2019. december 13., 12:11

A helyieket megkerülve állít táblát a Matica slovenská Rimaszombatban

Idei utolsó ülését tartotta csütörtökön a Besztercebányai Megyei Önkormányzat, amely pénzügyi támogatást ajánlott fel Eperjes városának. A megyei testület tagjává vált Csúsz Péter, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselője, aki szintén csütörtökön tette le hivatali esküjét. Az ülésen vita robbant ki egy emléktábláról, amelyet a Matica slovenská Rimaszombatban szeretne felállítani - úgy, hogy arról a rimaszombati képviselőkkel nem egyeztetett.

A gyetvai ülésen a képviselők egyhangúlag döntöttek arról, hogy Besztercebánya megye saját költségvetéséből 50 ezer euró támogatást nyújt az eperjesi gázrobbanás áldozatainak megsegítésére. A héten már több megye és település önkormányzata döntött így: Kassa megye 100 ezer, Eperjes megye 50 ezer, Nagyszombat megye 33 ezer eurót különít el szolidaritása jeléül, míg Pozsony városa 20 ezer euró, Érsekújvár ötezer euró adományt küld Eperjesnek. Besztercebánya városa a szilveszteri tűzijáték árát, valamint a hagyományos karácsonyi polgármesteri puncs eladásából származó bevételt ajánlotta fel a december 6-i gázrobbanás károsultjainak megsegítésére.

A csütörtöki ülésen letette képviselői esküjét a Magyar Közösség Pártjának (MKP) képviselője, Csúsz Péter, aki eddig a megyeelnök legkevésbé fejlett régiókért és nemzetközi együttműködésért felelős megbízotti tisztséget látta el.

Miután Pavel Greksa, Vámosfalva (Mýtnaközség polgármestere egy bírósági döntés értelmében elvesztette a mandátumát, a Losonci járásból Csúsz Péter léphetett a helyébe. Az MKP frakciója így hat tagúra nőt, amivel tovább erősödött a déli régiók képviselete a megyei testületben.

Az MKP ellenezte, Šimko támogatta a Matica táblaállítását

Amint arról Cziprusz Zoltán (MKP) képviselő beszámolt, a megyei közgyűlés jóváhagyta Miroslav Bagačka nyustyai képviselő javaslatát egy újabb tábla elhelyezésére Rimaszombat történelmi főterén, a Matej Hrebenda Könyvtár falán.

Az egynyelvű, szlovák felirattal ellátott domborműves emléktábla kihelyezését a Matica slovenská kérelmezte.

„Ebben az a meghökkentő, hogy a hat Rimaszombati járásból származó képviselőből öt a város lakója, és a Matica slovenská megkerülve minket az egyetlen nyustyai képviselővel terjeszt be ilyen határozatokat, folytatva ezzel a városban dúló szobor- és táblaháborút. Mi, magyar képviselők tüntetőleg nem szavaztunk a kérdésben, az eredmény viszont egyértelmű volt előre, a nemzetiségi arányok fényében. Szomorú, hogy a Matica slovenská másra nem képes Rimaszombatban, csak a városhoz szinte semmivel nem kötődő személyeknek állít hol szobrokat, hol táblákat, ezáltal provokálva a szlovák-magyar békés együttélést városunkban. Ezzel már a rimaszombati szlovákok jelentős része sem ért egyet” – közölte Cziprusz Zoltán.  

Bár Jozef Šimko, Rimaszombat polgármestere elismerte, hogy őt is megkerülték a kérdésben, mégis támogatta a Matica slovenská által kezdeményezett táblaállítást. Nyilván ez a közelgő parlamenti választásoknak is betudható, amelyen Šimko a Kotleba-féle ĽSNS néppárt listáján indul,

így nem várható tőle, hogy másként - fő választói bázisával szembehelyezkedve - foglaljon állást.

Csúsz Péter elmondta, nem szeretnének nemzetiségi kérdést csinálni az ügyből, de nem tartják szerencsésnek a Matica eljárását.

A hasonló esetek kiküszöbölésére egy általános érvényű rendeletet készülnek kidolgozni, amely értelmében a megyei fenntartású épületeken a jövőben csak kétnyelvű táblát lehet majd elhelyezni, azokon a településeken, ahol a 20%-ot meghaladja a nemzetiségek aránya.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.