334 éve tűzte ki az érsekújvári vár falára az oszmán had a fehér zászlót

Bokor Klára 2019. augusztus 20., 12:29

Az érsekújváriak minden évben megemlékeznek a város török uralom alóli felszabadulásáról a Czuczor Gergely Alapiskola parkjában található emlékműnél.

A harangok zúgása dicső győzelmet jelzett. 1685. augusztus 19-én a császári seregek elfoglalták az érsekújvári erődöt és a város 22 év után felszabadult a török uralom alól.

Az emlékműnél Kádek Norbert alpolgármester idézte a 334 éve történt eseményeket.

Képgalériánk:
Kádek Norbert Érsekújvár alpolgármestere

„Az érsekújvári erőd tíz éven keresztül az utolsó védőbástya volt, amely megakadályozta az oszmán seregek továbbjutását Európába. 1663-ban azonban Újvár elesett és hosszú évekre török uralom alá került. A törökök az ostrom előtt az erőd egész környékét felégették, megsemmisítették. Ekkor tűnt el örökre Lék, Gúg és Nyárhíd. Az újvári várat ostromló török sereg létszámát 100-120 ezerre becsülik. A város és környéke 22 éven keresztül szenvedett a török iga alatt, de az oszmán támadások rengeteg szenvedést és szerencsétlenséget okoztak Európában is.

Éppen ezért a törökök legyőzéséről és Érsekújvár felszabadításáról szóló hírt a világ nagy örömmel fogadta. Ez a győzelem egész Nyugat-Európa számára ünnep volt. Az akkori pápa, miután megkapta Érsekújvár felszabadításának hírét I. Lipót császártól, 1685. szeptember másodikán hálaadó misét mutatott be a Szent Péter Bazilikában.”

A török uralom alóli felszabadulás emlékműve

Az alpolgármester hangsúlyozta augusztus 19-e a város történelmének legjelentősebb napjai közé tartozik, ezért fontos, hogy évről-évre megemlékezzünk erről a győzelemről. 

Az ünnepi beszéd után a jelenlévők elhelyezték koszorúikat az emlékmű tövében.

A résztvevők

Az 1935-ben - a város török megszállás alóli felszabadulásának 250. évfordulójára - átadott emlékmű készültéről egy érdekes történet is fennmaradt, melyet maga az alkotó Berecz Gyula szobrászművész mesélt el annak idején. A kőoszlop tetejére a művész hármas szimbólumot tervezett – keresztet, kardot és félholdat. Mikor a tervezetet megnézték, az egyik történelemtudós azt ajánlotta, hogy a félholdat meg kellene nagyobbítani, hiszen a török kiűzésén van a hangsúly. A papnak az volt a javaslata, hogy a keresztet kell emelni, elvégre a kereszt diadala volt az újvári ostrom. A harmadik bíráló egy kapitány volt, aki a kardot tartotta túl kicsinek. Villogjon a kard, hiszen a karddal arattak győzelmet a török had felett! Végül mégis a kereszt diadalmaskodott a többin, hiszen a legtöbb joga is volt rá.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS