2024. április 10., 19:19

A jövő gyógyszertára – Pozsonyban megnyílt az ország legnagyobb gyógyszertára

Vége a hosszú várakozásnak, a robotok néhány másodperc alatt kiadják a receptben felírt gyógyszert. Néhány napja megnyílt a pozsonyi Avion bevásárlóközpontban Szlovákia legnagyobb és legkorszerűbb technikával felszerelt gyógyszertára.

Szuper Dr. Max
Fotó: Dr. Max

A Super Dr. Maxnak nincs párja az országban. Szokatlanul nagy területen lehet itt a megelőző vizsgálatok széles skálájából válogatni, a modern dizájn pedig bizonyára mindenkit lenyűgöz majd. A gyógyszertárban több mint 6000 elektronikus árcédulát helyeznek el, amelyekkel nemcsak a személyzet idejével, hanem a nyomtatott papírral is spórolnak. Ráadásul helyben különböző vizsgálatokat is kínálnak.

A leghosszabb robotrendszer

A korszerű gyógyszertár 865 m² alapterületű, és a többi Dr. Max gyógyszertárnál szélesebb a választéka. Bár robotok már eddig is működtek ezekben a gyógyszertárakban, a Super Dr. Maxban Szlovákia leghosszabb, 12 méteres robotrendszere segíti a gyógyszerészek munkáját.

A robotrendszer polcain akár 22 ezer gyógyszercsomag is tárolható, amelyeket hat ablakon keresztül juttatnak el a gyógyszerészek a vásárlókhoz.

Egyszerűen fogalmazva, ha a gyógyszerész beírja a rendszerbe a megrendelését, a gyógyszer néhány másodpercen belül megjelenik a pulton.

A gyógyszer kijuttatása a robotrendszer segítségével mindössze néhány másodpercet vesz igénybe, a vényen szereplő tételek számától függően. Ezzel a személyzet napi 2,5 órát takaríthat meg. A vásárlók kiszolgálása hívórendszer segítségével történik.

A gyógyszertárban a gyógyszereken és táplálék-kiegészítőkön kívül dermokozmetikumokat, gyermektermékeket, egészséges ételeket, állatoknak szánt termékeket, elektronikai cikkeket, sporteszközöket és még sok egyéb terméket találni.

„Szeretnénk kitágítani a gyógyszerészet határait, hogy mind magasabb színvonalú és professzionálisabb ellátást biztosítsunk az embereknek” – fogalmazott a megnyitón Jaroslav Kypr, a Dr. Max Slovensko operatív igazgatója.

Dermo bár és kivizsgálás

A gyógyszertári környezetben egyedülálló az ún. dermo bár, ahol képzett személyzet segít eligazodni a dermokozmetikumokbam és hajápolószerek világában. A dermo bár a jól ismert gyógyszermárkák mellett dekorkozmetikai és diagnosztikai szolgáltatásokat is kínál két speciális eszközzel, amelyek a bőr, a fejbőr és a haj elemzésére szolgálnak. A gyógyszertár azt ígéri, hogy a diagnosztikai eszközökön végzett mérések néhány percen belül eredményt hoznak a vásárlóknak.

dermokozmetika
Fotó:  Dr. Max

„A bőrdiagnosztikai készülék feltárja, milyen a bőrtípusunk, elemzi a bőr hidratáltságát, a ráncokat, a pigmentfoltokat vagy a pórusokat, és még a rejtett bőrbetegségeket (például a szeborreát) is kimutathatja. A haj- és fejbőrvizsgáló készülék elemzi a hajhullást, a haj vastagságát, a fejbőr minőségét és korpásodási hajlamát is. A mérésen 10 éves kortól bárki részt vehet” – tájékoztat honlapján a gyógyszertár.

További újdonságnak számít, hogy a gyógyszertárban van egy konzultációs szoba is, amely két külön helyiségből áll.

Az első CRP-tesztet, koleszterinszint-tesztet, cukorbetegség-kockázati tesztet és köszvény-kockázati tesztet kínál, de kivizsgálja a rejtett székletvérzést vagy az emésztési problémákat is.

A másik helyiségben a testösszetétel mélyreható elemzését kínálják az InBody készülékkel. „Ez a készülék a gyógyszertárak, fiziocentrumok vagy a külföldi orvosok csúcsfelszereléséhez tartozik, és a mérés néhány percen belül részletes áttekintést ad a szervezet működéséről, a csontok állapotáról, a szervezet víztartalmáról és az egyéb paramétereket is elemzi. A mérés alapján a páciens és a vásárló tanácsot kap a helyes életmódhoz egyenesen a gyógyszertár szakembereitől” – tájékoztat a gyógyszertár.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.