A Felvidék visszacsatolására emlékeztek Rozsnyón

Fábián Gergő 2018. november 08., 19:50

Az első bécsi döntés 80. évfordulója alkalmából megemlékezést és filmvetítést tartottak Rozsnyón, a Rákóczi Magyar Házban.

Fotó: Fábián Gergő

Az 1938 – korabeli képek, filmkockák és dokumentumok alapján címet viselő, a magyar honvédség 1938. november 8-i rozsnyói bevonulásának évfordulójára időzített rendezvény kultúrműsorral vette kezdetét. Havran Dániel, a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának kilencedikes diákja Reményik Sándor Eredj, ha tudsz című versét adta elő, majd Ibos Bálint, az EndOrFin együttes tagja énekelt. Ezt követően a résztvevők megtekintették a Felvidék visszatérését megörökítő, korabeli felvételekből összeállított dokumentumfilmet, amelyben Rozsnyó és több környékbeli település is szerepel.

Palcsó Zsóka, a Rákóczi Magyar Ház elnöke emlékeztetett, 1938. november 2-án a bécsi Belvedere palotában Ribbentrop német és Ciano olasz külügyminiszter kihirdette a döntőbíróság előtt határozatát, amelyben Magyarország visszakapott mintegy 12 ezer km²-t a trianoni békeszerződéssel Csehszlovákiához csatolt területekből, 869 ezer fős lakossággal, amelynek közel 90 százaléka magyar nemzetiségű volt.

Fotó: Fábián Gergő

„Mai ésszel szinte fel sem foghatjuk, milyen katartikus öröm telepedett a megnagyobbodott hazára, melyhez húsz évig tartó elszakítottság után a Felvidék visszatért” – mondta. Hozzátette, minden helyi lakosnak van a családjában valamilyen személyes történet a 80 évvel ezelőtti események kapcsán.

Felidézték saját emlékeiket

Ilyen élményekről számolt be Szőllős Sándor, aki 9 évesen élte át az eseményeket. Mint megjegyezte, a bemutatott film jól kifejezte a hangulatot, ami 1938. november 8-án uralkodott Rozsnyón. Felidézte, a környező falvakból tömegesen jöttek az emberek zászlók alatt, a magyar honvédek fogadására. Neki már nem jutott hely, ezért a Kis-sétatéren felmászott egy fára, onnan nézte az ünnepséget. Először, délelőtt 10 óra körül, teherautón csendőrök, rendfenntartók érkeztek, akik kordont húztak ki, hogy az Almáson, a Szoroskőn, majd Krasznahorkán keresztül érkező honvédeknek legyen helyük. A bevonulókat Majkuth Albert városbíró fogadta.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

„Nagyon szép látvány volt. Az ünnepség egész estig tartott” – emlékezett vissza. „Azt az óriási lelkesedést és örömöt, amit átéltünk, bizony követte a sok évig tartó szomorúság a háború után. Sajnos már kevesen vannak azok közül, akik átélték ezt” – fűzte hozzá Szőllős Sándor. Hozzá csatlakozva a közönség soraiból néhányan felidézték saját emlékeiket.

Rozsnyó ünnepelt november 8-án

Beke Zoltán helytörténész megjegyezte, volt szerencséje találkozni olyan emberekkel, akik 1938. november 8-án részt vettek Rozsnyón a Felvidék visszacsatolása alkalmából rendezett ünnepségen. Az ő beszámolóik alapján felidézte, a templomokban istentiszteletet, ünnepi misét tartottak, valamint sor került az országzászló felállítására azzal a hellyel szemben, ahol egykor a Kossuth-szobor állt.

„A napokban az ország és a város is megemlékezett az első Csehszlovák Köztársaság megalakulásának 100. évfordulójáról. Úgy éreztük, nekünk, magyaroknak kötelességünk megemlékezni egy másik évfordulóról is, Rozsnyó felszabadulásának és visszacsatolásának évfordulójáról” – mondta Beke Zoltán. Hozzáfűzte, egy rögtönzött kiállítást állítottak össze, amely egyebek mellett korabeli fényképek, könyvek, a Sajó-vidék hetilap számai és már tárgyi emlékek útján idézi fel a 80 évvel ezelőtt történteket.

Képgalériánk:
Fotó: Fábián Gergő

Kiemelte, hogy látható egy zászlódísz, mely ott volt a rozsnyói főtéren, amikor köszöntötték a magyar csapatokat, illetve a visszacsatolás emlékére alapított Felvidéki Emlékérem egy példánya is, amelynek egyik oldalán II. Rákóczi Ferenc arcképe és jelmondata látható, a hátoldalán pedig „A magyar Felvidék felszabadulásának emlékére 1938” felirat olvasható.

„Reméljük, hogy utánunk is lesznek, akik emlékeznek és gondolnak az őseinkre” – fogalmazott Beke Zoltán.

0 HOZZÁSZÓLÁS