A hatóságok állítják: a Szenc környékén zavarossá vált ivóvíz nem veszélyes az egészségre

ma7 | TASR 2019. augusztus 13., 13:43

A zavaros, megváltozott színű és szagú ivóvíz, amely Szenc egy részében, illetve Cseklész, Pozsonyivánka, Tótgurab, Horvátgurab és Magyarbél községekben okozott problémát, nem veszélyes az egészségre. Ezt a laboratóriumi vizsgálat is megerősítette, amelyet a pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚZV) végzett el.

illusztrációs fotó

„Az ivóvíz szenzorikus minősége átmeneti romlást mutatott, és bár nem felelt meg az ivóvízre vonatkozó, törvény által előírt minőségi követelményeknek, használat/fogyasztás esetén sem veszélyeztette a fogyasztók egészségét” - tájékoztatott Katarína Nosálová, a RÚZV szóvivője.

Hozzátette: az augusztus 6. és 9. közötti rendkívüli mintavételek alapján elvégzett tesztek eredményei is megfelelőek voltak.

Július végén és augusztus elején váratlanul zavarossá vált a csapvíz Szenc egyes városrészeiben, továbbá Cseklészen, Pozsonyivánkán, Tótgurabon, Horvátgurabon és Magyarbélen. A lakosok közül néhányan a szociális hálón fejezték ki aggodalmukat, és kétségbe vonták a zavaros víz fogyaszthatóságát.

Alexandra Maszayová, a Pozsonyi Vízügyi Társaság (BVS) szóvivője elmondta: július 30-án a térségben vízvezetékcserére került sor. Egy hiba következtében a csővezetékek belső faláról a vízáramba kerültek a lerakódott ásványi anyagok, főleg mangán és vas, ez okozta a víz zavarosságát.

Miután felfedezték a hibát, a BVS munkatársai többször átöblítették a vízvezetékeket. A BVS a honlapján és a hangosbemondókon keresztül is tájékoztatta a lakosokat, hogy a zavarossá vált ivóvíz nem káros az egészségre. Egyben felszólították őket, hogy

ha továbbra is probléma lesz az ivóvízzel, azt jelezzék a BVS diszpécserének a 0800 121 333-as számon.

0 HOZZÁSZÓLÁS