2020. október 19., 11:33

A Bártfai járás szinte valamennyi településén jelen van a koronavírus

Érdekes interjút adott Július Zbyňovský, a Bártfai járás fő epidemiológusa a Korzárnak. A beszélgetés hátterében az a tény áll, hogy amíg szeptember közepéig a fertőzöttek száma náluk is elenyésző volt, addig az azt követő hetekben hirtelen megemelkedett. Ráadásul olyan mértékben, hogy a hétvégi statisztikából kiderült: Kelet-Szlovákiában az ő járásuk számít a leginkább fertőzöttnek.

Július Zbyňovský /Forrás: PSK/

Egész Szlovákiában robbanásszerűen terjed a vírus, mi is találtunk már fertőzötteket városi fenntartású iskoláinkban, szociális intézményeinkben, de bejutott a családokba illetve falvainkba is. Az elmúlt héten a járás 78 ezer lakosához képest újabb 558 esetben regisztráltunk új fertőzöttet. Ez bizony nagyon sok - nyilatkozta Zbyňovský, aki azt is hozzátette, községeikben is jelen van a fertőzés, jobb esetben 13, rosszabb esetben akár 31 fertőzöttel falvanként

Ami az óvintézkedéseket illeti, először egyes osztályok, majd a teljes iskolalátogatás felfüggesztését rendelték el, így október 2-ától 28-áig biztosan távoktatás formájában tanítanak a pedagógusok. Ez annál is fontosabb, hiszen a fertőzöttek száma tovább emelkedik.

A helyzet akkor kezdhet majd javulni, ha ez a szám napi 50 körülire esik vissza. Egyelőre az a tapasztalatuk, hogy aki fertőzött társaságában volt, nyugodtan éli tovább életét, eljár a munkahelyére, majd 6-7 nap után észleli magán a betegség tünetei, miközben az előző napokban sorra fertőzte embertársait. Ez a betegség azért alattomos, mert tünetei csak napokkal később jelentkeznek.

Arra a kérdésre, miért náluk a legmagasabb a fertőzöttség aránya, a szakember a következő választ adta: szeptember 19-éig mindössze 36 esetet regisztráltunk, addig ellenőrzésünk alatt tudtuk tartani a fertőzést. A mai helyzet kialakulásának hátterében azokat a polgárokat látjuk, akik külföldön jártak. Ehhez társultak a különféle tömegrendezvények, mint pl. a lakodalmak, ráadásul határmenti járásként lakosaink szívesen vásárolnak Lengyelországban. Ugyanakkor lengyel építőipari munkások is dolgoznak Szlovákiában, hiszen a határok átjárhatóak.

Az emberek képtelenek lemondani szokásaikról, alkalmazkodni az új helyzethez. Márpedig rendelkezésekkel a fertőzést nem lehet megállítani, csupán a fertőzöttek számát csökkenteni. Tudatosítani kellene végre: egészségünk védelme ma az első számú prioritás

- hangsúlyozta a szakember.

Végül elárulta, hogy napi munkájukat egy ideje 12 katona is segíti, elsősorban a kontaktusok felderítésében. Ám ahhoz, hogy sikeresek lehessenek, fontos, hogy pontos és valós adatokat kapjanak az emberektől. Sajnos, még mindig sok az eltitkolt információ. Az emberek attól félnek, ha őszinték lesznek, abból bajuk származhat. Átlagban napi 500-600 kontaktust kutatnak fel, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy általában este hatig, hétig dolgoznak hétvégén is.

Megosztás
Címkék