2024. április 1., 11:20

A csallóközi muzsikusok húsvétjai

Vajon hogyan élik meg a csallóközi zenészek a húsvéti ünnepeket? Ragaszkodnak-e a hagyományokhoz, a régi szokásokhoz, vagy másképp zajlik az ünnep? Van-e közöttük olyan, aki ilyenkor is „szolgálatban” van? Milyen volt a húsvétjuk egykoron és milyen most? Akad-e valamilyen érdekes húsvéti történetük? Kérdéseinkre számos zenei műfaj csallóközi képviselője nyilatkozott kötetlenül.

Kevicky Tünde a családjával
Kevicky Tünde a családjával
Fotó: Kevicky Tünde archívuma
Németh Imre

Énekes, énektanár, a Gaudium régizene együttes vezetője

Németh Imre
Fotó:  Lacza Gergely

Gyerekkoromban egy közösségben élt a falu; Kismagyar a nevében ugyan kicsit jelent, de az utcánkban, mi gyerekek, voltunk vagy harmincan. Locsolni jártunk húsvétkor, szagos vízzel, kölnivízzel, páran összeálltunk és már indultunk is. Ami az ételeket illeti, természetesen sonka meg krumplisaláta mindig volt, de az utóbbi nem a majonézes, hanem a hagyományos, ecetes, hagymával.

Sihederkoromban a Fortuna zenekarral játszottam '68-tól '73-ig, gyakran hívtak bennünket bálokba is. A böjti időszakban azonban – akárcsak adventben – nem voltak bálok, csak húsvétkor.

Ezt sokkal szigorúbban vették, mint manapság, még élt a hagyomány, amit tiszteltek. A két nagy egyházi ünnep, a karácsony és a húsvét a zenészek számára mindig sok munkát, egyben fellépési lehetőséget jelent.

Dóka Zsuzsa

Nótaénekes, hatósági állatorvos

Mi nagypénteken szigorúan betartjuk a böjtöt, húst nem eszünk, csak halat. Szombaton jöhet egy sima ebéd, de vasárnap már ünnepi a menü.

Dóka Zsuza
Fotó:  Jojos Photography

Többfélét főzök, mert a kisunokák kívánságait is szeretem teljesíteni. Jöhet a rántott sertéskaraj, vagy a sült kacsa, azt még majd eldöntöm, hogy igazából mi is legyen. De ez nem gond, mert nekem akkor is többfélét kell főznöm vasárnap, amikor nincs ünnep, mert összejön a család, és mindenkinek a kedvére akarok tenni.

Idén a hétfőt kicsit másképpen töltjük, mint korábban. Nemrégiben ugyanis voltam a dióspatonyi Malkia Parkban az állatokat megvizsgálni, ellenőrizni, s akkor mondta az igazgató úr, hogy húsvéthétfőn szerveznek gyerekprogramokat.

Idén tehát mi is elmegyünk az unokákkal, de azt nem hagyjuk, hogy a család hétfőn ne jöjjön össze. Ez nálunk hagyomány, az udvarunkon valóságos „vízi háború” zajlik.

A nővérem és az öcsém családja is nyakig benne vannak ebben a nagy mókában. Az is szokás nálunk, hogy húsvéthétfő reggel a férjem „kiönt” bennünket az ágyból. Én annyira hiszek a tiszta hideg víz egészségvarázsló erejében, hogy kibírom ezt a kis kellemetlenséget. Vallom, ha ez egy régi tradíció, akkor be kell tartani, és ugyanerre tanítjuk a kicsiket is, akik szintén várják a húsvéti locsolást.

Kevický Tünde

Énekesnő, énektanár, az Opera Trio tagja

Mi a húsvétot igazából már egy picit modernebb felfogásban ünnepeljük. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne készülődnénk, ne hangolódnánk rá.

Előtte mindig díszítjük a házat, illetve tojást festünk a kislányommal, de locsolkodni már csak a szűk család jár. Idén is úgy lesz, hogy majd kimegyünk valahova a természetbe, illetve láttam különböző programokat.

Komáromban például lesz húsvéti vásár jellegű rendezvény, meg lovas íjászok. Ami a húsvéti menüt illeti, természetesen tojás és sonka lesz, esetleg saláta, de ezenkívül nem kell gondolni semmi speciálisra. A locsolkodás engem nem zavar, a lányomat a férjem húsvéthétfő reggel finoman, vízpermettel ébreszti, hogy érezze az ünnep hangulatát.  

Puss Tamás

Énekes, basszusgitáros, dalszövegíró, a Phoenix RT zenekar frontembere

Puss Tamás
Fotó:  Puss Tamás archívuma

Falusi zenekar vagyunk, így a húsvét nálunk mindig is a hagyományokról szólt.

Sőt, jó pár évvel ezelőtt még a nagypénteki passióban is énekeltem a templomban. Aztán hétfőn meg mentünk öntözni, az utóbbi időben már csak a szűk család hölgytagjaihoz.

Most viszont már nagyon várom, mert a kisfiammal megyünk közösen. Tavaly még nem nagyon értette, hiszen még nem volt egyéves, de most már biztos nagy élmény lesz neki is.

A nagymamámnál kezdünk, aki 88 éves lesz. Ő még elkészíti a festett tojásokat, bekészíti a csokinyuszit az unokáknak, és most már a dédunokáknak is. Úgyhogy jó lesz találkozni!

A húsvéti asztalon pedig hagyományos ételek, a tojás és a sonka várnak.

Megjelent a Magyar7 hetilap húsvéti ünnepi számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.