2021. január 7., 12:57

A járvány sújtotta Zoboralja gőzerővel készül a tesztelésre

Bár sokáig úgy tűnt, csak Nyitrán – ahol az utóbbi napokban kritikussá vált a járványhelyzet – fogják tesztelni a lakosságot, kedd este kiderült, górcső alá veszik az egész járást. A Nyitrai járáshoz tartozó Zoboralja is küzd a vírussal, s javában készülődik az egymást követő három tesztelésre. Ez pedig elsősorban az egyes települések polgármestereire ró ismételten pluszfeladatokat. A portálunk által megkérdezett három magyarok lakta falu vezetője szerint a legnehezebb feladatnak a megfelelő egészségügyi személyzet biztosítása bizonyult. Ezúttal ugyanis Nyitráról nem remélhettek segítséget, hiszen az ottani kórház az összeomlás határán van.

Fotó: TASR
Pográny: Rosszabb adatokkal számolnak, mint az országos tesztelésen

Az 1100 lakosú Pogrányban vasárnap lesz a tesztelés, ahová a 10-65 év kor közöttieket várják. Kivételt képeznek azok, akik az utóbbi három hónapban átestek a covidon és erről igazolásuk is van.

„Természetesen a 65 évesnél idősebbeket is leteszteljük, mivel sokuknak szükségük van teszteredményre, ha orvoshoz mennek.”

Falunkban is sok a fertőzött, amiben szerencsénk van, hogy a halálozások aránya nem magas. Eddig egy koronavírusos idős falubelink halt meg, de a környékbeli helységekben ennél rosszabb a helyzet”

– tájékoztat Presinszky Laura, a község polgármestere.

Kedden későn este derült csak ki, hogy a falvakat is letesztelik, másnap pedig államünnep volt, de szerencsére sikerült orvosokat biztosítaniuk a teszteléshez. Ma reggel kapták meg az információt, hogy az érsekújvári kórházzal tudnak szerződést kötni az egészségügyi alkalmazottak biztosításról. Úgy tudják, egy katonát és rendőrt is kapnak, ami nagy segítség számukra, az adminisztratív munkaerőt önerőből oldják meg.

„Ami még fontos kérdés volt, hogy a tesztelés következtében keletkező biológiai szemetet ki fogja elszállítani, de ma reggelre szerencsére ez is tisztázódott. Ezért nagyon reméljük, hogy minden simán fog menni. Abban is bízunk, hogy a költségeinket az állam visszafizeti.”

Az első országos tesztelésből nagyon jól jött ki a falu, a fertőzöttek száma még a fél százalékot sem érte el. Most viszont fel vagyunk készülve arra, hogy a számok sokkal magasabbak lesznek”

– teszi hozzá a polgármester.

Alsóbodok: Tizennyolc nap alatt kilencen haltak bele a covidba

Jól felkészülten várja a szombati tesztelést az 1180 lakosú Alsóbodok, már megvan az egészségügyi személyzet is.

„Már az első országos tesztelésnél sem foglalkoztam azzal, hogy az állam átfizeti-e a költségeinket, vagy sem, hanem arra koncentráltam, hogy a lakosok egészségét megvédjük. Persze bizton reméljük, hogy a pénzt megkapjuk. De a lakosság egészsége van ez első helyen” – tudjuk meg Paulisz Marián polgármestertől.

Szavainak azzal ad nyomatékot, hogy elmondja, december 23-tól január 7-ig kilencen haltak bele a covidba. Köztük saját keresztanyja és nagymamája is, a helyi énekkar oszlopos tagjai. Ebből is látszik, hogy a járványhelyzet nemcsak Nyitrán komoly, de a környékén is.

antigén teszt
Fotó:  TASR/AP

„Nyitottan fordulok a lakosok felé, sokakkal barátságban is vagyok, ezért tudom, hány családban ütötte fel a fejét eddig a betegség. Szinte alig van család, ahol ne lett volna már fertőzött. A karanténban lévő háztartások élelmiszerrel, gyógyszerrel való ellátását a rokonok biztosítják.” 

Attól tartok, kevesen fognak megjelenni ezen az első hétvégi tesztelésen, leginkább azok, akiknek a munkájukhoz szükség van negatív tesztre. A többiek óvatosságból vagy a karantén miatt távol maradnak”

– teszi hozzá.

Kolon: A tesztelés jó eszköz, de következetesség is kell

Péntekre minden flottul elő lesz készítve az 1600 lakosú Kolonban is, ahol szombaton és vasárnap kerül sor a szűrésre. Balkó Róbert polgármester szerint a tesztelés jó lehetőség arra, hogy megtalálják a vírusfertőzöttek egy jelentős részét. Abban is bízik, hogy költségeiket visszakapják majd.

A fertőzöttek számát illetően, úgy gondolom, a nyitrai járási átlagot mi is hozzuk. Eszerint minden 10. ember fertőzött. Pontos információink persze nincsenek, csak hallomásból tudunk meg ezt-azt. De az utóbbi időben 4 lakosunk halt meg, a legfiatalabb 55 éves volt. Feleségemmel együtt mi is voltunk már karanténban karácsony környékén, miután pozitív lett a koronavírus-tesztünk. Átéltük és tudjuk, mivel jár ez”

– avat bele a jelenlegi helyzetbe.

Szerinte a lockdown és a tesztelés jó lehetőségek a vírus megfékezésére, de ehhez következetességnek is kell társulnia. Ha tilos a másokkal való találkozás, a csoportosulás, akkor azt komolyan kell venni.

„Hiába hoznak rendeletet, ha az emberek egy része nem tartja be. Most még keveset tudunk erről a betegségről, lehet, hogy pár év múlva már sokkal könnyebb lesz.”

Tény, hogy mindenki kimerült, mindenkinek elege van már, s nemcsak itt, hanem egész Európában, de egyelőre nincsenek jobb megoldások”

– fűzi hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!