2020. március 23., 11:13

A Dunaszerdahelyi járás koronavírusos betegei otthon gyógyulnak

Szlovákiában is napról napra nő a koronavírusos betegek száma, de szerencsére úgy tűnik, egyelőre nem vált tömegessé a járvány. A Dunaszerdahelyi járásában jelenleg 6 koronavírusos beteg van, 4 férfi és 2 nő. Valamennyien felnőttek és 65 éven aluliak, tehát nem tartoznak a veszélyeztetettek közé.

Magyar koronavírusos áldozat
Fotó: Archívum
Illusztráció
Állapotuk kielégítő, valamennyien otthon, házi karanténban lábadoznak”

– tájékoztatta portálunkat Vörös Terézia, a Dunaszerdahelyi Regionális Közegészségügyi Hivatal járványügyi szakembere.

Arra a kérdésre, hogyan tudják ellenőrizni, hogy az érintett betegek és családtagjaik betartják-e a karantént, a szakember úgy válaszolt, tudomásuk szerint a rendőrök szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak az érintett családoknál, és ha valaki megszegi a karantént, akkor azt jelentik. Személyes véleménye szerint, ahol koronavírusos beteg van a családban, ott mindenki betartja karantént.

Tizennégy nap elteltével a betegeken ismételten teszteket végeznek, hogy bebizonyosodjon, valóban gyógyultak-e.

A Nagyszombati kerületben, ahová a járás is tartozik, nincs mobilmentős mintavétel. Aki úgy érzi, hogy fertőzött, és adnak neki ajánlást, akkor a pozsonyi Kramáre kórházban veszik le a mintát a teszthez, de Nagyszombatban is lesz majd ilyen lehetőség.

Egyelőre a dolog úgy működik, hogy a potenciális koronavírusos beteg saját gépkocsival felmegy mintavételre, és otthon várja a teszteredményt.

Vörös Terézia szerint most nagyon sok múlik az emberek fegyelmezettségén. A karantén betartása kötelező, az idősek védelme a legfontosabb. Maradjanak otthon, és ne vigyázzanak az unokákra, a bevásárlást oldja meg helyettük valamelyik családtag! Ha betartjuk az ajánlásokat, akkor hamarabb túl lehetünk a járványon.

Sokat lendíthetne a helyzeten, ha minél több embert lehetne tesztelni, és bőségesen rendelkezésre állna védőfelszerelés – szájmaszk, gumikesztyű és fertőtlenítő a civil lakosság számára is.

Reményt adhat az is, hogy a gyógyultak száma is emelkedik, és Szlovákiában nagyon súlyos esetekkel még nem találkoztak az orvosok.

Megosztás
Címkék