2019. április 23., 20:25

A Csallóköztárnoknál feltárt leletek átírhatják a Csallóköz középkori történetét

A kora középkor végéhez és a virágzó középkor kezdetéhez (10-11. század) köthető település nyomaira bukkantak régészek a dunaszerdahelyi járásbeli Csallóköztárnok község mellett. A feltárásra az R7-es gyorsforgalmi út építéséhez szükséges építőanyag kitermelésének előkészítése keretében került sor mintegy 10 hektárnyi földterületen. A 2018-tól mostanáig tartó feltárás kivitelezői a Via Magna és az AA Avala társaságok. Minderről Andrej Žitňan vezető régész tájékoztatott kedden.

archeológia - régészet - illusztráció
Fotó: TASR

A szakember elmondta: a csallóköztárnoki felfedezések gazdagítják az eddigi ismereteinket a Csallóköz legrégebbi történelméről.

Bizonyítják, hogy módosítanunk kell azt az elképzelést, mely szerint a mocsaras Csallóköz gyéren lakott volt, és az emberek csak néhány évszázaddal később jöttek ide, amikor a mocsarak kiszáradásnak indultak”

– állítja Žitňan, aki egyben hangsúlyozta: a csallóköztárnoki leletek, melyek a Nagy-Morávia felbomlása utáni időkből származnak, a szláv etnikummal hozhatók összefüggésbe, és azonosak a Szlovákia más részein feltárt leletekkel.

Csallóköztárnok mellett egy középkori település maradványaira bukkantak, nagyszámú kemencével, valamint gabona raktározására alkalmas gödrökkel.

Lenka Horáková, az AA Avala munkatársa szerint ezek a leletek nem átmeneti, hanem tartós letelepülésről tanúskodnak.

Hozzátette: egyedi leletnek számítanak a lakhelyeken kívül felállított kemencék, illetve a több kemencéből álló, termelőegységekként szolgáló komplexumok. Összesen harminc kemencét tártak fel, melyek többségét félgömb alakú agyagkupola fedte, egy részüket pedig a földbe ásták, akár kétméteres mélységbe is.

Žitňan elmondása szerint a kemencék többségét valószínűleg kenyérsütésre vagy gabonaszárításra használták. Két esetben a kemencék környékén salakmaradványokat, kohászati hulladékot is találtak, amely háziipari tevékenységre utal.

A különleges leletek között a régészek egy olyan gödröt is említettek, amely szárazföldi csigák házaival és folyami kagylók héjával volt tele, amelyekkel az egykori folyóág mentén élő emberek valószínűleg az étrendjüket tarkították.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.