2020. szeptember 19., 19:54

Vészterhes időkben a kultúra szerepe felerősödik

Nincsenek irigylésre méltó helyzetben a színházaink. A járvány miatt féléves kényszerpihenőt tartottak, és az új évad is tele van bizonytalansággal. Megpróbálni a maximális helytállást ebben a sosem tapasztalt helyzetben – talán így lehetne összegezni Czajlik Józsefnek, a kassai Thália Színház igazgatójának a véleményét, amikor az évadnyitóról kérdeztük.

Czajlik József
Fotó: Rozsár Vince

A kassai Thália Színház augusztus harmadik hetében kapta meg az engedélyt, hogy újra játszhasson. A Komáromi Jókai Színházzal ellentétben a kassaiaknak nyáron elmaradtak az előadásaik.

– Augusztustól havi 7 ezer euróval kisebb lett a költségvetésünk, ami feltétlenül éreztetni fogja a hatását. Ennyivel kevesebbet ad a megye, de nemcsak nálunk faragtak le a költségvetésből, hanem a hozzájuk tartozó összes kulturális intézménynél.

A bevételkiesésünk eddig már 100 ezer eurót tesz ki, csak az elmaradt előadások miatt. Konkrét tervünk van arra, hogyan próbáljuk meg túlélni a ránk váró időszakot, persze sok függ attól, hogy milyen országos intézkedéseket vezetnek be.

Tudatában vagyunk annak, hogy ha valamit bezárnak majd, az elsők között lesznek a színházak. Ennek ellenére értékes előadásokkal próbáljuk megörvendeztetni a színházlátogató közönséget – avat be a teátrum jelenlegi állapotába az igazgató.

Czajlik azt is elárulja,

egyelőre sikerült elkerülniük, hogy tartozásaik keletkezzenek, a gazdasági részleg szorosan tartja a gyeplőt, és mindent időben be tudnak fizetni. Hogy meddig, az persze nyitott kérdés.

Fokozatosan pótlásra kerülnek a tavalyi bérletes előadások is. Jó hír, hogy a legtöbb bérletes a bizonytalanság ellenére bizalmat szavazott a színháznak, és megújította a bérletét. Természetesen sokan megkérdezik azt is, milyen biztonsági előírások lesznek érvényben a színházban, milyen lesz az ülésrend.

Nézőink szokásai a koronavírus-járvány miatt megváltoztak, és bár csak ajánlás, hogy foghíjas elrendezésben legyen a nézőtér, azt tapasztaljuk, hogy igénylik ezt az ülésrendet.

Emiatt előfordulhat, hogy egy-egy előadást kétszer kell lejátszanunk. A tájelőadásokon pedig a szervezők felelőssége vagy kockázata, hogy mennyi nézőt engednek be a terembe, ahol játszunk. Aggódó telefonokat már kaptunk, sőt akadtak, akik inkább lemondták a tervezett előadást, mások ugyanakkor ragaszkodnak hozzá, és várnak bennünket.

thália
Nem kedvező a mostani helyzet a kassai színház számára azért sem, mert a darabokban szereplő színészek harmada-negyede általában Magyarországról érkezik, és a rendezők, koreográfusok jó része is a határon túlról jön. Emiatt gyakran fordulnak a hivatalokhoz különengedélyekért.

– Mindenképpen egy más világba csöppentünk, bár egy fokkal könnyebb a helyzetünk, mint a komáromi színháznak, hiszen mi sokat tájolunk, olyan előadásaink vannak, amelyeket eleve kisebb színpadokra álmodunk meg.

A járványhelyzet miatt azonban a tájelőadások szervezőinek a döntésén múlik, hogy az adott helyszínre ki tudjuk-e vinni a darabokat.

Napról napra változik a helyzet, van, aki kivár, mások inkább lemondják és egy részük ragaszkodik ahhoz, hogy játsszunk náluk. Mi a magunk részéről mindent elkövetünk, hogy betartsuk a szigorú előírásokat. A színészek és a többi alkalmazott testhőmérsékletét mérjük, és aki rosszul érzi magát, az nem jön be dolgozni, hanem az orvossal konzultál – sorolja a direktor.

Azt mindenképpen szeretnék elkerülni, hogy fertőzés üsse fel a fejét az intézményben, hiszen akkor legalább 2 hétig szüneteltetni kellene az előadásokat. Érthetően nem akarnak teljes leállást. A legrosszabb forgatókönyv esetén is, vagyis ha be kellene zárni a színházakat, legalább azt szeretnék, ha bizonyos feltételek mellett tovább működhetnének. Mire gondol? Elsősorban a darabok előkészítésére, a próbafolyamatok folytatására. Az igazgató szerint ezzel elő tudnák készíteni az előadásokat, és a fenntartó is jobb szívvel fizethetné ki az alkalmazottak teljes bérét, nem kellene levonásokat eszközölni azzal érvelve, hogy nincsenek előadások.

S hogy mi lesz repertoáron az idén a Thália Színházban? Egy darabot áthoztak az őszi szezonból és három új premierrel készülnek.

– A Parasztoperát „átmentettük” az elmúlt évadból, mert azt a járvány miatt már nem tudtuk bemutatni. Ezt követi a Tom Sawyer kalandjai, majd egyszerre két egyfelvonásost viszünk színpadra. A Karantén című teljes mértékben a mostani helyzethez passzol, a Grace és Gloria pedig, amit én rendezek, egy nagyon szívhez szóló történet arról, hogy egy halálos beteg idős nő és egy fiatal ápoló hogyan tanítják meg egymást élni és meghalni. Az utolsó bemutatónk  Goldoni Bugrisok című komédiája lesz Matusek Attila rendezésében. Mindegyik darab valahol azt sugallja, hogy az új világ és a régi világ határán vagyunk – mondja a készülő premierekről. Hozzáteszi még, hogy

a frissen végzett fiatal rendezőket is (nincs belőlük sok) szívesen bedobják a mély vízbe, hiszen a színházaknak szükségük van az ő lendületükre és látásmódjukra.

Olyan időket élünk, amikor senki sem tudja, mi lesz holnap, ezért Czajlik József szerint sokat segíthet a humor, a dolgok felülnézetből való látása, s természetesen egymásban is tartják a lelket.

Vészterhes időkben a kultúra szerepe felerősödik, kell egy kapaszkodó, ami az alapértékekre figyelmeztet bennünket, vagy pedig újra megmutatja a reményteljes együttélés lehetőségét

– véli a direktor.

Megjelent a Magyar7 2020/38. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.