2020. április 19., 20:33

A jó üzletember ismérvei

Középiskolai tanár koromban, ha elégedetlen voltam a tanítványaim tudásával és szorgalmával, többször megkérdeztem tőlük, hogyan képzelik el a jövőjüket. Szinte kivétel nélkül valamennyien arról ábrándoztak, hogy nem kétkezi munkások, hanem főnökök, vállalkozók lesznek.

Láthatóan nem hitték el, hogy egy sikeres üzletembernek teljesen más habitusú embernek kell lennie, mint ők voltak.

Sok álmodozónak ajánlom a figyelmébe a következő beszélgetést.

Beszélgetőtársam az Ung-vidéki Csáti Tamás, aki közgazdasági egyetemet végzett mezőgazdasági vállalkozó. Tanulmányai után jegyesével Angliába utazott, hogy egyrészt elmélyítse a nyelvtudását, másrészt egy kis tőkére tegyen szert. Hamar megtapasztalták azonban, hogy odakint sincs kolbászból a kerítés, meg nem is érezték jól magukat az idegen kultúrában. Hét hónap után hazatértek, hogy itthon teremtsenek egzisztenciát és valósítsák meg az álmaikat.

Ő is alkalmazottként kezdte a pályafutását egy magyarországi holding képviselőjeként. Hamar rájött azonban, hogy a dolgok nem egészen úgy működnek, ahogyan az a tankönyvekben van megírva. Sokszor dobták be a mély vízbe, ő pedig mindent megtett azért, hogy fennmaradjon és bizonyítson. Amikor sikerült átlátnia a teljes vállalkozói rendszert, és elégedetlen lett az új vezetéssel, elérkezettnek látta az időt, hogy a saját lábára álljon. Mindez nyolc éve történt.

Tamás, a saját tapasztalataiból kiindulva milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy fiatalnak ahhoz, hogy jó vállalkozó válhasson belőle?

Már kamaszkorban szükség van egy ideálra, akit vagy amit követni szeretne az ember. Ez persze önmagában nem elég, akiből hiányzik a kitartás, annak itt nincs jövője. A vállalkozói szférában a tettek emberévé kell válni, hogy mások felnézhessenek rá. Nem árt a kreativitás sem, és nagyon fontos, hogy a munkatársainál jobban értsen ahhoz, amivel foglalkozik. Bennem már gyerekként megvolt a bizonyítási vágy, ami később alkotási vággyal párosult. A folyamatos építkezés valahol ebben gyökerezik.

Hogyan válasszon a vállalkozójelölt gazdasági területet? Hagyatkozzék az érdeklődésére, vagy figyeljen inkább a társadalmi szükségletekre?

Nekem ez azért nem okozott fejtörést, mert a mezőgazdaság terén volt gyakorlatom. Nyilván szükség van alapos gazdasági ismeretekre, piackutatásra. Én az áruközvetítéssel kezdeném, ha most lennék kezdő vállalkozó. Tisztes jutalékért segítenék a vevő és az eladó egymásra találásában, vagyis piacot keresnék a termelőnek. És ez nemcsak az iparban és a mezőgazdaságban, hanem a turizmusban, a szolgáltatások terén ugyanígy érvényes.

Aki ezt jól akarja csinálni, annak meg kell tanulnia azonosulni a vevő igényeivel, ezen kívül jó, ha alázatos, professzionális és lojális. A nyomulás és a lazaság egyaránt tilos! Aki arrogánsan vagy képmutatóan viselkedik, hamar lelepleződik.

Ne féljünk attól, ha valami nem sikerül azonnal, a helyes utat mindenki a saját kárán tanulja meg. És még valami: a nehezebb út, a tiszta üzlet híve vagyok.

Ki az, aki semmiképp se próbálkozzon?

Akinek nincs határozott víziója, és nem tudja pontosan megfogalmazni, hogy mit is akar. A képmutató embereknek se ajánlom, nálam például már a harmadik mondat után lelepleződnek. Abból lesz a jó üzletember, aki képes önmagát adni. Akinek van tartása, tudja magáról, hogy értéket képvisel. Aki képes az üzleti szabályok betartására. Nagy igazság, hogy más a barátság, és más az üzlet.

Az üzletben mindkét félnek jól kell járnia!

Ahhoz viszont időre van szükség, hogy megválogathassuk a partnereinket. Diplomáciai érzék nélkül sem érdemes vállalkozni. Aki pedig eladja magát, annak se lesz ebben a szférában hosszú jövője! Határozott célokat kell kitűzni, majd folyamatos elemzéssel ellenőrizni azok realitását. 

Gondolom, az is fontos, hogy az üzletembernek megbízható munkatársai legyenek.

Ez elengedhetetlen feltétel. Bár én tulajdonos és kereskedő is vagyok egy személyben, de aki nem látja át a vállalkozás minden fázisát, annak létfontosságú a jó tanácsadó. Ahogyan az országok miniszterelnökei is azokkal dolgoznak. Előterjesztik az elképzeléseiket, majd megszületik a kompromisszumos megoldás. Nyilván minden vállalkozó olyan alkalmazottakra vágyik, akik megbízhatók, lojálisak és kreatívak.

csáti tamás

Azt is mondjuk el, mennyi időt vesz el egy üzletembertől a vállalkozása.

Igen, azt is tisztáznunk kell magunkban, hogy mi a fontosabb számunkra: a család vagy a vállalkozás. Ezt a kérdést magam is többször feltettem. Nálam egyértelműen a család játssza a főszerepet.

Egy sikeres vállalkozó mögött kell, hogy egy erős család álljon. Nagyon sokat jelent a biztatásuk, a vigasztalásuk, mert tudom, hogy őket kizárólag a jó szándék vezérli.

A kezdő vállalkozás rengeteg időt vesz el mindenkitől, soká tart, amíg az értékrendek körvonalazódnak. Két-három év bizonyosan kell ahhoz, hogy az ember nevet szerezzen magának. De nem lehetünk türelmetlenek. Amíg egyedül vagyunk, mindent mi végzünk, de ha megtaláljuk magunknak a megfelelő munkatársakat, a feladatok már megoszlanak, és ettől kezdve minden könnyebb lesz. Nem kell ahhoz zseninek lenni, hogy valaki az üzleti életben sikeres legyen, az erős akarat, a kitartás olykor sokkal fontosabb!   

Megjelent a Magyar7 2020/15. számában. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.