2023. szeptember 29., 17:26

1,35 millió euró turisztikai fejlesztésekre Kassa megyében

Kassa megye közzétette új, 2024-re vonatkozó pályázati kiírását a turisztikai infrastruktúra fejlesztésére, amire a Terra Incognita programon keresztül 1,35 millió eurót fordít.

Kassa megye, idegenforgalom, turizmus, Terra Incognita
Fotó: facebook.com/kosickykraj

Az anyagi támogatással elsősorban az ökoturizmushoz kapcsolódó, illetve a környezetvédelmi és kulturális értékeket a köztudatba emelő projekteket célozzák – tájékoztatott Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke és Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet ügyvezető igazgatója.

Az aktuális felhívás négy kategóriára oszlik, ezek az ökoturizmus, a nagy fejlesztési projektek, az Európai örökséggé nyilvánított gömöri gótikus templomok, valamint a szálláshelyekhez kötődő élmények. Az érdeklődők elektronikus úton nyújthatják be a pályázatukat november 20-ig.

Az ökoturizmus kategóriára 300 eurót különítettek el. Ebből például a kerékpáros turizmussal összefüggő, a sportot, a rekreációt és az ismeretterjesztést összekapcsoló projekteket, a kempingek műszaki hátterét fejlesztő, a nordic walking-pályák kiépítését és jelölését célzó vagy a filmturizmust fejlesztő projekteket támogatnák.

A nagy fejlesztési projektekre 800 ezer euró áll rendelkezésre, amivel a széles közönséget megszólító, erős turisztikai attrakciókat támogatnák, amelyek arra ösztönzik az embereket, hogy ellátogassanak Kassa megyébe.

További 50 ezer eurót szánnak arra, hogy az Európai örökség címet elnyert gömöri gótikus templomok könnyebben elérhetőek legyenek,

illetve javuljon a látogatói infrastruktúra a környékükön.

Kassa megye, idegenforgalom, turizmus, Terra Incognita
Fotó:  facebook.com/kosickykraj

Újdonság a szálláshelyekhez kötődő élmények támogatása, amire 200 ezer eurót különítettek el.

Az a célunk, hogy ne csak a céldesztináció, hanem maga a szálláshely is élményt nyújtson a látogatóknak. Manapság már többet kell kínálni annál, mint hogy legyen hol álomra hajtani a fejünket”

– mondta Rastislav Trnka, Kassa megye elnöke. Az ilyen élmények között említették a minigolfot, a tematikus játszótereket és sportpályákat, a csónakkölcsönzést vagy a lehetőséget a kézműves mesterségek kipróbálására.

„Bár a kiírás viszonylag széles, figyelmeztetünk mindenkit, azt várjuk, hogy az új projektek új élményeket hozzanak, ne csak más, már létező projektek másolatai legyenek” – hangsúlyozta Lenka Vargová Jurková, a megyei idegenforgalmi szervezet igazgatója. Hozzátette, a pályázókat arra ösztönzik, külföldről merítsenek ihletet.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.