2022. június 15., 19:26

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban - KÉPEKKEL

A pandémiás kényszerszünet miatt két évet fiatalodott a hazai magyar műkedvelő színjátszó csoportok, kis- és diákszínpadok országos fesztiválja, amely a Covid-19 nélkül már az 59. lenne a sorban. A Komáromi Jókai Napok Alapítvány, a komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központ és Komárom város által szervezett, s az utóbbin kívül a Kisebbségi Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és Nyitra Megyei Önkormányzat által támogatott 57. Jókai Napok megnyitóját június 15-én a VMK színpadi kamaraterében, a dunaszerdahelyi Fókusz Diákszínpad Salemi boszorkányok című drámájának bemutatásával kötötték egybe.

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Galéria
+1 kép a galériában
Fesztiválcsalik az Egressy Béni VMK bejáratánál
Fotó: Nagy-Miskó Ildikó

A Tiszti Pavilon dísztermében korábban tartott, kultúrműsorral színesített fesztiválnyitányoknál szerényebb volt az idei indítás helyszíne és módja.

A megmérettetésen csupán öt csoport száll ringbe a zsűri kegyeiért és a díjakért.

Bajkai Csengel Mónika bevezetőjében egyperces néma felállásra kérte a jelenlevőket a fesztiválhoz évtizedeken át szerzőként, rendezőként és/vagy zsűritagként közelálló öt jeles személyiség emlékére: Újváry László, Vas Ottó, Gál Sándor, Soóky László és Huszár László. Egyúttal köszönetet mondott a fesztivál anyagi támogatóinak, s azt is tudatta, hogy a Covid-19 miatt 1094 napig kellett kibírnunk a Jókai Napok nélkül.

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Keszegh Béla, Komárom polgármestere is köszöntötte a fesztiválozókat
Fotó:  Pálinkás Eszter

Keszegh Béla, Komárom polgármestere köszöntőjében egyebek mellett kiemelte: a Jókai Napokon sok későbbi neves művész bontogatta a szárnyait, ez a fesztivál tehát a jövőbe tekintést is szolgálja. Azt is megjegyezte, hogy a Jókai nevét viselő rendezvény és színház sok éven át „elment egymás mellett“, de az idei már a jó együttműködésüket bizonyítja, s remélhetőleg ez a jövőben is így marad.

Aki lemaradt a Salemi boszorkányok című dráma (rendezte: Béhr Márton és Kuklis Katalin) bemutatójáról, némi kárpótlásként 19 órától a Marianum Egyházi Iskolaközpont Rozmaring utcáról nyíló aulájában tekintheti meg az intézmény MEG+oldható pénzzel? Diákszínpadának (rendezte: Tóth Gábor) A Rosewater-projekt című lightos szatíráját, mely nyomokban Vonnegutot tartalmaz. Majd aki akar, 21 órától a Révben megnyíló fesztiválklubban ismerkedhet a többi színjátszóval.
Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
A zsűritagok az első sorban foglaltak helyet
Fotó:  Pálinkás Eszter

Csütörtökön, ahogy a többi napon is, 9,30 órakor az „Egressy“ Kiss Péntek Kamaratermében kezdődik a szakmai értékelés a zsűrivel, amelynek tagjai: Culka Ottó színművész, Hizsnyan Géza színházi szakember, Michač Gábor díszlet-, jelmez- és bábtervező, Naszlady Éva színművész-drámatanár, Tóth Miklós rendező- drámatanár; a szakmai koordinátor pedig Varga Emese dramaturg, a Komáromi Jókai Színház művészeti vezetője. Aztán a Remixált Remikszáth +++, vagyis a Mikszáth Kálmán művei nyomán készült színdarab (rendezte: Szvorák Zsuzsa) 13 órától, a füleki Apropó Kisszínpad előadásában az intézmény nagyszínpadán lesz látható. Majd 17 órától az említett kamaratérben helyi GIMISz Diákszínpad mutatja be a Karan-téma című színpadi játékot (rendezte: Bajkai Csengel Mónika).

Utolsóként pénteken 17 órára a kassai Pinceszínpad Milka Zimková Belépőjegy a mennyországba című, kamaratérbeli monodrámája (rendezte: Havasi Péter), Szmolniczky Boka Erika előadásában került be a versenyműsorba.
Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Részlet a Salemi boszorkányok című produkcióból 1.
Fotó:  Pálinkás Eszter

A versenydarabokon kívül a vendégelőadások is ingyenesek. Csütörtökön 20,30 órától a pécsi Escargo Szobaszínház a kamaratérben mutatja be a Húsevők című Matuz János-darabot (rendezte: Perényi Balázs). A fesztivál résztvevői pénteken 19 órától a Komáromi Jókai Színházban díjmentesen nézhetik meg Örkény István Tóték című tragikomédiáját (rendezte: Béres Attila), másoké mellett az Őrnagy bőrébe bújt Oszlík Péter nagyszerű alakítását. Szombaton 11 órakor az „Egressy“ előtti téren kezdődik a Kajárpéci Vízirevü Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép című vásári vérfürdője. Majd 14 órától ugyanez a vendégcsapat az Otelló című vásári tragédiával teremt vélhetően fergeteges hangulatot. A szervezők az aznap 19 órakor a Tiszti Pavilon dísztermében kezdődő díjkiosztó ünnepség nívóját Galkó Balázs A szépség koldusa című előadói estjével emelik. Az érzelmes búcsú előtt pedig idén utoljára lehet vigadni a 22 órától nyitva tartó fesztiválklubban.

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Részlet a Salemi boszorkányok című produkcióból 2.
Fotó:  Pálinkás Eszter

De addig érdemes szót ejteni a kísérőprogramokról is. Csütörtökön 18 órakor a Révben helyet kapó Kikötő - Polgári Szalon keretében valósul meg az Ötvenéves a táncházmozgalom című beszélgetés a magyarországi Novák Ferenc „Tatával“ és Péter fiával, valamint a felvidéki Sidó Szilveszter fafaragóval. Pénteken 14 órától a Selye János Gimnázium diákzenekara, a Pusztaszer koncertezik az „Egressy“ előtti térben. Majd 15 órától a Kiss Péntek József Kamarateremben tartják meg a Múzeumi Szalont, ahol Miklósi Péter publicista beszélgetőpartnere Varga Anna ex-VMK-igazgató, a Jókai Napok korábbi háziasszonya lesz. Szombaton 15 órától ugyanott N. Tóth Anikó A szalamadra mosolya című legújabb kötetének bemutatóját tartják. A szerzőt majd Sántha Szilárd újságíró faggatja. Fél hattól pedig a fesztiválozók – remélhetőleg teljes létszámban (!) – közösen koszorúzzák meg a fesztivál névadójának szobrát a Kultúrpalota előtti Múzeumkertben.

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Részlet a Salemi boszorkányok című produkcióból 3.
Fotó:  Pálinkás Eszter

Természetesen, a korábban megszokott Visszhang című fesztiválújságot is érdemes lesz minden nap lapozgatni.

Az ingyenes kiadványt Bárány János, az ATEMPO.sk portál munkatársa vezetésével megújult csapat szerkeszti, amelynek egyik oszlopos tagja Saláth Richárd grafikai szerkesztő, a Levél Kedvesemnek című havilap főszerkesztője, fotósa pedig Pálinkás Eszter. Az első számot már ma délután olvasgathatták az érdeklődők. Gondűző fesztiválozást kívánunk mindenkinek!

Két évnyi kihagyás után, mától 57. Jókai Napok Komáromban
Galéria
+1 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.