2021. február 19., 18:18

A dunaszerdahelyi idősotthon lakói az oltástól remélik szabadságuk visszanyerését

A Dunaszerdahelyi Idősek Otthonának lakói, a járásban az elsők között, február 19-én megkapták a koronavírus elleni első védőoltást. Az idősek közel 90%-át oltották be.

„A lakók részéről nagy volt az érdeklődés az oltás iránt" – tájékoztatott Pongrácz Kálmán, az otthon igazgatója.

Az intézményvezető elmondta, az idősek otthonának két épületében összesen 145 lakó él, ebből 120 lakót oltottak most be. Az alkalmazottak körében is 90% fölött van a beoltottság. 

„Ez egy jó arány. Van néhány lakó, aki esetében még nem telt el elég idő a fertőzés óta, ezért most még nem kaphatta meg az oltást. Vannak továbbá néhányan olyanok is, akiknek egyéb betegségeik miatt nem ajánlják az oltást. Az első oltás után 28 nappal kapják meg a vakcina második adagját, majd azt követően két hétnek kell eltelnie a védettség kialakulásáig. Ezért még nehéz 42 nap áll előttünk, de azt követően remélem, hogy enyhíthetünk a jelenleg érvényben lévő szigorú intézkedéseken" – fogalmazott Pongrácz Kálmán.

Az idősek nehezen viselik a bezártságot, az oltástól szabadságot remélnek

Az igazgató hozzátette, az idősek egy éve élnek bezártságban, amit lelkileg már nagyon nehezen viselnek. Hiányoznak a hozzátartozóik. A lakók ezért az oltásba kapaszkodnak a leginkább. Azt remélik, hogy a vakcina által kialakul a védettség, és visszakapják a régi szabadságukat.

idosek_oltasa_-_dsz2.jpg
Bízom abban, hogy fel tudjuk majd oldani a látogatási tilalmat, és az idősek önállóan is elmehetnek bevásárolni. Nagyon várják, hogy nagyobb mozgásterük legyen”

– tájékoztatott az igazgató.

Sikerült megvédeni az időseket, enyhébb tünetekkel átvészelték a koronavírust

A Dunaszerdahelyi Idősek Otthona Nyugati lakótelepen léépületében kisebb arányban fordult elő a megbetegedés, mint a Keleti lakótelepiben.

Decemberben a Keleti lakótelepen lévő otthonban három lakó fertőződött meg a koronavírussal, majd összesen negyven lakó kapta el a fertőzést. Mindenki jól átvészelte, csak enyhébb tüneteik voltak. Akadtak olyan idősek, akik nem is értették, hogy miért izoláltuk őket külön helyiségbe. Nehéz volt viszont bebiztosítani a lakók ápolását és ellátását, mert több alkalmazott is megfertőződött, de sikerült helytállnunk"

– mondta Hvizdák Beáta főnővér.

A főnővér tájékoztatása szerint, hogy ilyen jól átvészelték az idősek a fertőzést, annak is köszönhető, hogy megkapták az influenza elleni védőoltást. Emellett biztosították számukra a C- és D-vitamin-ellátást. Dunaszerdahelyen az idősek otthonában eddig nem volt áldozata a koronavírusnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.