2021. december 4., 07:36

A főzőkanáltól a nagymama titkáig

2021 novemberében jelent meg A főzőkanáltól a nagymama titkáig című kiadvány, amely érsekkétyi recepteket gyűjt össze.

kétyi receptek
Fotó: Molnár Tímea

Az ételkülönlegességek receptjeit felhalmozó gyűjtemény ötlete az érsekkétyi Egyházi Alapiskola és Óvoda falai között fogant meg. Az oktatási intézményben évente Almanapot tartanak; amint arról az iskola pedagógusa, Molnár Tímea beszámolt, 2020-ban sem volt ez másként:

Mivel intézményünk számára fontos a hagyományőrzés, úgy gondoltuk, hogy az egészségnapot egybeköthetjük a hagyomány ápolásával. Feladatul tűztük ki, hogy a nagymamákat megszólítva minden tanuló lapozza fel az otthoni receptes füzetet, s a megtalált almás recepteket hozzák el az iskolába, hogy megpróbáljuk megvalósítani azokat. Ekkor jött az ötlet, hogy ezeket a régi recepteket össze kellene gyűjteni, s mindenki számára elérhetővé tenni.”

Ahogy azt kérdésünkre az iskola igazgatónője, Štefankó Alexandra megfogalmazta (a nagyanyáink által leírtak alapján) a búzaszemtől egészen a malac farkáig minden van benne:

A levesektől kezdve az édes-sós süteményeken, a kelt kalácsokon, réteseken keresztül a sültekig mindenből írtunk egy kis ízelítőt. A receptes füzetek nagy része az 1900-as évek elején íródott.”

Mint mondja, a község idősebb lakosaival beszélgetve arra is fény derült, hogy a disznótoros májleves kétyi leves; igaz, napjainkban már máshol is főzik, de a gyökerek Kétyhez vezethetők vissza.

Az anyaggyűjtés izgalmas folyamata során az iskola közössége, a gyerekek, a pedagógusok, az alkalmazottak, az iskolabarátok voltak megszólítva. Mindenki megkereste a nagymama, a dédmama receptes füzetét, s megosztották azt a Csemadok érsekkétyi alapszervezete elnökeként is tevékenykedő Molnár Tímeával, aki szerint a megsárgult füzetlapok titkos családi recepteket is rejtettek. Ezeket összehasonlította, majd a legtöbbször előfordult süteményeket és főzeményeket az Egyházi Alapiskola közösségével el is készítették és lefotózták.

Érdekes volt a szövegek nyelvezete, helyesírása vagy egy-egy kifejezése. A látottakat nem írtam át. Mindnek meghagytam az eredeti változatát, így a régen használt »mértékegységeket«, a csipet, a marék és a szemre szavakat is. Abban bízom, hogy a »szakszavak« nem merülnek feledésbe, s élő múzeumként őrzik meg nyelvjárásunk szépségeit”

– tette hozzá a pedagógus.

A receptgyűjtemény kiadásában az oktatásügyi minisztérium Nemzeti kisebbségekhez tartozó tanulók regionális és multikulturális oktatásának támogatása 2020 elnevezésű projektje is segítette őket. A szerzők kizárólag pozitív visszajelzésekkel találkoztak. Örülnek annak, hogy a régi, hagyományos recepteket új köntösbe öltöztethetik, kiadhatják és megőrizhetik gyermekeik számára. Ezúton is köszönik mindazok segítségét, akik hozzájárultak a receptes kiadvány létrejöttéhez.
Megosztás