12 millió eurós visszatérítendő támogatást kap Kassa

2021. július 3., 08:23
ma7

Kassa városa közel 12 millió eurós visszatérítendő támogatást fogad el a kormánytól – erről határozott legutóbbi ülésén a városi képviselő-testület. A város az összegből 8,72 millió eurót merít ebben az évben, a fennmaradó részt pedig jövőre.

Kassa városi képviselő-testület ülés
Fotó: TASR

Az első, 1,19 millió eurós törlesztőrészletet 2024-ben fizeti a város, az utolsót pedig 2033-ban. A visszatérítendő állami támogatással összefüggésben a városi képviselő-testület jóváhagyta a költségvetés 4. módosítását is.

A közlekedés területén a legnagyobb tétel, mintegy 3,7 millió euró a Kassai Közlekedési Vállalathoz (DPMK) kerül, ahol egyben a járványügyi intézkedésekkel összefüggő veszteségeket is igyekszünk fedezni”

– magyarázta Jaroslav Polaček, Kassa főpolgármestere.

2,6 millió eurót szánnak telekvásárlásra egy labdajátékok játszására alkalmas multifunkciós sportpálya számára. További összegeket különítettek el egyebek mellett utak és járdák javítására, villamosvágányok rekonstrukciójára vagy a Fő utcán található zenélő szökőkút javítására.

A költségvetés-módosításba belefoglalták egy korábbi, a pénzügyminisztériumtól 2014-ben kapott visszatérítendő támogatás fizetési határidejének meghosszabbítását is. Ezt a város a koronavírus-járvány miatti problémákra hivatkozva kérvényezte, a kormány pedig májusban hagyta jóvá. A 20 millió eurós támogatásból Kassa eddig 6,8 millió eurót fizetett vissza, most a 2021-es és a 2022-es részletet egyaránt 24 hónappal elhalasztották.

A most jóváhagyott 12 millió eurós támogatás kapcsán egyes képviselők aggályaiknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a következő években a város képes lesz-e fizetni az összes törlesztőrészletet, az újat és a régieket is beleértve.

Kövesse facebook oldalunkat is!