2022. március 27., 16:42

25 éves a farnadi Nádas

A farnadi Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes 2022-ben két rendezvénnyel ünnepelte, illetve ünnepli meg működésének 25. évfordulóját. A jubileumi műsorfolyam első része 2022. március 26-án valósult meg, a folytatás július 9-én várható.

Nádas
Médialapozó
Fotó: Csicsmann Róbert
a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes

2022. március 26-án a farnadi kultúrházban megtartott jubileumi rendezvény műsorfolyamában elsőként Alt István és tanítványai léptek fel magyarbődi népzenével. Szólóénekesként Tóth Tilda tűnt fel, akit nagybőgőn a Húros Banda bőgőse, Berki Dániel kísért. A formáció, amely 2018-ban a Papp Katalin Magán Művészeti Alapiskolát látogató vonós tagozatos gyerekekből alakult, 2021-ben – A barátok facipőben járnak című népdal kapcsán – felvette A barátok nevet.

A Sendergő Néptáncegyüttes mellett a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia jóvoltából még 2017-ben négy vonós diákkal indult el heti rendszerességgel a hagyományos népzeneoktatás Ipolyságon – Alt István vezetésével. A Húros Banda ezekből a zenésznövendékekből alakult meg 2018 őszén. Repertoárjukban magyarbődi muzsika és bodrogközi népzene is szerepel; Farnadra egy gömöri összeállítást és kalotaszegi dallamokat is hoztak.

A megjelentek láthatták a Csemadok lévai alapszervezete mellett működő, 1952-ben alakult és azóta is folyamatosan működő, Halász Gyula vezette Garam Menti Néptáncegyüttes ifjúsági csoportját is, amely a Pál Sándor által összeállított Mezőségi táncok című koreográfiájával mutatkozott be. A táncot Sipos József és Valent Judit tánckarvezető tanították be.

Pákozdi Dorina, az Érsekkétyi Egyházi Alapiskola hetedik osztályos tanulója egy csallóközi népdalcsokrot adott elő. Jelenleg Korpás Éva tanítványaként gyakorolja a népdaléneklést, s tagja a Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttesnek is.

A Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes utánpótlásaként működő Nádaska 2018 januárjában alakult – 6 és 11 év közötti gyermekből. Csóka Szilvia koreográfiáját előadva mezőföldi ugróssal és csallóközi polgári táncokkal álltak színpadra.

A jubiláló Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes – a Varjos zenekar kíséretében – színes műsorral jelent meg. A magyarbődi tánckoreográfia, amely a mentorprogram keretén belül, a Táncfórum jóvoltából, Gyenes Barbarának és Brusznyai Eriknek köszönhetően készült, a Kirakós címet kapta. Nem maradhatott el a legényes, s egy szlovák táncot is előadtak – Parnó településéről. A táncegyüttes Tardoskedd táncait is megjelenítette; a Hogy volt régen? címet kapott összeállítás koreográfiáját Koronczi Alexandra és Légár Dániel állította össze. A Nádas végül Szatmár vidékére kalauzolta el a megjelenteket. Az energikus tánc koreográfiáját a néptánccsoport jelenlegi vezetői, Bohák Emese és Dohány István alkották meg. Ők sok szempontból nehéz időszakban, 2020 januárjában vették át a csapat vezetését. Kihívásként jelent meg számukra a táncegyüttesen belül végbement generációváltás és a járványhelyzet is. Amint azt Bohák Emese megfogalmazta, volt időszak, hogy az online térbe vonultak, hogy legalább ilyen módon tudják összetartani a közösséget. Közösen tornáztak, beszélgettek.

A fellépés előtt nagyon izgultam a gyerekekért. Többen voltak köztük, akik még csak fél éve járnak a próbákra, így nekik ez még egy teljesen új élmény volt”

– fűzte hozzá, majd hangsúlyozta, hogy bármi is fog történni, a Nádasnak továbbra is működnie kell.

Dohány István elmondta, hogy mivel a próbák folyamán a gyerekek nagyon ügyesek voltak, a fellépés előtt csak azt kérte tőlük, hogy élvezzék a műsort:

A koreográfiát úgy igyekszünk elkészíteni, hogy abba a gyerekeknek is legyen beleszólásuk. Elmondhatják, hogy mi az, ami tetszik nekik, s mi az, ami kevésbé; így azt sokkal inkább a magukénak érzik. Nagy előnye a csapatnak, hogy egy nagyon összetartó közegről van szó. Az elmúlt két évben ugyan többen kiestek, azonban az a hat-hét pár, amely maradt, tényleg szívből csinálja. Ez egy olyan tradíció, ami már nem engedi el az embert.”

A néptáncegyüttes május 7-én részt vesz a Szlovákiai Magyar Táncháztalálkozón Komáromban, majd – Pál Sándor közreműködésével – egy új koreográfiát kezd el tanulni, a zobori táncokat. Májusban egy összpontosításon is részt vesznek, hogy aztán júniusban egy négynapos olaszországi miniturnén mutathassák meg tudásuk legjavát. Júliusra tervezik az idei esztendő tánctáborát, amelynek végén, július 9-én tartják meg a jubileumi ünnepség újabb rendezvényét.

A Nádas Ifjúsági Néptáncegyüttes vezetői továbbra is szeretettel várják a néptánc iránt érdeklődő fiatalokat. További információkért üzenetben lehet érdeklődni a csoport közösségi oldalán.
Nádas
+4 kép a galériában
Megosztás

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.