2022. augusztus 28., 15:01

222 literes fröccsrekord Jedlik Ányos szülőfalujában - KÉPEKKEL

A 11. Szímői Fröccsnapokon újabb fröccsrekord született. Annak emlékére, hogy 222 éve született Jedlik Ányos, a szikvíz atyja 222 liter frissítően hideg fröccs készült.

froccs-1.jpg
Médialapozó
Fotó: Bokor Klára
ELKÉSZÜLT!

A fröccskészítés előtt a helyiek elénekelték Szímő himnuszát, amelynek egyik versszaka e finom nedűről is megemlékezik: …Ahol Jedlik szobra áll, és az emlékszoba minket vár, Ahol jó ízű a hideg fröccs, ez a mi otthonunk, Szímő….

fröccs-Szímő
Fotó:  Bokor Klára

A fröccs mint minden évben, a Magyarországi Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének tagjai közreműködésével készült. Az első üveg borokat Bób János Szímő polgármestere és Varga Lajos a község díszpolgára, a Magyar Szikvízkészítők Jedlik Ányos Lovagrendjének egykori nagymestere öntötték a hatalmas pohárba. A fröccsöt 111 liter szímői olaszrizlingből és 111 liter szímői szikvízből keverték kisfröccs arányban.

fröccs-Szímő
Fotó:  Bokor Klára
A műsorvezetők: Döme Beatrica és Kiss Zsolt is hozzáöntik a fröccshöz a maguk adagját

A meleg, nyári időben az esti órákra már elfogyott a hatalmas pohár fröccs, amiből becsületkassza fejében csapolhattak a vendégek. A befolyt adományokat az idén a helyi Szent Anna kápolna és a Gúg településen található Szent Vendel kápolna felújítására fordítják.

A kétnapos fesztivált számos program színesítette
fröccs-Szímő
Fotó:  Bokor Klára
Varga Lajos

Péntek délután három kiállítás nyílt – a Czafrangó Sylvia Magán Művészeti Alapiskola diákjainak alkotásaiból, Czuczor Apollónia műveiből és nem utolsósorban a szódásüvegekről, melyek sokasága iparművészeti remekmű. Ezt az egyedülálló fényképkiállítást a Bánffi család gyűjteményéről Varga Lajos hozta el a községbe. Itt került átadásra Magyar György párkányi szobrász Jedlik Ányost ábrázoló terrakotta, egész alakos alkotása, amelyet a művész a községnek ajándékozott. Volt vetélkedő a cserkészekkel és koncertek.

fröccs-Szímő
Fotó:  Bokor Klára

Szombaton 12 csapat kezdett el főzni. A legjobb hangulat ismételten a roma csapatoknál volt, akik rengeteg hagyományos cigány ételt főztek, legelőször a sült malac fogyott el. Az ételeket szakmai és amatőr zsűri is értékelte. Varga Lajos, az ítészek elnöke kifejtette, évről évre tapasztalnak fejlődést, ami azt jelenti, hogy a csapatok megfogadják a zsűri tanácsait. Sokan hagyományos ételeket főznek, amelyben megjelennek a termőföld ízei.

fröccs-Szímő
Fotó:  Bokor Klára

A gyerekek népi játékokat játszhattak, kézműveskedhettek, Szódi, a nagydarab kedves kutyus ott lábatlankodott körülöttük. A fiatalok Kiss Zsolt vezénylete alatt bemutatták azt a színdarabot is, melyet a helyi színjátszó nyári táborban gyakoroltak be. A szórakozók jó zene és finom fröccs mellett ropták a táncot hajnalig.

froccs-4
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.