2021. június 10., 18:58

15. századi kályhacsempére bukkantak Gombaszögben

Szenzációs lelet került elő a föld alól a gombaszögi pálos monostor feltárásának jelenleg zajló utolsó fázisában, mégpedig egy szinte teljes egészében megmaradt, Szent György-alakos kályhacsempe a 15. század derekáról.

2021-06-10 Gombaszög pálos monostor ásatás kályhacsempe Szent György
Fotó: Fábián Gergely

A monostor feltárásának utolsó, idei szezonja egy hathetes intenzív ásatás, amely két etapból áll. Az első fázisában a már feltárt területek után visszamaradt tanúfalakat, illetve az udvarban visszamaradt földbuckát távolították el. A második etap négyhetes, melynek a felénél járnak jelenleg.

Ebben feltárjuk a kolostor kerengőjét, a kerengő által körülhatárolt paradicsomkertet, az ott található kutat, illetve a kolostor épületének két helyiségét, amelyből az egyik feltételezésünk szerint a konyha

– magyarázta Orosz Örs, a Sine Metu egyesület vezetője hozzátéve, tervben van még két átkötő folyosó feltárása, amire azért van szükség, hogy a jövőben a turisták könnyebben bejárhassák a helyszínt.

2021-06-10 Gombaszög pálos monostor ásatás
Fotó:  Fábián Gergely

Mont mondta, a tervezett földtömeg jelentős részét már kitermelték,

mintegy 50 teherautónyi földet mozgattak meg kézzel,

de a középkori járószint fölött mindenhol otthagytak egy körülbelül tízcentis réteget, ebben további leletekre számítanak.

A napokban rábukkantak viszont egy szenzációs leletre, egy Szent György-alakos kályhacsempére a 15. század derekáról. Ez mintegy fél évszázaddal régebbi, mint a két évvel ezelőtt talált címeres kályhacsempe.

A gombaszögi feltárást vezető Kamil Švaňa régész tájékoztatása szerint a most előkerült kályhacsempe a sárkányt legyőző Szent Györgyöt ábrázolja, a háttérben pedig egy imádkozó hercegnő található. Hasonló kályhacsempét találtak a budai várban vagy Besztercebányán. A gombaszögi lelet érdekessége, hogy a csempe mázatlan, a hasonló kályhacsempék jellemzően mázasak.

(Az ásatásról bővebben a Magyar7 hetilap következő számában olvashatnak.)

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.