2021. december 10., 10:28

A fürdők és akvaparkok megint kimaradtak a „szórásból”

A Szlovákiai Akvaparkok és Fürdők Szövetsége (SAAKP) is reagált a kormány szerdai bejelentéseire, amelyek az üzletek, iskolák, sífelvonók, szállodák és éttermek nyitva tartására vonatkoznak az ünnepek alatt.

fürdő

A szövetség konstatálja az üzletnyitást és többi intézkedést, hiszen az emberek a lockdownt arra használták ki, hogy Budapesten vegyék meg a  karácsonyi ajándékokat, Bécsben sétáljanak és Csehországban vagy Lengyelországban wellneszezzenek.

Zokon veszik viszont, hogy a csaknem két éve velünk lévő vírus miatt még azokat is büntetik, azok sem juthatnak szolgáltatásokhoz, akik azért oltatták be magukat, hogy normálisan, szabadon élhessenek. Akik  felelősségteljesen viselkedtek, azokat nem szabadna  akadályozni abban, hogy ezeket a szolgáltatásokat kihasználhassák.

A kormány nyáron magabiztosan jelezte, hogy felkészült a harmadik hullámra. Nekünk viszont úgy tűnik, hogy még most is intuitívan, rendszertelenül cselekszik és komoly hibákat vét! Ennek is köszönhetően tartozunk a legkevésbé átoltott és leghosszabb ideje korlátozások közt élő országok közé”

– állapítja meg Somogyi Gábor, a szövetség elnöke, a dunaszerdahelyi fürdő igazgatója.

A szövetséghez tartozó fürdők vezetői ismételten megnézték a kormánytisztviselők és az egészségügyi minisztérium sajtóértekezleteit, és még nyomát sem találták annak, hogy a termálfürdőkre valamilyen utalás lenne. Ezt úgy értékelik, hogy ez egészséges testmozgást, az immunitás erősítését és a regenerációt szolgáló létesítmények kikerültek a kormány látószögéből, annak ellenére, hogy ezek nagyban hozzájárulnak az egyes régiók idegenforgalmának fejlődéshez.

Felteszik a kérdést, ha már egyszer kitaláltuk az Európában legbonyolultabb járványkezelési módszert, a Covid-automatát, akkor miért nem használjuk? Miért nem adunk előnyöket az oltottaknak, a covidon átesetteknek, akik ezeket az előnyöket a szomszédos országokban aktívan élvezhetik?

A hazai gazdaság támogatása helyett a szlovákiaiak a szomszédos országok gazdaságát erősítik és a hazai idegenforgalom a tönk szélére került, teszik hozzá a szövetség elnökségi tagjai.

A termálfürdők elsődleges célja, hogy működhessenek, és az üzemelés során mindent megtesznek, ami erejükből telik, a látogatók egészsége érdekében. De ha ezt a lehetőséget megvonják tőlük, akkor határozottan arra kérik a szlovák kormányt, hogy minél előbb mutassa be azt a tervezetet, amivel kompenzálni tudja a munkahelyek megtartását, a fix költségeket, a forgalom- és nyereségkiesést. Ugyancsak kérik az anyagi támogatás megítélési folyamatának felgyorsítását, mert a növekvő energiaárak és kiadások miatt a fürdők hatalmas nyomás alatt állnak.

Ha az államkasszában van pénz a nagyvonalú készpénz-osztásra, akkor ne feledkezzenek el a tisztességes cégek támogatásáról sem, amelyek a szlovákiai idegenforgalmat képezik és a hazai gazdaságot segítik, valamint adókat és elvezetéseket fizetnek, olvasható a szövetség állásfoglalásában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.