A 75 éves Boráros Imrét köszöntötte a komáromi városvezetés

Nagy Miskó Ildikó 2019. február 28., 19:22

Életjubileuma alkalmából Keszegh Béla, Komárom polgármestere munkatársaival együtt február 28-án a Városi Hivatalban fogadta az egyetlen felvidéki Kossuth-díjas színművészt, Boráros Imrét és párját, Petrécs Anna színművészt. Az ünnepelt megajándékozása és a közös koccintás között sok szép régi élmény felidézésére, féltve őrzött fotók és dokumentumok megtekintésére is jutott idő. Végül a jubiláns beírta nevét a város krónikájába.

Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Az egyórás tartalmas és élvezetes együttlét elején Keszegh Béla polgármester, Varga Tamás alpolgármester, Bajkai János, illetékes szakosztályvezető és Szénássy Tímea, a kulturális bizottság elnöke emléklappal, virágcsokorral és ajándékkosárral köszöntötte Boráros Imrét. Majd jeles színművészünk mesélt a II. világháború idején Pozsonyvereknyén kezdődött életútjáról.

Elárulta: az eredeti keresztlevele az akkor háromnyelvűségére büszke Pozsonyban még német, magyar és szlovák nyelven íródott, ám annak későbbi másolatait már csak szlovák nyelven adták ki neki. Nosztalgiával gondolt vissza ifjúkora vezető szlovák művészegyéniségeire, akik „toleráns pressburgerekként“ magyarul is kiválóan és szívesen beszéltek. Örömmel fogadta, hogy 2000-ben Pozsony város díszpolgárává választották őt.

Majd a tisztelet és a hála szavaival illette a Magyar Területi Színház (MATESZ) alapító tagjait, akik nélkül nem jött volna létre a komáromi színtársulat, s akkor 1965-ben neki sem lett volna hová jönnie. Őket a jó paphoz hasonlította, aki mindig akkor jár helyes úton, ha az embereknek azt az igét hirdeti, amelyre szükségük van. Pályája viharos időszakaiban is azt érezte, mintha őt felülről arra sarkallnák, mindenkor helyt kell állnia. Például úgy, hogy olyan kiválóságokat személyesítsen meg, mint Esterházy János, Mindszenty bíboros, Dózsa György..., akikre felnézhetünk és példa értékű tetteikből megpróbáltatásaink idején is erőt meríthetünk.

Nem titkolta: 21 évesen izgult, hogy vajon az elhivatott színházalapítók befogadják-e őt maguk közé, de előbb Turner Zsigmond, majd a többi kolléga is barátian viszonyult hozzá. Az eltelt évtizedek alatt sok kitűnő szerepben bizonyíthatta tehetségét, amit önszorgalmán kívül „a színpad fölött időnként elsuhanó angyaloknak“ is köszönhet.

Az 1989-es rendszerváltás után Borárosék előtt kitágult a világ, s olyan távoli országokban is nagy sikerrel szerepelhettek, ahová külhoni pártfogóik nélkül, szerény színészbérükből talán sosem juthattak volna el. Az amerikai, ausztráliai, svédországi, ausztriai... sikereiket a Városházán megmutatott cikkek és köszönőlevelek is bizonyítják. Méltán lehetnek büszkék arra, hogy a tengeren túli magyarok sokasága tőlük tudta meg: a szlovákiai Komáromban is működik magyar színház, s nem csak annak, hanem Komáromnak és a magyar szóra szomjazó felvidéki magyarságnak is sokfelé öregbítették a hírnevét.

Megtudtuk: régebben rádiózásra és filmezésre a jelenleginél jóval több lehetőség nyílt. Példáu Boráros Imre az Oscar-díjra jelölt Želary című filmben az általa nagyrabecsült Cserhalmi Györggyel játszhatott együtt. Idén pedig az Architekt drsnej poetiky című portréfilm forgatásán vesz részt. A Késmárk környékéről származó, felváltva Prágában és Pozsonyban élő Ladislav Kaboš rendező kérte fel őt arra, hogy alakítsa a 90 éves Hans Broos műépítész-tervezőt a róla készülő dokumentumfilmjében. Broos egy nagylomnici német családban született, az iskoláit még Pozsonyban és Prágában végezte, majd a családot kitelepítették Németországba. Már műépítészként Sao Pauloban telepedett le. Nagyon sok csodálatos épület tervezésével szerzett világhírnevet, s Brazíliában utcát is elneveztek róla. Az izgalmas filmforgatás május végén Brazíliában folytatódik, s bizonyára újabb csodálatos élményekkel gazdagítja továbbra is tettrekész aktorunkat.

Képgalériánk:
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

Mi tagadás: minden sikeres férfi mögött egy nagyszerű nő áll, s ez Borárosék esetében is így van. Petrécs Pannika ugyanis a párja szerint nem csak a magánéletében bizonyul kitűnő társnak, hanem az 5 éves Boráros Imre Színház produkcióit színészi játékán kívül nagyszerű ötletekkel is gazdagítja. Az ünnepelt meghatódva szólt a sikerek terén őket is túlszárnyaló Henrik fiáról, a Prágai Nemzeti Színház díszlettervezőjéről, akinek a munkáját világszerte rangos díjakkal jutalmazzák. Csöppet sem mellékesen: két szép unokával is gazdagította őket.

A hónap elején több magyar TV-csatorna bemutatta a Boráros Imre életéről és munkásságáról szóló, Ahonnan elindultam című portréfilmet, T. Nagy Imre, Szepsiben élő filmrendező és fiai alkotását, amely a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával készült. A jubiláns tiszteletére március 8-án 17 órára időzített ünnepségen, a Kultúrpalota dísztermében azt a film alkotóival és támogatóival közösen tekinthetjük meg. Boráros ugyanott az általa 1985-ban először bemutatott és idén felújított Dózsa György-monodrámából, valamint a Csáky Pál által számára írt Hit és illúzió című darabból részleteket ad majd elő.

A városvezetés pedig őt és a február 11-én születésnapját ünnepelt párját a következő életjubileumok alkalmából visszavárja a Városházára. Addig remélhetőleg még sok darabban élvezhetjük a játékukat, mert ahogy fogalmaztak: számukra minden díjnál többet ér a közönség szeretete és az, hogy számtalan helyre vissza-visszahívják őket.

0 HOZZÁSZÓLÁS