Kortárs magyar ősbemutató születik a Komáromi Jókai Színházban – Az utolsó oldalakat még írják

2020. február 11., 19:40
ma7

Megkezdődtek a Szeretkezz, ne háborúzz! (LÜZISZTRÁTe vagy az oka / KUPAKOLJ, NE ÖLJ) című vígjáték próbái a Komáromi Jókai Színházban, amit Arisztophanész Lüzisztraté komédiája után Szilágyi Eszter Anna írt, aki jelenleg még dolgozik a darab végén. 2018-ban A Nyíregyháza utca című drámája nyerte el Az évad legjobb magyar drámájának járó díjat, amelyet a Színházi Dramaturgok Céhe ítél oda évente.

Fotó: Milan Drozd

Szilágyi Eszter Anna polihisztor színházcsináló: rendező, drámaíró, dramaturg, drámapedagógus, alternatív színházalapító, tervezett jelmezt, díszletet. Most férjével, Hargitai Iván rendezővel m.v. dolgoznak a Komáromi Jókai Színházban. Ahol rendhagyó módon kezdődött a próbafolyamat kedden délelőtt. Hargitai Iván rendező a szerző, Magyarósi Éva m.v. díszlettervező és Cortes Sebastian m.v. koreográfus jelenlétében hosszan beszélt a darab világáról, nő, férfi, társadalom viszonyáról.

Szeretkezz02
Fotó: Milan Drozd
Hargitai Iván m.v. rendező, Tóth Tibor igazgató, Szilágyi Eszter Anna író
Arról szól, hogy: mi dolga van a huszonegyedik század elején egy nőnek? Milyenek a férfi–nő kapcsolatok. Ezek sokkal bonyolultabb kérdések, mint elsőre tűnik. Mint minden jó darab, ez sem ad majd konkrét válaszokat, de egy csomó problémát felvet’ –hangoztatta az első találkozáson a társulattal Hargitai Iván m.v. rendező.

Elmondta, a cselekmény a jövőben, egy újabb világégés után játszódik, a szereplők újra akarják kezdeni a történelmet.

Szeretkezz03
Fotó: Milan Drozd
Bernáth Tamás, Horváth Csenge m.v., Bandor Éva Jászai mari-díjas az olvasópróbán

„Meghagytam Arisztophanész szerkezetét. A nők közé két istennő is került. A férfiak alakítják majd a véneket is, és megelevenedik Philemon és Baucis története. A drab nyelvezete Moliére vígjátékainak nyelvezetéhez hasonlít” – mesélte Szilágyi Eszter Anna.

A díszletről Magyarósi Éva m.v. mondta el a legfontosabb tudnivalókat: egy jógatér és egy konditerem lesznek a fő helyszínek. A jelmezeket Kárpáti Enikő m.v. tervezte. A zenét László Zsigmond m.v. komponálja. A koreográfus Cortes Sebastian m.v., a rendező munkatársa Balaskó Edit.

Lüzisztrát szerepében Bandor Éva Jászai Mari-díjas m.v. áll majd a közönség elé. Mürrint Holocsy Katalin, Kleónikot és Baucist Holocsy Krisztina alakítják majd. Niké Horváth Csenge e.h., Diké Hostomský Fanni e.h. lesznek.

Szeretkezz04
Fotó: Milan Drozd
Béhr Márton és Holocsy Krisztina az olvasópróbán

Alkibiadész szerepét Olasz István játssza. Philemont és Thuküdidész Majorfalvi Bálint lesz. Kleónként Béhr Mártont, Kimónként Bernáth Tamást, Nikiasz szerepében pedig Szabó Viktort láthatja a közönség.

A Szeretkezz, ne háborúzz! című vígjáték premierje, amely kortárs magyar ősbemutatója is egyben, 2020. március 27-én, a színházi világnapon lesz a Komáromi Jókai Színházban.

(jsz)