2019. szeptember 17., 08:21

A Csemadok megalakulásának 70. évfordulójára emlékeztek Pozsonyban

Szeptember 16-án ünnepélyes keretek között emlékeztek meg a Csemadok megalakulásának 70. évfordulójára Pozsonyban a Prímás Palota Tükörtermében. A rendezvény Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere védnöksége alatt valósult meg.

tuk11.jpg
Médialapozó
Fotó: Radi Anita

Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Városi Választmányának elnöke megnyitóbeszédében kiemelte azon önkéntesek fontos szerepét, akik a Csemadok hetvenéves fennállása alatt nem hagyták kialudni a fáklya tüzét, és a mostoha körülmények, illetve az állami támogatások jogtalan megvonása ellenére is értékeket teremtettek és teremtenek a Felvidéken.

Ezek az emberek éltetik és adják tovább magyar örökségünket, nyelvünket, és mentik át a múltat a következő generációnak. Jégh Izabella kiemelte, a magyar kultúra hozzátartozik Pozsony mindennapjaihoz és Pozsony egykori háromnyelvűségére emlékeztet.

A Csemadok mindig közösségben gondolkodott

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke jónak tartja, hogy regionális és helyi rendezvényeken is megemlékeztek a Csemadok 70. évfordulójáról. Ez is azt bizonyítja, hogy a Csemadokra igenis igény van.

Bárdos szerint a Csemadokról lehet pozitívan és lehet negatívan nyilatkozni, de nem lehet nem figyelembe venni, mivel az említett 70 év alatt mindig ott volt, ahol történt valami a felvidéki magyarokkal. Az a tény, hogy 70 évvel ezelőtt itt Pozsonyban megalakult ez a szövetség, a felvidéki magyarság számára egy új időszámítást jelent - mondta Bárdos. 

A rendszerváltozás idején, 1989-ben voltak olyanok, akik megakarták szüntetni a Csemadokot, vagy politikai párttá alakítani, azonban szerencsére végig megmaradt civil szervezetnek. A Csemadok soha nem gondolkodott egy pártban, egy mozgalomban, vagy egy ideológiában, mindig közösségben gondolkodott – hangsúlyozta Bárdos Gyula.

Juraj Káčer főpolgármester-helyettes gratulált a Csemadok 70. évfordulójához. Mint elmondta, a szlovákok és magyarok a történelem során hosszú ideig egymás mellett haladtak, ennek egyik következménye a két nemzet közös kapcsolatainak hosszútávú építése. A Csemadok Pozsonyban annak a bizonyítéka, hogy ennek a kapcsolatnak egy erős alapja van. Káčer hangsúlyozta, a nemzetköziség fontos pillére Pozsonynak, olyan kulturális értékekről van szó, amelyek generációról generációra öröklődnek.

A Csemadok neve összefonódott az identitás megőrzésével

A pozsonyi rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szili Katalin miniszterelnöki megbízott, akinek egy hűségokleveket nyújtottak át, mégpedig az évek hosszú folyamán nyújtott erkölcsi támogatásáért, a jó ügy érdekében történő kiállásáért, illetve a magyarság mellett szóló és a magyarok érdekeit védő egyéb segítségéért és őszinte barátságért.

Szili Katalin beszédében kitért az 1949-es évre, amely során az elűzetések és lakosságcserét követően a felvidéki magyarság elveszítette az értelmiségét. Ebben az időszakban jött létre a Csemadok, amely mindig is összetartotta a felvidéki magyarságot, és amely a Kárpát-medence legnagyobb civil szervezetének számít.

Szili Katalin brandnek nevezte a Csemadokot, egy olyan Karpát-medencei brandnek, ahol a Csemadok márkanév összefonódott az identitás megőrzésével, továbbá a magyar nyelv, kultúra, hagyományok megőrzésével.

Az elmúlt hetekben Szili Katalin sokat tartózkodott Felvidéken, ahol a két ország együttműködése és a magyar kormány támogatása által 155 óvodát és bölcsődét sikerült felavatni.

A Prímás Palota történelmi épületében történő emlékezés erőgyűjtés is egyben, hogy európai körülmények között az összefogást, az együttműködést és a magyar közösségért való kiállást támogassuk – hangsúlyozta a miniszterelnöki megbízott.

A rendezvény a Csemadok Országos Tanácsa és Pozsonyi Városi Választmánya szervezésében valósult meg.

Fotó:  Radi Anita

Juraj Káčer
Fotó:  Radi Anita
Juraj Káčer

A Csemadok OT „Hűségért” emléklapot kapták:
Foglszinger Attila – a pozsonypüspöki alapszervezet alelnöke
Holénia Ágnes – a ligetfalui alapszervezet több évtizedes gazdasági felelőse
Molnár Katalin – a pozsonypüspöki alapszervezet, egyik legaktívabb vezetőségi tagja
Nagy Erzsébet a pozsonypüspöki alapszervezetben évekig volt vezetőségi tag és közönségszervező
Nagy Vilmos – pozsonypüspöki volt polgármestere, az alapszervezet több évtizedes vezetőségi tagja, volt elnöke, jelenleg tiszteletbeli elnöke
Szerda János – a pozsonyóvárosi alapszervezetnek évtizedek óta vezetőségi tagja
A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya emléklapját kapták:
A ligetfalui alapszervezetből: Csóka Árpád és Rubint Árpád
Az óvárosi alapszervezetből: Vajda Géza
A pozsonypüspöki alapszervezetből: Csanaky Eleonóra és Pék Sándor volt elnök és iskolaigazgató
Az újvárosi alapszervezetből, azaz a Szőttesből: Balta Aranka táncos és kosztümös, Klaučoné Nagy Gabriella, a városi választmány meghívóinak és a VKN emblémájának a krónikába történő telepítéséért folytatva édesapja, Nagy József festőművész munkáját, Karika Anikó, a városi választmány által a Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatok kidolgozásáért, figyelemmel tartásáért és elszámolásáért

A Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya és alapszervezetei szorosan együttműködnek a pozsonypüspöki önkormányzattal, Albár község önkormányzatával, illetve a Cultus Ružinov-al, valamint a fővárosban lévő két magyar tanítási nyelvű iskolával, a pozsonypüspökivel és a Duna utcai Alapiskolával és Gimnáziummal. Így elismerésben részesültek: Maurský Mónika és Morvay Katalin igazgató asszonyok, Pék Zoltán, Pozsonypüspöki polgármestere és Gaál József Albár képviseletében, valamint Kozák Andrea, a Cultus igazgatónője.  

A szövetség 1990-től nemzetközi kapcsolatokat ápol a szomszédos Csehország és Ausztria magyar szervezeteivel: a bécsi „Europa” Clubbal, a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségével, és a Brünni Alapszervezettel. Ezen kívül együttműködik a pozsonyi székhelyű magyar intézményekkel is: Magyarország Pozsonyi Nagykövetségével, a Pozsonyi Magyar Intézettel, a szlovákiai OTP Bank-al, és a Pátria Rádióval. Ennek kapcsán oklevélben részesült: Smuk András a bécsi „Europa” Club elnöke, Mlejnek Ilona, a Brünni Alapszervezet alelnöke, Márvány Miklós Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének első beosztottja, Molnár Imre, a Pozsonyi Magyar Intézet igazgatója, Zemko Zita, az OTP Banka Slovensko vezérigazgatója és Csenger Ferenc, a Pátria Rádió nemzetiségi műsorigazgató helyettese. 

 
tuk11.jpg
+9 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.