2020. november 12., 10:32

A járdák felét már örökbe fogadták Kassán

Kassán az előző télen is sok járda havas maradt, miután a felelősséget a letakarításukért az ún. járdatörvény módosításával az állam a tulajdonosra ruházta, a városnak pedig nem volt erre elég pénze. A város vezetése az idén úgy oldaná meg ezt a problémát, hogy a lakosság örökbe fogadhat egyes járdákat, bizonyos fizetségért átvállalva azok téli takarítását.

Fotó: TASR
Eddig a kijelölt járdaszakaszok körülbelül felét fogadták örökbe a kassaiak az erre a célra készül mobilalkalmazás útján

– tájékoztatott Jaroslav Polaček főpolgármester. Mint kifejtette, összesen 594 szakaszt jelöltek ki, ebből 275-öt fogadtak eddig örökbe, ami azt jelenti, hogy az örökbefogadók bizonyos fizetségért átveszik a téli karbantartási munkákat, vagyis letakarítják a járdákat.

Amennyiben magas lesz az érdeklődés, készek vagyunk további szakaszokat is kijelölni

– tette hozzá Polaček.

A hernádtihanyi és a Dargói Hősök-lakótelepen már minden járdát örökbe fogadtak, a Nyugat városrészben körülbelül 50, Dél városrészben pedig mintegy 90 szakasz áll még rendelkezésre.

Igyekszünk ismert személyiségeket is megszólítani, hogy fontolják meg egy-egy járda örökbe fogadását

– mondta Jaroslav Hlinka, Dél városrészben polgármestere. A legnagyobb kassai városrész, Észak polgármestere arról számolt be, hogy ott eddig száznál több járdát fogadtak örökbe.

Jaroslav Polaček leszögezte, ha valamelyik járdaszakaszok nem találnak gazdára, a téli karbantartást a városi zöldterület-kezelő vállalat (SMsZ), esetleg egy alvállalkozó végzi majd el.

A főpolgármester biztosította a lakosságot, hogy az idén nem találkozhatnak majd az ominózus kék táblákkal, amelyek az előző téli szezonban arra figyelmeztettek, hogy az adott járdát nem takarítják.

kék tábla
Fotó:  TASR

Polaček arra is kitért, hogy ha valamelyik örökbefogadott járdán baleset történne, a felelősséget a város viseli majd.

A magisztrátus a járdák örökbefogadásának lehetőségétől azt reméli, hogy az érintett szakaszokat a korábbinál gyorsabban tisztíthatják meg. Az erre a célra készült alkalmazás 65 ezer euróba került. A város a járdák téli karbantartására 500 ezer eurót különített el a költségvetéséből.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.