2019. december 3., 15:09

120 évnyi történelem

Augusztus 22-ére Ádám Ilona óvónő és Cap György helytörténész egy emléktáblát készített a perbenyiki Mailáth- kastély részét képező kápolna átépítésének 120. évfordulója alkalmából. Rajta Mailáth Gusztáv Károly erdélyi püspök fotója, illetve a kápolna belső tere látható. A püspök úr szentelte fel 1899-ben a megújult kastély épületét a szentéllyel együtt. A kastély átépítése azt a lényegi változást hozta, hogy az épület emeletet kapott. Idén a perbenyiki búcsú napján megtörtént az újraszentelés is.

Miután a kastély épületében egy középiskola kapott otthont, az iskola igazgatónője úgy döntött: ők is szeretnének megemlékezni az évfordulóról. Anno a kastélyt novemberben szentelték fel, kerestek hát egy novemberi hétvégét a megemlékezésre, így esett a választás 29-ére.

A nap tiszteletére készült egy háromnyelvű kiadvány az elmúlt 120 év eseményeiről,

majd pedig felkérték Cap Györgyöt egy vetítőképes előadás megtartására.

Perbenyik Majláth kápolna

Ő volt az, aki 2008-ban megírta az Élet a kastélyban című könyvet a Mailáthokról, most pedig az azóta felbukkant mintegy 100 fotó történetéről mesélt közönségének, bemutatva általa a család életét is. Készült erre az alkalomra egy születésnapi torta is, fellépett Abaházi Nagy Lívia operaénekesnő, a diákok rajzaiból pedig egy szerény kiállítást is megnyitottak. 

Perbenyik Majláth kápolna

A zártkörű rendezvényen elsősorban polgármesterek, képviselők, tanárok, iskolaigazgatók vettek részt, de ott volt Godzsák Lajos kurátor is, aki ugyancsak sokat tett a kápolna és a Mailáth családi sírbolt megújításáért.

Az ünnepség végén felszólalt az iskola új igazgatónője, Sakáč Silvia is, aki a jövőbeli tervekkel kapcsolatosan elmondta:

szívügyük az iskola területén álló víztorony felújítása.

Perbenyik Majláth kápolna

Ez a reprezentatív épület adhatna otthont egy emlékszobának, illetve tervezik benne egy cukrászda kialakítását, amelyben cukrásztanulóik süteményeit árusítanák, és a felszolgálást is az iskola diákjai végeznék. Ehhez keresnek most támogatókat.

Végezetül megkérdeztük Cap Györgyöt, min dolgozik éppen. Portálunknak elmondta: 

április 2-án lesz 80 éve, hogy elhunyt a kastély legismertebb ura, Mailáth József, ebből az alkalomból készül egy új könyv megírására Házi zene a kastélyban címmel.

Az anyagot már összegyűjtötte hozzá, sőt a helyi önkormányzat az anyagi támogatást is megszavazta.  

Perbenyik Majláth kápolna
Megosztás
Címkék