2018. május 7., 18:30

A csinosodó Zalaba

A Szikince patak völgyében elterülő településen zajlik a munka: a szabadtéri színpadot és övezetét újítják fel.

Zalaba
Médialapozó
Fotó: Zalaba község - FB

A község polgármestere, Bögi Pathó Melinda, ekképp nyilatkozott a munkálatokról: „Pályázatunkkal még 2015 tavaszán kapcsolódtunk be a vidékfejlesztési programba. 2017-re már szinte le is mondtunk ennek pozitív megítéléséről, amikor decemberben kaptuk az információt: jóváhagyták a kérelmünket. Célunk községünk központi övezetének revitalizációja. A megítélt majdnem 65 ezer eurót felhasználva szabadtéri színpadunk környékét csinosítjuk – új járdákkal, parkosítással, filagóriával, játszótérrel, térkövekkel, és – a lefolyóárok felett megépülő – új híddal. A munkálatok – a kőhídgyarmati Pohori Tamás vállalatának közreműködésével – április derekán kezdődtek, és terveink szerint májusban be is fejeződnek.“

Teljesen megújul a templom is

A 177 lelket számláló kisközség komolyan veszi a hagyományőrzést és a kultúra ápolását is. Erről tanúskodik többek között a minden évben megrendezett Szikince Fesztivál.

„Azért is volt nagy szükség az anyagi támogatásra, mert a munkálatok megvalósulása után szebb és kulturáltabb körülmények között tudjuk fogadni az idén már 13 éves fesztiválunk vendégeit, de természetesen a felújított terület egész évben a lakosokat is szolgálja, hiszen itt valósulnak meg évente a sport- és gyermeknapok, a kukoricanapok, a családi délutánok és a szabadtéri istentiszteletek is“ – árulta el a  – felvidéki magyar irodalom kiemelkedő alakjának, Csontos Vilmosnak emlékét is őrző – település első embere.

Szépül a szabadtéri színpad környéke
Fotó:  Zalaba község - FB
Szépül a szabadtéri színpad környéke

Az 1789-ben épült – akkor még torony nélküli – református templom padjai és a karzatok azért is rendkívül értékesek a zalabaiak számára, mert azokat éppen – az asztalosként is tevékenykedő – Csontos Vilmos készítette.

Bögi Pathó Melinda elmondása alapján 2013-tól fokozatosan megújult a templom belső része és a templomtorony. Megtörtént a külső falak szigetelése és statikus szakember javaslata alapján a falak összehúzása, megerősítése, de helyreállíttatták a falidíszeket is, tehát tulajdonképpen már csupán a nyílászárók cseréje van hátra a teljes felújítás befejezéséhez.

„Fesztiválunkkal egy olyan kulturális eseményt kívánunk létrehozni, melyben próbáljuk felhívni a figyelmet a Felső-Garam menti térség értékeire, mindezt igényes zenekarok és fellépők segítségével. Egy magyar közösség megmaradásában és építésében nagyon fontos szerepe van az ilyen alkalmaknak; véleményem szerint ezt igénytelen produkciókkal nem lehet elérni, ezért is hívtuk meg az idei fesztivál fő zenekaraként az Ismerős Arcokat. Mivel a Nélküled című szerzeményük mára már szinte minden felvidéki magyar kedvenc dala, nem is volt kérdés, kit szólítunk meg idén“ – beszélt a községvezető a zalabai Szikince Fesztiválról, melynek keretében tehát az Ismerős Arcok is fellép július 29-én.

 

Zalaba
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék