cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. november 26., 11:21

A bősi kultúrházban mutatják be szerdán a Vízsodorta históriák új epizódját

November 27-én, este hat órától a bősi művelődési központban vetítjük le a helytörténeti filmsorozat bősi részeit, és ezzel az utolsó állomásához érkezik a Vízsodorta históriák első évada. A népszerű filmsorozat alkotói, Kósa Lőrinc és Zalka Lóránt azonban tovább folytatják a még fellelhető csallóközi múlt feljegyzését az utókor számára, s így a közeljövőben további települések históriái látnak majd napvilágot.

Vízsodorta históriák, Bős
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: Kósa Lőrinc

A filmsorozat többi helyszínéhez viszonyítva az alkotók Bősön tudták megszólítani a legtöbb adatközlőt, szám szerint tízet. Közülük a legfiatalabb hetven, a legidősebb kilencvenöt éves. A többiek pedig már mind betöltötték a nyolcvanat. Bátky Tamás, Birsalmai Zoltán, Csiba Joáchim, Darnay Ilona, Darnay Imre, Eke János, Major Rozália, Nagy Ottó, Nagy Imre Tibor és Vida Ilona voltak azok, akik visszaemlékeztek a régi világra és elmeséltek a kamera előtt olyan történeteket is, amelyeket a történelemkönyvekben hiába keresnénk.

Fotó:  Kósa Lőrinc

A forgatás alatt sok élmény, emlék felbukkant a múlt homályából.

Főleg szomorú emlékek ezek, de a legnehezebb időszakokban is voltak olyan esetek, amelyekre már mosolyogva emlékeznek vissza. A fiatalok által eljátszott jelenetekben megelevenednek ezek a régi történetek, hiszen ahogy a többi Duna menti településen, Bősön is sokan bekapcsolódtak a forgatásba.

Az idős emberek emlékei visszaröpítenek a múlt század harmincas, negyvenes, ötvenes éveibe. Beszélnek a templomukról, ami bástyaként őrizte a bősi istenfélő népet. A Dunáról, ami meghatározta az itt élők mindennapjait. A háború keserves éveiről és az azt követő időszak megpróbáltatásairól, a regnáló hatalom erőszakos túlkapásairól, a szlovák tanítók és a „piroskönyvesek” embertelenségéről.

Az adatközlők egy csoportja és a két alkotó
Az adatközlők egy csoportja és a két alkotó
Fotó:  Kósa Lőrinc

„Sokat sírtunk. Jöttek a teherautók, elvittek sok embert. A gazdag embereket Magyarországra vitték, hogy a földjüket az idetelepült szlovákoknak adhassák.” – mondta Darnay Ilonka néni.

Mégis magyarok maradtunk, de nagy nehezen!

„Csúnya világ volt. Megkezdődött a magyarsággal szembeni gyűlölet. Azt nem érdemelte meg a magyar nemzet!” – sóhajtott fel Nagy Ottó bácsi, és könnyeivel küszködve mesélte el édesapja megalázását. „Behívatták apámat másokkal együtt és a lábuk elé dobták a magyar zászlót. Azt mondták nekik, hogy köpjék le, tapossák meg. Nem tették meg, ezért elverték úgy a talpukat, hogy szegény apámat tragacson toltuk haza.”

Fotó:  Kósa Lőrinc

Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma és Kulcsod után a Bősön forgatott epizódokat november 27-én mutatjuk be a bősi kultúrházban, este hat órai kezdettel. A Vízsodorta históriák jövőre doborgazi, vajkai, csicsói, bodaki, felbári, szapi és bakai történetekkel folytatódik majd.
Vízsodorta históriák, Bős
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.