2022. január 19., 15:48

Kitüntetik Dráfi Mátyást

Magyar Kultúra Lovagja díjjal tünteti ki Dráfi Mátyás felvidéki színművészt a Falvak Kultúrájáért Alapítvány a Magyar Kultúra Napja (január 22.) alkalmából.

Fotó: MKP.sk

Dráfi Mátyás hosszú évek óta színjátszásunk kiemelkedő alakja, a Teátrum színházi polgári társulás vezetője, Jászai Mari-díjas érdemes művész, rendező és színházigazgató.

1959 óta áll világot jelentő deszkákon. Ekkor került a Magyar Területi Színházhoz – ma Komáromi Jókai Színház – amelynek 1969 és 1971 között igazgatója is volt. 1965-ben szerzett diplomát a pozsonyi Szépművészeti Főiskola színész szakán.

Se szeri, se száma színpadi alakításainak, önálló előadóestjeinek, de színházi rendezéseivel is az egyetemes magyar színház- és előadóművészetet, valamint az irodalom határokon átívelő megismertetését, népszerűsítését szolgálta.

Rendszeresen vendégszerepelt a pozsonyi magyar rádióban, több magyar, szlovák, cseh és német film szereplője. Szakmai támogatója a felvidéki magyar amatőr színjátszó mozgalomnak, felkarolja a tehetségeket.

A díjat „A magyar színházi kultúra határon átívelő fejlesztése érdekében kifejtett életművéért” adományozzák Dráfi Mátyásnak.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.