2021. május 6., 10:59

Május 15-re tervezi az újranyitást a Komáromi Jókai Színház

Május 3-tól a piros és a rózsaszín besorolású járásokban már bizonyos feltételek mellett a színházi előadások is megtarthatók. A Komáromi Jókai Színház május 15-re tervezett újranyitásának részleteiről annak igazgatója, Gál Tamás, Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész tájékoztatta portálunkat.

A Komáromi Jókai Színház felújítás alatt álló épülete
Fotó: Archív felvétel
A Komáromi Jókai Színház felújítás alatt álló épülete

„Felkészültünk arra, hogy ha semmi sem gátolja a színházunk május 15-i újranyitását, ez a folyamat akkor sem a legideálisabb módon fog történni. Ugyanis ahogy a pandémia 1. hulláma idején, úgy sokszereplős nagyszínpadi előadásokat a következő hetekben sem tudunk majd bemutatni. Állítom ezt annak ellenére, hogy már elkészült a Szigeti József által írt A vén bakancsos és a fia, a huszár című, Eperjes Károly által rendezett zenés népszínmű és a Hat szerep szerzőt keres című Pirandello-művet is már próbáljuk, s rövidesen be tudnánk mutatni” – mondta el a színidirektor.

Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója
Fotó:  Jókai Színház/Somogyi Tibor
Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója

Mi tagadás, azzal is számolnak, hogy az időszerű járványügyi előírások miatt talán sokan majd nem is vállalják a színházlátogatást. Pedig hamarosan három stúdiódarabot akarnak bemutatni a nagyszínpadon, miközben a nézőtér csak félig telhet meg, s javasolt a sakktáblaszerű ültetés. Minden alkalommal pontosan tudniuk kell, hogy mennyien vesznek részt az előadáson, s azután két hétig meg kell őrizniük a látogatók telefonszámát és e-mail címét.

A színházépületben, illetve az egyes előadásokon csak védőmaszkot vagy reszpirátort viselve lehet tartózkodni, s odabenn legfeljebb 150 néző foglalhat helyet. A látogatóknak 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-RT vagy LAMP tesztet, illetve 24 óránál nem régebbi antigén tesztet kell felmutatniuk.

A tesztigazolás felmutatásának kötelezettsége alól mentesülnek a 10 év alatti gyerekek, a beoltottak, illetve azok, akik már átestek a COVID-19 betegségen, s a fertőzöttségüktől eltelt idő nem több mint 180 nap. Magától értetődő a kézfertőtlenítés és a rendszeres szellőztetés. Frissítő pedig a színházi büfében sem fogyasztható.

Holocsy Krisztina és Holocsy Katalin újra együtt a színpadon
Fotó:  Jókai Színház/Dömötör Ede
Holocsy Krisztina és Holocsy Katalin újra együtt a színpadon
Kétszereplős előadásokat játszanánk az említett újranyitás után. A stúdiódarabok közül elkészült a Csöndes ház című produkciónk – Garajszki Margit rendezésében. Ezzel a Silvester Lavrík-darabbal indítanánk, amelyben Holocsy Krisztina és Holocsy Katalin ismét együtt játszik.”

„Azután Nádas Péter Temetés című művét mutatnánk be, Rastislav Ballek rendezésében, Bárdos Judit és Culka Ottó szereplésével. Ez az előadás túlzás nélkül színházi kuriózumnak minősül, s már most felkeltette a színházi fesztiválrendezők érdeklődését. Majd a bérletes nézőinknek Spiró György Prah című nagysikerű komédiáját játszanánk, Molnár Xénia és Mokos Attila szereplésével. E produkciókról is további részletek a www.jokai.sk oldalunkon találhatók. A továbbiakban Keszegh Bélával, Komárom polgármesterével együtt szabadtéri előadásokat is tervezgetünk „A vén bakancsosból“, ha majd annak felújító próbái megvalósulhatnak. Ahhoz keressük a legmegfelelőbb helyszínt, és szóba került a Tiszti Pavilon szabadtéri színpada is“ – ecsetelte a további részleteket.

Részlet a Csöndes házból: hogyan szeretheti két merőben különböző nő ugyanazt a férfit?
Fotó:  Jókai Színház/Dömötör Ede
Részlet a Csöndes házból: hogyan szeretheti két merőben különböző nő ugyanazt a férfit?

Az igazgató cáfolta a szárnyra kapott híreszteléseket, hogy az aktuális évad majd július végéig tart.

Július közepétől a társulatunk minden évben már a nyári szabadságát tölti, s ez idén sem lesz másként, addig azonban igyekszünk kihasználni az enyhülés adta lehetőségeket. Talán a kívülállók számára úgy tűnik, hogy a zárvatartásunk idején tétlenkedtünk-pihengettünk, de ez egyáltalán nincs így. Ha nem is játszottunk, ám dolgoztunk, csak nem a korábban megszokott módon.”

„Például iskolai segédanyagként 20 kisfilmet készítettünk jeles költők műveiből... Való igaz, hogy az évadból hátralevő alig két hónap alatt képtelenség lenne bepótolnunk az elmaradt előadásokat. Ezért fontolóra vettük azt is, hogy a 2021/22-es évadban nem hirdetünk új bérleteket, ahelyett az idei évadra bérletet vásárlókat kárpótoljuk az említett előadásokkal. Szóval, mindenképpen szeretnénk rendezni az elmaradásainkat, amint erre lehetőségünk lesz“.

A  Csöndes ház 2003-ban elnyerte a szlovák Irodalmi Alap legjobb drámai szövegének járó díját.
Fotó:  Jókai Színház/Dömötör Ede
A Csöndes ház 2003-ban elnyerte a szlovák Irodalmi Alap legjobb drámai szövegének járó díját

Kérdésünkre, hogy ha esetleg akadnak olyan bérletvásárlók, akik az ecsetelt kárpótlás helyett inkább a bérletük árát szeretnék visszakapni, arra lesz-e lehetőségük, a direktor így válaszolt: „Természetesen, ha akad olyan néző, aki ezt igényli, eleget teszünk a kérésének, és visszafizetjük a bérlete árát.”

Azt gondolom azonban, hogy a nézők belátják: az önhibánkon kívül, a Covid-19 járvány miatt kellett elhalasztanunk a korábban betervezett előadásainkat, s nem kérnek vissza pénzt. Inkább ilyen hosszú kényszerszünet után boldogan ülnek be a nézőtérre, hogy megtekintsék az említett produkciókat“.
"Fontolóra vettük azt is, hogy a 2021/22-es évadban nem hirdetünk új bérleteket..."
Fotó:  Jókai Színház/Somogyi Tibor
„Fontolóra vettük azt is, hogy a 2021/22-es évadban nem hirdetünk új bérleteket..."

Végül a bérlettel nem rendelkező nézőket is megnyugtatta: ők sem maradnak színházi élmény nélkül. Nekik szánják ugyanis „A vén bakancsost“, s a lehetőségeik szerint további előadásokra is szeretettel várják őket.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.