magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2022. november 8., 09:47

Shakespeare Szentivánéji álom című darabját mutatja be a kassai Thália Színház - KÉPEKKEL

William Shakespeare Szentivánéji álom című darabja lesz az évad első bemutatója a kassai Thália Színházban. A darabot Matusek Attila rendezte, a bemutató csütörtökön (november 10.) lesz.

thália
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: TASR

„Shakespeare-nek ez a vígjátéka átláthatatlan bonyodalmak és váratlan fejlemények őrült kavalkádja, teli szerelmi bonyodalmakkal és kicsinyes hatalmi harcok szövevényes történetével. Athén ura győzelmét ünnepli, a helyi színtársulat előadásra készül, Puck, a nyughatatlan kobold mindennel elégedetlen, ezért úgy dönt, hogy beavatkozik a cselekménybe" - írta a darabról a színház.

A szereplők egy álomban találják magukat, és szembesülnek legbensőbb vágyaikkal. Mindegyikük azt hiszi, hogy tudja, mit akar, mire vágyik, de végül kiderül, hogy a legtöbbjük még abban sem biztos, ki is ő, és hogyan csöppent ebbe a helyzetbe.

Shakespeare 1595-ben írta a darabot, ez az egyik legtöbbet játszott vígjátéka, mind a mai napig új inspirációkkal nyúlnak hozzá a színházak és a rendezők. Shakespeare szövege humorral, érzelmekkel telítve, és kegyetlenül pontosan mutatja meg a hatalmat.

thália
Matusek Attila rendező (bal oldalon) Varga Anikóval és Hégli Bencével a premiert megelőző sajtótájékoztatón
Fotó:  TASR

„Lényegében három darabból áll ez a komédia. Az egyikből a másikba lépünk át, oda-vissza ugrunk a részek között, egy pillanatra sem unatkozunk, mert amikor kezdene unalmas lenni, a szerző egyszer csak új szereplőt küld a színpadra, és amikor őt már megismertük, felbukkan egy már ismerős figura, akiben hirtelen valami újat fedezünk fel. Ez nagyon nekem való" - mondta az rendező.

A darab szövegének váza Nádasdi Ádám fordítása, de Matusek hangsúlyosan átszerkesztette, kiegészítette és idézeteket emelt be egy másik szövegből.A darabban mások mellett Ollé Eriket, Varga Anikót, L ax Juditot, Madarász Mátét, Katona Esztert, Balla Barnabást, Hégli Bencét láthatja a közönség.

Az előadás egyik különlegessége, hogy Nádasdi Ádám fordítása alkotja a szöveg gerincét, de Matusek Attila maga is jelentősen átigazította az egyes jeleneteket, beleírt és idéz más átiratból is.

„Ez a darab is olyan problematikát, konfliktusokat, helyzeteket kínál, amelyekkel tudok mit kezdeni. Shakespeare nagyon közel áll a mához, de szerintem az anyagot mégis még közelebbivé kell tenni. Bármennyire gyönyörű Arany János fordítása, bármennyire bravúros Nádasdi Ádám magyar szövege, bármennyire lenyűgöző ez a Shakespeare-i nyelvezet, de véleményem szerint még pontosabban is meg lehet fogalmazni azt, ami most lényegesnek tűnik. Persze így biztosan veszít a szöveg a költőiségéből, de szituációban, konkrétságban, olvashatóságban hiszek benne, hogy sokat nyer” - fogalmazott a rendező.

A Thália Színház a 2022/23-as évadát az összetartozás és a bizalom kulcsszavakra építette. Ennek jegyében rögtön az első bemutatóban az egész társulat szerepel, sőt három egyetemi hallgatóval is kiegészül a csapat. Katona Eszter, Hégli Bence és Balla Barnabás először mutatkozik be Kassán. Érdekesség, hogy Katona Eszter és Hégli Bence még diákkorukban Matusek Attila korábbi Szentivánéji álom rendezésében is szerepeltek.

„Az akkor igazi örömjáték, önfeledt diákszínjátszás volt. Bármit mondott Attila, mi azt megcsináltuk, örömmel, szeretettel, boldogan. De most már, kőszínházban, fiatal színészként egy kicsit más, sokkal jobban érzékelem a saját felelősséget” - hasonlítja össze Katona Eszter az akkori és a mostani helyzetet.

Thália Színház, Kassa, előadás, William Shakespeare, Szentivánéji álom
Fotó:  Thália Színház

Hégli Bence úgy fogalmaz, nagyon hatásos, megrázó ez a szöveg. „Egy-egy mondat ég belém. Nekem azok a mondatok jelentik Shakespeare-t. »Ha mi árnyak nem tetszettünk, ne lássatok hibát bennünk...« Egy mondat, ami kontextusba helyez mindent. Igazi tételmondat. Mint annyi más. Markáns, erős. Ezért olyan rohadt hatásos, megrázó ez a szöveg. Megfogalmaz olyasmit egy mondatban, egy kétsoros rímpárban, egy képben, amit másfél órás beszélgetésben is nehéz lenne végigvenni. Olyan Shakespeare, mint a parfüm, hosszan, részletesen el lehet mesélni az illatot, de ha ténylegesen megszagolod, az az igazi” - mondja.

A kassai Szentivánéji álomban Theseust és Oberont Ollé Erik, Hyppolitát és Titániát Varga Anikó játssza, a szerelmesek szerepében Lax Juditot, Madarász Mátét, Katona Esztert és Balla Barnabást láthatjuk, Pukként Hégli Bence mutatkozik be, az Athéné Társulat tagjai Bocsárszky Attila, Dégner Lilla, Varga Lívia, Nagy Kornélia, Nádasdi Péter és Rubóczki Márkó, Phylostratust Szabadi Emőke, Egeust pedig Illés Oszkár kelti életre.

Az előadás díszletét Michal Lošonský, jelmezeit pedig Eva Miklisová tervezte. A színpadi mozgásért és a koreográfiáért Kántor Kata felelt. A fénymester ismét a kiváló újvidéki szakember, Majoros Róbert volt.

Thália Színház, Kassa, előadás, William Shakespeare, Szentivánéji álom
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.