtoskocsinyi vizet szállíttatott az állatkertbe. A fókák nagy örömére.

Az állatkert több kifutójában található medence, ezek nagy részét saját furat táplálja. Ez vonatkozik például a pingvinek kifutójára, ahol az állatok két medencében is hűsölhetnek.

Az állatkert egyelőre megbirkózik a szárazság okozta helyzettel, amely viszont nem túl biztató. Három saját, alacsonyabb vízhozamú kutat használunk, ezek nemcsak az állatok szükségleteit látják el, de a növényeket is ebből öntözzük. A fiatal facsemetéket kertészeink öntözőzsákkal látták el. Ideiglenesen az ivókutakat is leállítottuk”

– közölte az állatkert.

kassai állatkert, fóka, kánikula
Fotó:  zookosice.sk

A nem működő ivókutaktól eltekintve a látogatókat más módon nem érinti a vízhiány. A város segítségének köszönhetően továbbra is várja őket egy kedvelt program, a fókák kommentált etetése, mégpedig naponta 11.00, illetve 14.00 órától. Az állatkert 9.00-től 19.00 óráig tart nyitva.

kassai állatkert, fóka, kánikula
Galéria
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.