2023. szeptember 12., 19:34

Színházi előadásokkal indult a tanév Rimaszombatban

Kezdődjön jól ez a tanév felkiáltással színházba invitálta a rimaszombati diákokat a Városi Művelődési Központ. A hívószót meghallották a legkisebbektől a legnagyobbakig, s a Gólyavár ovisaitól kezdve a középiskolásokon át a betévedő felnőtt nézőkig mindenki megtalálta a számítását.

Rimaszombat_színház
Fotó: Gecse Attila

A Csavar Színház, illetve az ezt működtető Szevasz Polgári Társulás már 11. alkalommal szervezte meg a Csavar-gó Fesztet, amely már jól ismert a gömöri diákok előtt is.

Az idén a Városi Művelődési Központ kétnaposra bővítette a fesztivált, első nap a Csavar Színházé volt a főszerep, míg másnap a komáromi Jókai Színházé, amely ezekben a kultúraválságos időkben ritkábban jut el Gömörbe.

Ahogy Zsélyi Katalintól, a Városi Művelődési Központ magyar referensétől megtudtuk, a város összes iskoláját, sőt a környékbeli falvak iskoláit is (jöttek gyerekek Cakóból is) megszólították, akik számára eredetileg négy előadást készítettek elő (végül egyeztetési nehézségek miatt a komáromiak A kacagó királykisasszony című mesejátékát, amelyet N. Tóth Anikó írt, s Matusek Attila rendezett, későbbre halasztották).

Rimaszombat_színház
Az élet és halál vize
Fotó:  Gecse Attila

Így is három remek előadás jutott el Gömörbe, sőt a Csavar Színház és a Kor-Zár együttes a fülekieket is meglepte egy Nagy László irodalmi esttel (Rege a tűzről és jácintról). Nos, Rimaszombatban a legkisebbek (még a Gólyavár ovisai is eljöttek) az Árgyélus Bábszínház Az élet és a halál vize című interaktív bábmesejátékot láthatták a szerzők, vagyis Écsi Gyöngyi és Kováts Marcell, valamint a nézők előadásában.

Egy-egy mesebeli szerep megformálásáért valóságos közelharc alakult ki a nézőtéren,

míg katonákból és tündérekből annyi jelentkező akadt, hogy nem fértek el a színpadon. De minden jó, ha a vége jó, s mivel az élet vize is megkerült, s a szerelmesek is egymáséi lettek, a hatalmas gyereksereg örömmel távozott.

Rimaszombat_színház
Rege a jácintról
Fotó:  Gecse Attila

A Tompa Mihály Református Gimnázium diákjait a Csavar Színház Fűje sarkad mezőknek című kétszemélyes előadása várta Gál Tamás és Kiss Szilvia (az előadást szintetizátoron Varga Gábor kísérte) színrevitelében. Száz Pál 2017-ben, a Kalligramnál mátyusföldi nyelvjárásban megjelent regénye a phytolegendárium műfaji megjelölést viselte, s a növények létén keresztül egyfajta nagyon szubjektív útikalauz az emberiség történelmében.

A regény nem könnyű olvasmány, mégis gyorsan megtalálta az utat a színpadra.

Már maga a regény tartalmaz egy hanghordozót, amelyen Culka Ottó olvas fel részleteket a műből, majd a Pátria Rádió Telihay Péter rendezésében készített hangjátékot a regényből. Száz Páltól tudjuk, az eredetileg novellának indult regényfolyam apropóját a nagyanyja halála adta, aki elment a helyi boltba, de már csak a halálhíre jött vissza.

Az elengedés kegyetlenül nehéz folyamatát meséli el a színpadi változat is, amely az élet végtelen szeretetére buzdít,

s bár szereplői Ádám apánktól kezdve számtalanszor megkísértetnek, mégis mindig a tisztességes és élhető létet választják. Egészen megrázó előadás alig 70 perc alatt – remélhetőleg nagyon sok helyen láthatják még. Ahogy Gál Tamás, aki Kiss Szilviával együtt az előadás után lelkesen mesélt a gimnazistáknak az előadás keletkezésének (a regényből a szövegkönyvet Varga Emese dramaturg írta), a díszletépítés körülményeiről, elárulta azt is, másnap Pereden játszották az előadást, s a helyieknek egyetlen kérése volt csupán, hogy az egyik szereplő nevét változtassák meg, mert az ő neve még mindig heves érzelmeket vált ki a településen.

Rimaszombat_színház
Fűje sarjad mezőknek
Fotó:  Gecse Attila

A fesztivál másnapján a komáromi Jókai Színház mutatkozott be Örkény István Tóték című darabkával, amelyet a miskolci Nemzeti Színház igazgatója, Béres Attila rendezett, s amelyben a Mariskát játszó Molnár Xénia és az Ágikát alakító Hostomský Fanni főiskolai hallgató mellett két neves vendég is színpadra lépett.

Tótot a marosvásárhelyi Gáspárik Attila, míg az Őrnagyot a magyar színpadon először szereplő Oszlík Péter alakította.

Ez utóbbi a nyitrai Andrej Bagar Színház művésze. Bár az előadáson érződött, hogy régebb óta nem játszották, s az is, hogy a délelőtti kezdés miatt itt-ott tempózavarai voltak, a közel 300 rimaszombati középiskolás feszült figyelemmel nézte az előadást, amelynek különös aktualitást ad a közelünkben dúló értelmetlen háború. Hadd jegyezzük még meg, hogy az előadást a régió nézői  szeptember 22-én, pénteken 18.00 órai kezdettel megnézhetik a füleki Városi Művelődési Központban is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.