2020. április 1., 20:00

230 személy tért vissza Zsigrára külföldről, a karantént azonban nem mindenki tartja be

Az Iglói járásban található Zsigrára (Žehra) mintegy 230 szlovák állampolgár tért haza külföldről. A település roma lakosairól van szó, akik Csehországból, Németországból és Angliából tértek vissza Szlovákiába. A község vezetése szerint esetükben a 100%-os házi karantént betartása problémásnak számít.

Fotó: RTVS

Zsigra önkormányzata először pozitívan fogadta azt a hírt, miszerint azoknak a szlovák állampolgároknak, akik egyénileg térnek haza külföldről, állami karanténközpontba kell vonulniuk.

Később csalódottan értesültek arról, hogy mindezek a rendelkezések még nem működnek a gyakorlatban. Éppen aznap érkezett vissza Zsigrára külföldről 70 személy. Az önkormányzat szerint, ha ez a rendelt már akkor érvényben lett volna, sokat segített volna a helyzetükön. A 100%-os házi karantén betartása az említett roma közösség esetében ugyanis problémásnak számít.

A rendkívüli helyzet kihirdetése óta Zsigrára mintegy 200 személy érkezett haza családtagjaikkal együtt. Ezen a héten további 3-4 család érkezett vissza a faluba, akiket a községhivatalban regisztráltak – ismertette Miloš Pacovský, a zsigrai községhivatal vezetője.

Nem mindegyikük tartja be a szabályokat

A hatályban lévő óvintézkedések értelmében, minden külföldről hazaérkezett személy köteles betartani a 14-napos házi karantént. Habár Zsigrán ennek kapcsán különböző intézkedéseket is hoztak, mindezek betartását 100%-osan felügyelni lehetetlen.

Azok esetében, akik nagyobb családi házakban élnek, be lehet biztosítani a házi karantén. A gond azokkal a lakóházakkal van, ahol az egész épületet le kellene zárni, ha ott egy olyan személy mozog, akinek karanténban kellene tartózkodnia. Minderre a községnek nincsen elegendő kapacitása”

– nyilatkozta Pacovský.

Ugyancsak gondot jelentenek azok a romák, akik a Dreveník elnevezésű terület alatti viskókban élnek. Ezek az emberek Csehországból és Németországból tértek vissza, ahol mindeddig dolgoztak. Mintegy tíz személyről van szó, akiknek otthoni karanténban kellene tartózkodniuk, ám ezt nem mindegyikük tartja be – ismertette a hivatalvezető.

Zsigra vezetése biztosította, hogy a helyi polgári rendvédelmi szolgálat (MOPS) munkatársai ne engedjenek be idegen embereket a lakótelepekre. Emellett azt is felügyelik, hogy a külföldről visszatért személyek betartják-e a kötelező házi karantént.

Viselhetünk rózsaszín szemüveget, és tehetünk úgy, hogy betartunk bizonyos karanténnal kapcsolatos intézkedéseket, de őszintén szólva az említett személyek 50%-ka tartja csak be a karantént. Ők azok, akik felelősségteljesen járnak el, a maradék azonban nem”

– nyilatkozott Pacovský.

Ugyanakkor a külföldről hazatért személyek nem teljesítik hazatérésük után az ezzel kapcsolatos további kötelességeiket sem Zsigrán. Nem jelentik be hazaérkezésüket körzeti orvosuknak és a községi hivatalnak. A község vezetésének így saját magának kell ezeket az információkat kiderítenie.

Ezért nagy segítség lenne, ha a határátkelőkről információk érkeznének azzal kapcsolatban, hány személy tér vissza szlovákiai lakóhelyére, így az egyes önkormányzatok ezt ellenőrizni tudnák, mondta Pacovský.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.