2021. március 9., 17:47

150 ezer euróval támogatja kulturális intézményeit Kassa megye

Kassa megye ebben az évben kulturális intézményei számára 150 ezer eurót oszt szét innovatív projektek megvalósítására.

Fotó: TASR

A Hagyományok inspirálják az innovációt 2021 nevű pályázati felhívás keretében azokat az innovatív ötleteket támogatják, amelyek újra növelhetik a kulturális szolgáltatások iránti keresletet. A keretösszeg tavalyhoz képest 34 ezer euróval emelkedett, egy projektre 20-75 ezer euró közötti összeget pályázhatnak a megyei kulturális intézmények. A benyújtási határidő március 15.

Rastislav Trnka megyeelnök szerint a koncepció a tavalyi év során bevált, 14 megyei kulturális intézmény pályázott. A maximális összeg egy projektre 30 ezer euró volt, a megye a négy győztes pályázatot összesen 116 ezer euróval támogatta.

„A koronavírus-járvány nagymértékben sújtotta a kultúrát és a turizmust, Kassa megye ezért úgy döntött, ebben az évben a kérvényezhető támogatás felső határát 75 ezer euróra emeli. Remélem, hogy a kulturális intézményeink részben ennek a támogatásnak a segítségével behozhatják a lemaradást, vonzó kínálatot állítanak majd össze új aktivitásokból a látogatók számára” – fogalmazott Trnka.

A felhívás prioritásai közé tartozik a kulturális szolgáltatások és termékek minőségének növelése, a virtuális elemek, a virtuális térben folyó aktivitások támogatása, ismeretterjesztő és művelődési rendezvények magvalósítása, illetve szektorok közötti és regionális együttműködések támogatása.

A tavalyi győztesek között volt az iglói Szepességi Múzeum, a kassai Kelet-szlovákiai Galéria, a nagymihályi Gorazd Zvonický Zempléni Könyvtár, valamint a Rozsnyói Bányászati Múzeum. A járványügyi intézkedések miatt a négy projekt ünnepélyes átadását el kellett halasztani, a látogatók az intézkedések feloldása után vehetik majd birtokba őket.

Megosztás
Címkék