2020. szeptember 22., 14:26

Szájmaszk az egész színház

Nyolc hónappal a Nem élhetek muzsikaszó nélkül bemutatója után (rendezte Mikó István) ismét bemutatóra várta a közönségét Magyarország legfiatalabb megyei társulata, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház.

Fotó: Komka Péter

A város és a régió közönsége az alkotókhoz hasonlóan kiéhezve várta már a Tanulmány a nőkről c. könnyed zenés vígjátékot, amelynek bemutatóját még márciusra tervezték. A megérdemelt vastaps ezúttal nemcsak az előadásnak szólt, hanem annak a ténynek, hogy ennyi színházmentes nap után ismét felgördülhetett a függöny.

Színházi világnap helyett a magyar dráma napján

Eredetileg március 27-én, a Színházi világnapon mutatták volna be Gyárfás Miklós Tanulmány a nőkről c. zenés vígjátékát, de a próbafolyamat kellős közepén lépett be mindannyiunk életébe a COVID 19, amely ugyan ma is itt van közöttünk, de lassan megtanulunk együtt élni vele.

Szájmaszkban, hőmérséklet ellenőrzés után, ajándékcsomaggal várja a közönségét a színház szervezési osztálya, valamint egy üveg pezsgővel.

Nagy nap ez a mai, hisz legutóbb január 22-én tartott bemutatót a salgótarjáni társulat, s mivel a névadó, Zenthe Ferenc születésének 100. évfordulóját ünnepli idén a színház, sok-sok kiemelt rendezvény maradt el.

„A múlt héten avattuk fel budapesti, Törökvész utcai háza kapuján a Stremeny Géza szobrászművész alkotta emléktáblát, az avatáson részt vett Rátóti Zoltán színművész,  Mátyássy Bence a MASZK Országos Színészegyesület vezetőségi tagja, Tóth Enikő a Madách Színház művésze, Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere és Simon Lajos a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója is” – mondja Orosz Dániel, a színház értékesítési menedzsere, s ahogy megtudjuk tőle, a tavasszal elmaradt centenáriumi eseményeket is pótolják majd. 

Egyedül a Bunbury előadását fújták le, helyette viszont október 16-án Őze Áron rendezésében a Dollárpapa c. Gábor Andor-vígjátékot mutatják be a minap aranydiplomás Papp János címszereplésével.

„Ahogy lehetett, már színpadon voltak a színészeink” – tájékoztat a színház mindennapjairól Andó Ákos üzletszervezési vezető, aki munkatársaival együtt hőmérőzi a premier közönségét. „A megszokottnál jóval kevesebb, mintegy 380 nézőt engedünk be egy-egy előadásunkra, s a premier közönségének egy szájmaszkkal s egy üveg pezsgővel is kedveskedtünk, a premier utáni megszokott állófogadás viszont elmarad. Az elmúlt hetekben már jártuk a vidéket, sajnos, a határon túli fellépéseinkről egyelőre le kell mondanunk, de a határ mentén élők nyugodtan látogathatják az előadásainkat” – sorolja az elmúlt hetek fejleményeit, s mint mondja, nagyon reménykedik abban, hogy az évad következő bemutatóit is meg tudják tartani majd.

Egy „korszak”-os alkotó, aki mégis máig aktuális maradt 

Gyárfás Miklóst már a kortársak szocialista alkotónak könyvelték el, s bár darabjait folyamatosan játszották a hatvanas-nyolcvanas években (a füleki Zsákszínház egyik első nagy szakmai sikere is egy Gyárfás-darabhoz, a Kényszerleszálláshoz fűződik), 1989 után nem sokan gondoltak arra, hogy harminc évvel a szocializmus bukása után is elég egy-két korabeli sláger beépítése darabjai felélesztéséhez. Igaz, minden forradalmi nekibuzdulásunkban hajlandóak vagyunk feledni, hogy legfeljebb rendszereket lehet lecserélni, embereket nem. 

A mai kor emberei semmiben sem térnek el a szocializmus építésének mindennapi halandóijaitól, s a salgótarjáni előadás, ahogy a közönsége is mindezt fényesen bizonyítja.

Gyárfás a hatvanas években elsősorban Keleti Mártonnal találta meg a filmes összhangot, a Butaságom története vagy a Történelmi magánügyek a kor legsikerültebb filmjei közé tartoznak, s nemcsak a parádés szereposztás miatt, hanem mondanivalójuk is bőven túlélte a kort, amelyben születtek. A Történelmi magánügyek a harmincas-hatvanas évek egyik legszebb és legpontosabb történelmi lenyomata.

A Tanulmány a nőkről nem céloz meg történelmi magasságokat és mélységeket, mindössze arra vállalkozik, hogy beavasson bennünket a hosszú évtizedek utáni első nyugodt-dolgos évtized hétköznapjaiba, három házaspár dolgos, de korántsem unalmas hétköznapjaiba. Egyik pár három hónapja, a másik tíz éve, a harmadik 27 éve kötötte össze az életét, s ami közös bennük, mindhárom pár női tagja mégis válni akar. S mit ad Isten, egy taxiállomáson futnak össze, s ugyanabba az ügyvédi munkaközösségben keresnek válóperes ügyvédet.

Az 1967-es film hatalmas közönségsiker volt, meg is lep, hogy a mellettem ülő két éltes hölgy egyike sem emlékszik már a filmre. Holott a szereposztás félelmetes, Darvas Iván, Ruttkai Éva, Latinovits Zoltán, Páger Antal, Kiss Manyi, Básti Lajos, Várkonyi Zoltán, Bodrogi Gyula s a kezdő válóperes ügyvéd szerepében az Egri csillagokat előző évben Cecey Éva szerepében abszolvált Venczel Vera, aki zsákszámra kapja a szerelmes leveleket. S hozzá Fényes Szabolcs Szeretni bolondulásig c. slágere Latinovits előadásában (ez az a dalocska, amelyet nagyon hiányolok a salgótarjáni változatból).  Igaz, így utólag visszanézve a filmet, annak dramaturgiája már alaposan megkopott.
Prózához zenét, zenéhez szöveget

Az elmúlt években színpadjainkon mindent eluralt a zenés műfaj, főleg a musicalek hódítanak.

Lassan alig akad olyan történelmi hős, akinek az életrajzát el ne dalolták volna, de sikerült az operetteket is feldúsítani a szerző más darabokban már sikert aratott slágereivel. De gyakorivá vált, hogy a zeneszámokhoz, egy-egy előadó, együttes slágereihez keresnek történetet, emlékezzünk csak az ABBA, a Neoton Família, Zorán, az Elán vagy az Apostol slágereihez szabott, többnyire bárgyú történetecskére.

Amikor Nyíregyházán elővették a darabot, szintén nem bíztak meg a szövegben (később Szente Vajk rendezésében a budapesti Madách Színház is bemutatta), ahogy Fényes Szabolcs dalaiban sem, a kor sok-sok slágerét hozzáigazították az új változathoz, tették viszont ezt nagyon jó érzékkel. A salgótarjáni előadást Kis Domonkos Márk vitte színre, méghozzá biztos kézzel, nagyon jól válogatva meg a csapatát.

Ahogy az utóbbi időben megszokhattuk, Pallós Nelli tervezte az előadás díszletét és jelmezeit, amelyek megfelelően korhűek is, magukon viselik a szocreál minden igénytelenségét, ugyanakkor csereszabatosságát.

A színpad egy világvevő rádiót formáz, kissé Rajnai András fantasztikus tévéfilmjeit megidéző feelinget ránk szabadítva. A szereplők maguk alakítják az épp aktuális helyszíneket, így egy-egy pillanat elég, hogy a díszlet taxiállomásból átalakuljon kávézóvá, vagy családi otthonná, akár fodrászszalonná.

A viszonylag szűkös előteret ügyesen használja ki Gulyás Anna koreográfus, mégis az est igazi főszereplői a színészek, akik nagy része most először mutatkozott be a salgótarjáni deszkákon.

Az Író szerepében Ágoston Péter a nézőtérről indít, s néha vissza is tér oda, hogy egyoldalú interaktív játékot folytasson lelkes közönségével. Mint kiderül, az Író valahol saját kapcsolatépítési tehetetlenségét írja meg a darabban, amelyben a többi mellékszereplőt is eljátssza.

De mivel vígjátékról van szó, a happy end garantáltnak tűnik. Bár ezt nem merem elkiabálni, hisz amíg az Egri házaspár (Hajdu Tibor és Házi Anita) házassága már három hónap után megfeneklik, addig Baloghék (Ozsgyáni Mihály és Kátai Kinga) tíz év után jutnak el a szétköltözés gondolatáig, míg Geguczék (Schlanger András és Bacsa Ildikó) 27 évig bírják a közös „egymás mellett” élést.

A három nő válni készül, s ekkor lép be mindannyiuk életébe az élete első válóperes feladatára készülő Képes Vera (Gubik Petra), aki alaposan felkavarja nemcsak a három házaspár, hanem Írónk életét is. A történet végét nem illik lelőni, de nem is kell, ha a koronavírus is úgy engedi, az alkotók sok-sok előadáson keresztül bizonyíthatják még, hogy se a hanyatló Nyugat, se mi nem változtunk olyan sokat a filmbemutató óta eltelt 33 év alatt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.