2021. május 19., 09:51

A gyerekek imádják: élőben lehet követni az ajnácskői gólyapár, Csőrike és Tollas életét

Ajnácskő község gólyáinak életét minden madárszerető, természetkedvelő nyomon követheti. Ádám Sándor helyi lakos, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őre, a Novohrad-Nógrád Geopark nagykövete kezdeményezésére, a Regiotel Ajnácskő vállalat kamerát helyezett el a gólyafészek közelében, így bárki számára élőben megtekinthető a gólyák tevékenysége.

Gólyák a templom tornyán
Fotó: Ádám Sándor
Gólyák az ajnácskői templom tornyán
Ádám Sanyi barátommal tavaly augusztus 20-án beszélgettünk erről a témáról. Megígértem neki, hogy valahogy megpróbáljuk megoldani a kamerák elhelyezését. Két kamerában maradtunk, egyik a gólyafészket, a másik pedig a várat és környékét közvetíti. Mindkettőt sikerült idén tavasszal felszerelni”

- avat be Farkas Gyula, a Regiotel Ajnácskő ügyvezetője.

A gólyák életét nyomon követő kamera főleg a gyerekeknek hasznos, hiszen az iskolások és az óvodások is figyelemmel tudják követni a mindennapjaikat. Mikó Katalin, óvónő ezt megerősítve örömét fejezte ki a kezdeményezés kapcsán.

Hálásak vagyunk, hogy elsőként tekinthettünk be a fészekbe. Napi rendszerességgel figyeljük a gólyák szokásait, hogyan csinosítják otthonukat, hogyan táplálkoznak és milyen türelmesen ül a gólyamama a tojásokon. Sokszor olyan mozdulatlanul ül, hogy a gyerekek megkérdezték, hogy mű gólya-e?

- mondja mosolyogva Katalin, hozzátéve: az ovisok már el is nevezték a madarakat. A mama a Csőrike, a papa a Tollas nevet kapta.

„Reméljük, hogy hamarosan a kis utódok is kikelnek és még érdekesebb lesz megfigyelni hogyan történik az etetés, vagy az első szárnypróbálgatások” - tette hozzá Farkas Gyula.

Ádám Sándor, az élő közvetítés ötletadója, a ma7.sk-nak elmondta: Ajnácskő természetvédelmi szempontból háromszoros védelem alatt áll.

Ajnácskői gólyák
Fotó:  Farkas Gyula
Kamerafelvétel a gólyákról

„Egyrészt a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, másrészt a Novohrad-Nógrád Unesco Globális Geopark szempontjából, harmadrészt pedig Madárvédelmi terület. A Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet nagyjából 15 éve elindított egy environmentális programot az iskolások számára, Bocian néven. Itt a diákok rajzokat, verseket, leírásokat küldhetnek be a versenybe. Ezt minden évben kiállítás követi. Én a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet természetvédelmi őreként segítem és nyomon követem a munkát. Az áramszolgáltatónál is sokszor közvetítő szerep jut számomra, és a gólyafiókák számlálásában, gyűrűzésében is részt szoktam venni” - részletezte Ádám Sándor, aki számára rendkívül fontos a természetvédelem népszerűsítése és a természeti értékek megismertetése.

Évente kb. 400 ember vesz részt a vezetett túráimon. Azt vettem észre, hogy sok fiatalt megfog az előadásunk, és ezen a vonalon folytatják pályájukat. A gólyafészek bekamerázásával ugyanez volt a célom. Mégpedig, hogy az élő közvetítés eljusson az iskolákba, kapcsolják össze a Bocian programmal. Tudom, hogy ez a gyerekek számára nagyon izgalmas, és érdekesebb, mint egy sima képről megismerni a gólyák életét, szokásait. Csak a tanárok fantáziáján múlik, hogy mit adnak feladatul a diákoknak”

- magyarázta.

Ádám Sándor bízik abban, hogy akadnak majd olyan gyerekek, akik ebbéli tapasztalataikból merítve később a biológia vagy az ornitológia területén kamatoztatják majd tudásukat. Úgy véli, az a tudat, hogy a gólyafészek a szülőfalujukban található, nem pedig idegen vidéken, még inkább növelheti az érdeklődésüket, és a kamerán kívül személyesen is megnézhetik a madarakat.

A másik kamera főleg turisztikai szempontból hasznos, ugyanis az Ajnácskőbe túrát vagy kirándulást tervező emberek meg tudnak győződni az épp aktuális időjárási helyzetről. Illetve messzebbi tájakra elkerült ajnácskőiek is haza tudnak „látogatni” szülőfalujukba.

Ajnácskői vár
Fotó:  Micsuda András
Ajnácskői vár

„Célom volt az is, hogy mindkét kamera felkerüljön az állami természetvédelem, a Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet honlapjára. Ez szintén megvalósult, ezáltal még több iskola bekapcsolódott a gólyák megfigyelésébe, és a gyerekek már kérik az órákon, hogy nézhessék őket, aminek nagyon örülök” - mondta Ádám Sándor. 

„Egyelőre nincs tervben új kamera indítása, de szívesen fogadunk ötleteket esetleg a környékbeli falvak lakosaitól is. Cégcsoportunk jelentős lefedettséggel rendelkezik a régióban, így technikailag szinte bárhol meg tudjuk ezt valósítani, ha van jó ötlet” - tette hozzá Farkas Gyula azzal, hogy a  nézettségi adatok is igazolják, hogy az emberek részéről van igény rá.

A kamerák élő képei a következő ITT és ITT érhetők el.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.