2019. július 7., 18:20

A hajdani falusi vasárnapok emléke

Talán a 40- 50 évesnél idősebbek még emlékeznek azokra az időkre, amikor falun vasárnaponként frissen vágott csirkéből készült a húsleves gazdagon megrakva a kertből kihúzott zöldségekkel, a frissen begyúrt házi tésztával. Amikor még természetes volt, hogy a porta előtt és az udvaron szombatonként elsepregettek, mert így volt ildomos. A nők szőttek, fontak, kézimunkáztak. Nos, ezekre a lassan teljesen feledésbe merülő vasárnapokra emlékezett július 6-én délután a Csemadok zétényi alapszervezete a falu tájházában a VI. Csemadok Kulturális Nap keretében.

a-tajhaz-es-udvara.jpg
Médialapozó
Fotó: Zsebik Ildikó

Három csirkéből készült a finom húsleves, töltelékkel és főtt hússal, az asszonyok gyúrták a házi metéltet, tisztították a zöldséget, és mire minden megfőtt, az éhes vendégsereg alig várta, hogy megkóstolhassa. A fiatalabbak mindeközben kipróbálhatták a kukoricamorzsolást, az állatsimogatást, játszhattak a csicseri óvoda népi játékaival, vagy épp a szénavárban ugrálhattak. Mint egykoron. A jó ebédhez szóló nótát pedig Újvári Marika és Csáki Tibor prezentálta. 

A helyi menyecskéken kívül itt voltak a testvértelepülések képviselői is, ahogyan azt a falu frissen választott polgármestere, Kukó Miklós elmondta: a magyarországi Helvéciából és az erdélyi Karcfalváról érkeztek. 

Miután mindenki evett, ivott, beszélgetett és jól szórakozott, a kicsik pedig játszottak egy sort, a résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap.

Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó.

Ezen a napon talán a  legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.

Mindenki sürög-forog
Fotó:  Zsebik Ildikó
Mindenki sürög-forog

a-tajhaz-es-udvara.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék