2024. február 29., 20:04

Pintér Béla kapta a Kortárs Magyar Dráma-díjat

2024 februárjában a Rózsavölgyi Szalonban megrendezett ünnepség során adták át az Örkény István özvegye, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas dramaturg, Radnóti Zsuzsa által alapított irodalmi díjat, amelyet az aktuális év legjobb kortárs, kritikus hangvételű, közéleti témájú, történelmi múltat feldolgozó és azzal szembenéző színpadi művének, illetve annak szerzőjének ítélnek oda.

Pintér
Radnóti Zsuzsa és Pintér Béla
Fotó: Szollár Zsófi / Index
Amikor átvettem a Kossuth-díjat, már akkor bejelentettem, hogy a díjjal járó juttatásból alapítványt hozok létre annak kapcsán, amely a fél évszázados munkámat végigkísérte: olyan kortárs drámákat, színpadi írásműveket díjazunk, amelyek közéleti tartalmúak, kritikus hangvételűek; tehát történelmi múltunk eddig kibeszéletlen, fájdalmas eseményeiről beszélnek. Vagy olyanok, amelyek kendőzetlenül szólnak a minket körülvevő jelenkori magyar valóságról, és képesek arra, hogy fontos és érzékeny társadalmi jelenségeket fogalmazzanak meg a nagy nyilvánosság erőterében”

– fogalmazta meg Radnóti Zsuzsa.

Pintér Béla író, színész, rendező, társulatvezető több évtizedes munkásságáért, színpadi szövegeiért érdemelte ki az elismerést.

Ha nézed – tehát jól nézed – Pintér Bélát, elbűvöl. Ha nem bűvöl, rosszul nézed”

– idézte az index.hu Kukorelly Endre Babérkoszorú-díjas író laudációját.

A különdíjat Horváth János Antal forgatókönyvíró, drámaíró, rendező, dramaturg, a Loupe Színházi Társulás alapítója kapta, a Becsapódás című előadás témaválasztásáért, szövegéért, közösségi színházcsinálásáért és a Loupe Színházi Társulás létrehozásáért.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.