2022. július 3., 16:06

Mint egy képregény - A Burundanga a Benkő Géza Stúdiószínpadon

Végy egy szerelmesében bizonytalan egyetemista lányt, add mellé a „bomba” barátnőjét, hogy megdumálják, mihez kezdjenek a sráccal, adj hozzájuk egy „csúcsragadozó” terroristát és egy politikai múlttal rendelkező motivációs trénert, dobj bele egy csipetnyi ördögi leheletet, és kész a sikerdarab. 

Burundanga
Fotó: Dömötör Ede

A katalán Jordi Galceran: Burundanga című kortárs komédiája az itteni huszonévesek problémáiról is mesél a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán. 

Jordi Galceran drámaíró nevét a magyarul A Grönholm-módszer címmel játszott darabja tette nemzetközileg ismertté 2003-ban. Két évre rá,  a darab alapján filmet forgatott Marcelo Piñeyro rendező. A cselekmény szerint pályázatot írnak ki egy multinacionális cég vezetői posztjára. A jelölteket összehívják a válogatási folyamat utolsó állomására.

Burundanga
Fotó:  Dömötör Ede

Miközben Madrid utcáin globalizációellenes tüntetés zajlik, bent is egyre feszültebb a légkör. A csoportban mindenki potenciális ellenfél. Az utolsó feladat, hogy a Grönholm-módszer segítségével felmérjék saját tehetségüket. Egymással szembeállítva őket, versenyhelyzetet szimulálnak, amelynek megoldása során a jelentkezőkről lehull az álarc, kiderül, hogy kiben mi lakozik. A legkülönbözőbb tulajdonságok derülnek ki: félelem és gátlástalanság, őrület és árulás. 

Az ördög lehelete

A burundanga gyógyszeranyagot beléndekből vagy maszlagból nyerik. 1880-ban fedezték fel, s ez az egyik leghatásosabb érzéstelenítő és fájdalomcsillapító a morfium után. Hatása négy-nyolc órát tart. A huszadik század elején igazságszérumként alkalmazták különböző vallatásoknál, de a súlyos mellékhatások miatt használatát hamar betiltották. Túladagolása ugyanis delíriumot, érzéki csalódást, hallucinációt, bénulást és halált okozhat. A köznyelvben az „ördög leheleteként” ismerik.

Burundanga
Fotó:  Dömötör Ede

Az idén ötvennyolc éves Jordi Galceran azon tűnődött el Burundanga című komédiája írásakor, mi lenne, ha némely szereplő italába burundanga kerülne, és akkor az igazat és csakis az igazat mondanák. Bertának nagy szüksége lenne az igazságra, ugyanis Manel gyermekét várja, biztos akar lenni közös jövőjük dolgában.

Barátnőjével, Sílviával burundangát kevernek a férfi sörébe. Amikor megjelenik Gorka, a régen látott barát, nem mellesleges egy terrorszervezet tagja, igazságszérumot kap ő is, aminek hatására meglepő arcát mutatja. Az már csak hab a tortán, hogy az általuk elrabolt férfi nem más, mint Sílvia nagybátyja. És a végére kiderül az is, hogy az egyetemista lány miért szereti annyira a rendőröket.  

Darabot a fiataloknak!

Már tavaly ősszel emlegette Matusek Attila rendező, hogy vidám darabot szeretnének a csapat tagjai, akikkel emlékezetes Hamlet előadását rendezte, szintén a Komáromi Jókai Színház és a Symbol Polgári Társulás közös produkciójaként, ahogy most a Burundanga is létrejött. A Hamlettel nyitotta meg kapuját a Benkő Géza Stúdiószínpad. És most itt a Burundanga, egy szituációs komédia, amelynek abszurdnál abszurdabb helyzetei úgy peregnek a komáromi közönség előtt, mint egy képregény. Erre utal Michal Lošonský díszlete, amelyben Lea Šaryová jelmezeit rajzolt figurákként viselik a szereplők. Lošonský amúgy Sílvia lakásának több helyiségét is megmutatja. Jordi Galceran egyetlen szobában egy felvonásban játszódó történetével szemben Komáromban kétrészes lett az előadás. Az eredetiben nem mond beszédet Jaume motivációs tréner az elő-adás elején, amelynek elhangzása után Manel és Gorka elrabolják, és a lányok lakásába hozzák gondolván, hogy ők, ahogy tervezték, nem lesznek otthon.

Az integető gyermek

Van Matusek Attila komáromi Burundanga-rendezésének egy központi eleme: a gyermekvállalás témája. Berta (Katona Eszter egyetemi hallgató) születendő gyermeke jövője miatt vívódik, téblábol, keresi, de nem találja a helyét. Bízik is Manelben (Melecsky Kristóf m.v.) meg nem is. Keresi a módját, hogy kifürkéssze, mit szól az informatikus fiú, ha megtudja, hogy gyermekük születik.

Burundanga
Fotó:  Dömötör Ede

Barátnője, Sílvia (Dékány Nikolett m.v.) éppen Berta ellentéte, pörög és akaratos, mindig sikerül az eseményeket a saját elképzelése szerint irányítania. A második részben azután az ő múltját is megismerjük. A végén meg sem lepődünk, maga issza ki a burundanga-szérumot tartalmazó italt, hogy rendőrkézre kerüljön. Gorka, az elvetemült terroristaként megjelenő barát (Béhr Márton) a burundanga hatására bevallja, hogy csak játssza a macsót, és bepillantást nyerünk egy apa-fiú konfliktusba. A dörzsölt Jaume (Skronka Tibor) Sílvia kislánykoráról is mesél, miközben felidézi a nyolcvanas évek politikai lázadásait, párhuzamba állítva a mai politikai mozgalmak módszereivel. Felmerül az előadásban a mai huszonévesek vágyódása az iránt, hogy valamiben kiteljesedjenek és megtalálják a helyüket a világban.

Ez a keresés néha kilátástalannak tűnik, néha pedig a naivitásuk helytelen eszmék és célok felé sodorja őket. A rendező és a kiváló Finta Viktória dramaturg egyetemi hallgató szépen végigviszik a gyermektémát az előadáson. A díszlet ablakában pedig rendre megjelenik egy animált magzatvízben úszkáló születendő vidám csecsemő.

Huszonegyedik századi figurák

Döntésképtelen állapotos lány, sikertelenül lázadó fiatal férfiak, a mai generációt kioktató felnőtt, egyenruhára gerjedő menő csaj. Mai figurák, pop-art és képregényes stílusban, rengeteg bulis és nevettető szituációval. Ezt kínálja a komáromi Burundanga, amelyet Bakucz Dóra forított magyarra. A történetet teljes egészében nem mesélhetjük el, mert az előadás maga a sztori. A rendező asszisztensei Balaskó Edit és Balázsy László voltak. Matusek Attila rendezése felnőtteknek, huszonéves gyermekük felügyelete mellett kötelező!

Megjelent a Magyar7 2022/26.számában.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.